Nogomet

Oslabljena Rijeka u borbu za skupine Europske lige kreće na gostovanju kod rumunjskog drugoligaša

Mario Borko • četvrtak, 25.07.2024.
Oslabljena Rijeka u borbu za skupine Europske lige kreće na gostovanju kod rumunjskog drugoligaša
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Večeras počinje drugo pretkolo Europske lige. U njem se nalazi i hrvatski doprvak Rijeka kojem je ždrijeb, kao nositelju, dodijelio rumunjskog drugoligaša Corvinula. Momčad Željka Sopića ima problema s ozljedama i odlascima važnih igrača, ali pitanje prolaska želi riješiti već u prvoj utakmici...

Prvi puta otkako je 2021. uvedena Konferencijska liga, hrvatski nogomet ima priliku da u kvalifikacijama za Europsku ligu sudjeluje hrvatski klub. Naravno, Dinamo je u međuvremenu igrao u tom natjecanju, ali on se u njega spustio zbog ispadanja iz Lige prvaka, a preostali hrvatski klubovi svoj su put započinjali u Konferencijskoj ligi.

Igraj na Corvinul Hunedoara - Rijeka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Uefa je povećala broj klubova u Ligi prvaka i to je otvorilo mjesto da SuperSport HNL dobije predstavnika u kvalifikacijama za Europsku ligu. To je vrlo važno jer je time put do skupina europskog natjecanja puno lakši. Klubovi imaju pravo na jedan kiks jer on znači degradaciju u Konferencijsku ligu, a ne automatsko ispadanje iz Europe.

Riječani su kao doprvaci, s obzirom na to da je Dinamo osvojio i kup i prvenstvo, dobili tu privilegiju i uspiju li preskočiti dvije prepreke u Europskoj ligi imali bi nakon tri godine osiguranu europsku jesen.

Rijeka je u drugom pretkolu bila postavljena kao nositeljica, a ždrijeb joj je donio osvajača rumunjskog kupa Corvinul Hunedoara. Na prvu djeluje kao neugodan suparnik, ali radi se o tamošnjem drugoligašu koji je proživio bajku i senzacionalno osvojio kup.

Momčad Željka Sopića prošle je sezone igrala vrlo dobar i dinamičan nogomet. Zaradila je velike simpatije nogometne javnosti u Hrvatskoj, bila je vrlo blizu dva trofeja, ali na kraju nije izdržala. U odnosu na prošlu sezonu došlo je do određenih promjena. U ekipi više nema Marka Pjace koji je otišao u Dinamo, a klub je napustio i kapetan Nediljko Labrović.

Ni iskusni Matej Mitrović i Emir Dilaver više nisu dio riječke svlačionice, a klub je nakon isteka posudbe napustio Mirko Marić. Što se tiče pojačanja, tu situacija nije bajna. Josip Posavec došao je kao zamjena za Labrovića, a klubu su još pristupili Ante Majstorović i Gabriel Rukavina.

Rijeka je pripreme odrađivala u Austriji, a prije toga je odigrala dvije pripremne utakmice na Rujevici. Nisu ju zaobišle ozljede pa su tako Lindon Selahi i Jorge Obregon propustili dio priprema, Bruno Goda nije ni krenuo s njima, a u samoj završnici ozlijeđenima su se pridružili Toni Fruk i novi kapetan Ivan Smolčić. Marco Pašalić priključio se nešto kasnije zbog Eura i Sopić zaista nije imao lak zadatak na uigravanja momčadi.

Riječani su pobijedili slovenske prvoligaše Koper i Primorje te mađarskog Spartacusa, a onda su uslijedila dva minimalna poraza od Karlsruhera i RB Salzburga te remi s Triglavom.

Od novih imena iskočio je mladi Šimun Butić na poziciji desnog krila, Marijan Čabraja trenutno drži pole-postion za poziciju lijevog beka, a Martin Zlomislić bit će prvi vratara.

Bit će zanimljivo vidjeti novu Rijeku, puno je upitnika kao i prije početka svake sezone, a Sopićeva momčad ima lijepu priliku napraviti dobar rezultat u Europi.

Corvinul je prošlu sezonu završio na drugom mjestu druge rumunjske lige, ali zbog svog ustrojstva nije promoviran u najviši razred. O koliko se nezgodnoj ekipi radi najbolje je to prošle sezone osjetio Cluj koji je u kupu izgubio s 4:0. Identično je, ali na svom terenu, prošao mađarski Paksi u prvom pretkolu Europske lige.

Mađari su bili veliki favoriti, ali su kod kuće izgubili s 0:4, da bi u uzvratu slavili s 0:2, ali to im nije bilo dovoljno za preokret. Corvinul je prije toga na pripremama redom gubio od slovenske Mure, prvak Slovenije Celja i prvaka BIH Borca. U finalu rumunjskog superkupa FCSB je slavila s uvjerljivih 3:0.

Ti rezultat, iako se radi o pripremnim utakmicama, sugeriraju da je Rijeka ogroman favorit. Mađari su možda ušli podcjenjivački, zato su kažnjeni u prvoj utakmici, ali oni su podnijeli žrtvu i Riječani će u utakmicu ući s puno više opreza nego bi to učinili da se Paksiju nije dogodio debakl.

Prva utakmica ne mora ništa riješiti, pozitivno je što se uzvrat igra na Rujevici, ali za Rijeku bi bilo sjajno kada bi pobjedom u Rumunjskoj sama sebi olakšala posao. Rumunjska druga liga još nije započela, Corvinul se još nešto pojačao u odnosu na prošlu sezonu, ali najbolji strijelac iz prošle Marius Coman napustio je klub. Na njegovo mjesto je došao Nigerijac Ibuchi Chukwu.

Što su rekli

Željko Sopić, trener Rijeke: "Na početku smo nove sezone koju otvaramo protiv Corvinula. Čitao sam u našim novinama da se radi o lakoj utakmici, ali to baš i nije tako. Rumunjski drugoligaš koji taj status ima isključivo zbog tamošnjih pravila da prvoligaš mora biti privatan klub. Pobijedio je Paksi u gostima 0:4, izgubio je kod kuće 0:2. Čeka nas jedna zahtjevna utakmica, ali nemamo se što lagati. Idemo tamo osigurati prolaz, ako ne u jednoj onda u dvije utakmice. Imamo nekih problema u sastavu, ali nadam se da će se to konsolidirati i samo najspremnijih 11 će istrčati na terenu."

Ivan Smolčić, kapetan Rijeke: "Igramo protiv jedne jako nezgodne ekipe. Dobro koriste kontru. Moramo biti spremni na to. Favoriti smo, moramo se tako postaviti i idemo po pobjedu. Nisam previše razmišljao o tome da budem kapetan. Kad sam stigao u Rijeku bilo mi je bitno da dođem do seniora. Nakon što je moj brat postao kapetan, imao sam i ja to u svojim primislima. Zahvaljujem i ovim putem svima u klubu na povjerenju i nadam se da ću ga opravdati na terenu."

Mjesto, vrijeme, sudac

Hunedoara, Michael Klein Stadium, 19:00

Sudac: Philip Farrugia (Malta)

Nedostaju

Rijeka: Bruno Goda (ozljeda)

Prošli dvoboji

Corvinul i Rijeka još nikada nisu igrali međusobno.

Prognoza

Rijeka je veliki favorit i sve osim njene pobjede bilo bi iznenađenje. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!