Nogomet

Osječani večeras protiv lidera estonskog prvenstva otvaraju europsku sezonu

Mario Borko • četvrtak, 25.07.2024.
Osječani večeras protiv lidera estonskog prvenstva otvaraju europsku sezonu
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Večeras od 20 sati na Opus areni Osijek dočekuje estonsku Levadiju Talinn. Osječani imaju novog trenera, klubu su pristupili neki novi igrači, a premijeru će imati protiv lidera estonskog prvenstva koji je 14 utakmica neporažen...

Od posljednje utakmice u prvenstvu protiv Varaždina puno se toga promijenilo u Osijeku. Bijelo-plavi imaju novog trenera, Jose Boto odlučio je smijeniti Zorana Zekić, doveo je nepoznatog Talijana Federica Coppitellija i sve stavio na kocku.

Igraj na Osijek - Levadia na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Novi Osijek, kojem je pristupilo šest novih igrača, premijeru će imati protiv lidera estonskog prvenstva Levadije Talinn u drugom pretkolu Konferencijske lige. Osječani su do sad samo dva puta u svojoj povijesti napravili dobar rezultat u Europi, a s estonskim predstavnicima nikada nisu igrali.

U sezoni 2000./01. Osijek je izbacio danski Brondby i austrijski Rapid Beč i stigao do trećeg kola Kupa Uefa gdje ga je izbacila Sparta Prag. 16 godina kasnije Zekić je, u svom prvom mandatu, sa svojom ekipom zaludio Osječane, izbacio švicarski Luzern i bivšeg prvaka Europe PSV prije nego što je nesretno, zbog pravila gola u gostima, ispao od Austrije Beč.

Boto i mađarski vlasnici nadaju se da bi pomlađeni Osijek, s kako kažu modernim trenerom, ove sezone mogao napraviti velike stvari u Europi. Ždrijeb je bio solidan, Estonci su opasan protivnik, ali Osijek bi s obzirom na reputaciju morao izboriti prolaz.

Najvažnija vijest za Bijelo-plave je ostanak Ramona Miereza. Argentinski napadač ušao je u posljednju godinu ugovora, ali s njim u kadru Osijek se ima čemu nadati. Klubu je za 800 tisuća eura pristupio Luka Jelinić iz Varaždina, 400 tisuća eura Dinamu je plaćen Marko Soldo, a Nikola Čavlina je iz prvaka Hrvatske na posudbu.

Andre Duarte postao je i službeno igrač Osijeka, a klubu su pristupila još trojica igrača koji će se publici možda predstaviti već danas. Pripremne utakmice odrađene su relativno uspješno. Bijelo-plave pobijedili su češki Jablonec i ukrajinski Ruh Lavov, a remizirali su s mađarskim Spartacusom.

Dunajska Streda mogla bi biti protivnik Osijeku u trećem pretkolu ako izbori prolaz, a u “generalki“ su Slovaci porazili Coppitellijevu momčad s 3:2. Na pripremama se istaknuo Petar Pušić koji je u tri nastupa zabio tri gola i upisao dvije asistencije.

Dodatna eksplozija očekuje se od Antona Matkovića i Osijek zaista intrigira. Iz kluba su oprezni u najavama, Estonce ne žele podcijeniti, ali dobar start u sezonu je imperativ.

Levadia je prošle godine ostala dva boda kratka za svoj 11. naslov prvaka Estonije, ali zato ove, blizu dvije-trećine prvenstva, ima 12 bodova prednosti na vrhu ispred prvih pratitelja. Klub iz glavnog grad u odličnoj je formi, 14 utakmica ne zna za poraz, a u Europi je već preskočio prvu prepreku.

Šiauliai iz Litve nije bio prevelik zalogaj. Levadia je u gostima slavila s 0:2, a kod kuće je u remiju bez golova potvrdila prolaz. Europske utakmice ostavile su malo traga pa je tako momčad Španjolca Curra Torresa prije četiri dana u domaćem prvenstvu remizirala s Kuressaareom (0:0).

Najveću prijetnju Osječanima će predstavljati Brazilac Felipe Felicio koji je u 20 nastupa u estonskom prvenstvu zabio 11 golova. Estonski reprezentativac Mihkel Ainsalu u odličnoj je formi, isto kao i Nizozemac Richie Musaba.

Na desnom krilu djeluje još jedan Brazilac, vjerojatno i najbolji igrač ekipe, Joao Pedro. Bivši igrač ciparskog Pafosa ima sedam golova i pet asistencija u estonskom prvenstvu.

Što su rekli

Federico Coppitelli, trener Osijeka: "Moram reći da smo zadovoljni kako su prošle pripreme. Zadovoljan sam isto tako jer sam dobio jako puno poruka podrške od navijača. Svi igrači imaju jako dobru radnu etiku, pravi sportski duh i to uvijek obećava. S obzirom na takav početak vjerujem da ćemo ispuniti veliki broj očekivanja. Govorit ćemo na terenu i on će pokazati kakvi smo. Levadia? To je vjerojatno jedan od najtežih suparnika koje smo mogli dobiti. Bit će to teška utakmica u četvrtak, a Levadia trenutačno igra u jako dobrom ritmu. Moramo na terenu imati pravi gard"

Mjesto, vrijeme, sudac

Osijek, Opus Arena, 20:00

Sudac: Jacob Karlsen (Danska)

Prošli dvoboji

Ovo je prvi susret ovih dvaju klubova. Osijek nikada nije igrao protiv Estonaca, a Levadia je u sezoni 2003./04. u prvom pretkolu Kupa Uefa dva puta izgubila od Varaždina (1:3, 3:2)

Prognoza

Osijek je favorit i s obzirom na to da uzvrat igra u gostima mora težiti što uvjerljivijoj pobjedi. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!