Nogomet

Gattuso danas ima premijeru protiv kluba koji je u gostima pobijedio samo jednom u 33 pokušaja

Mario Borko • četvrtak, 25.07.2024.
Gattuso danas ima premijeru protiv kluba koji je u gostima pobijedio samo jednom u 33 pokušaja
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Večeras od 21:00 Hajduk na svom Poljudu otvara novu sezonu protiv HB Torshavna s Farskih otoka u drugom pretkolu Konferencijske lige. Bijeli su favoriti, a novi trener Gennaro Gattuso želi što prije zadobiti povjerenje splitske publike...

Navijači Hajduka napokon su dočekali Ivana Rakitića, a sad je vrijeme da krene ono pravo. Bijeli će večeras premijerno pod vodstvom Gennara Gattusa istrčati na Poljud protiv HB Torshavna u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Igraj na Hajduk - HB Torshavn na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Očekivanja su kao i uvijek ogromna. Nakon kraha i neslavnog završetka prošle sezone činilo se da je Hajduk u silaznoj putanji, ali promjena čelnih ljudi u klubu i dolazak Nikole Kalinića na mjesto sportskog direktora sve je promijenio. Donedavni igrač doveo je na klupu veliko svjetsko ime, a dolazak Ivana Rakitića u Splitu je izazvao opću euforiju.

Sada se ona mora prenijeti na zeleni travnjak, a protivnik je po mjeri. HB Torshavn s Farskih otoka nema zapaženih rezultata u Europi, a na 33 europska gostovanja ostvario je samo jednu pobjedu. Ipak, nije sve tako idealno u momčadi Hajduka. Josip Brekalo, Laszlo Kleinheisler, Vadis Odjidja-Ofoe, Dino Mikanović, Yassine Benrahou i Leon Dajaku više nisu stanovnici svlačionice na Poljudu.

Osim Rakitića stigao je i krilni napadač Abdoulie Sanyang, ali njih dvoje nisu prošli pripreme i neće biti u konkurenciji za sastav. Vrlo važan kotačić u momčadi Niko Sigur također je van stroja zbog ozljede, a nema ni Aleksandra Trajkovskog, dok je Mihael Žaper već duže vremena van stroja.

Dobra je vijest povratak Darija Melnjaka, a Ivan Perišić se ranije od predviđenog priključio Bijelima i bit će na raspolaganju.

Hajduk je odradio odlične pripreme, Marko Livaja djeluje kao da je u zavidnoj fizičkoj spremi, a prvo ime ipak je bio mladi Bruno Durdov koji je golovima rušio Fenerbahče i ukrajinski Ruh. Bijeli su odigrali osam utakmica, a izgubili su samo od slovenskog Radomlja, dok su jedini remi upisali protiv prvaka Ukrajine Šahtara.

Gattuso je implementirao agresivan stil, visoki presing i večeras se očekuje potpuno novi Hajduk u odnosu na prošlu sezonu. Bijeli nisu skupine europskog natjecanja izborili 14 godina, ali na domaćem terenu jako rijetko gube. Samo tri puta u zadnjih 19 utakmica.

HB Torshavn je za razliku od Hajduka u punoj natjecateljskoj formi. Prvenstvo Farskih otoka nije stalo ni za vrijeme Europskog prvenstva, a Havnar Bóltfelag, kako glasi puno ime kluba, donedavno je bio vodeći. Ipak, dva vezana poraza bacila su ga na drugo mjesto iza Vikingura koji sada ima šest bodova više.

Poraz protiv glavnog konkurenta Vikingura (2:0) zbio se 4. srpnja, a prvenstvo je nakon toga pauzirano do početka kolovoza. Torshavn je dominantan u domaćoj ligi, a Aki Samuelsen prvi je strijelac kluba s 12 golova i od njega Splićanima prijeti najveća opasnost.

HB je u europski debi imao 1993./94., a do sad je samo tri puta uspio proći pretkolo. Prije tri sezone klub s Farskih otoka “razbio“ je Budućnost iz Podgorice s ukupnih 6:0 (4:0, 0:2), a to mu je ujedno bila prva gostujuća pobjeda u Europi. I idućem kolu HB je iznenadio Maccabi Haifu kod kuće s 1:0, ali u uzvratu je primio sedam golova.

Što su rekli

Gennaro Gattuso, trener Hajduka: "Pripremamo već neko vrijeme utakmicu, 10-12 sati dnevno sam posvećen utakmici i nogometu. Hvala klubu koji nam je dao na raspolaganju nove tehnologije, svaki aspekt smo promotrili. To je momčad koja je navikla pobjeđivati na Farskim Otocima, igra napadački i agresivno, ali vjerujem da sutra ipak neće igrati tako otvoreno. Imamo dva plana i spremni smo na svaku situaciju."

Adolfo Sormani, trener HB Torshavna: Trenirali smo sedam mjeseci za sutrašnju utakmicu, spremni smo i taktički i fizički te jako uzbuđeni. Dobro je biti ovdje, jako je lijep grad. Jedva čekamo sutrašnju utakmicu i bit će to sjajan ogled. Kada si nogometaš, živiš za ovakve utakmice. Spremni smo. Znate li nekoga tko želi izgubiti u utakmici? Normalno je željeti pobijediti, svi to žele. Zapljeskat ćemo ako Hajduk bude bolji od nas, ali dolazimo ovamo igrati."

Mjesto, vrijeme, sudac

Split, Poljud, 21:00

Sudac: Matthew Degabriele (Malta)

Nedostaju

Hajduk: Niko Sigur, Ivan Rakitić, Mihael Žaper, Aleksandar Trajkovski, Abdoulie Sanyang

Prošli dvoboji

Hajduk i Torshavn nikada nisu igrali međusobno. Bijeli su se samo jednom sučelili s klubom s Farskih otoka. Bilo je to 2002. kad je u protivnik bila GÍ Gota, a Splićani su prošli s ukupnih 11:0 (3:0, 0:8)

Prognoza

Hajduk je ogroman favorit i sve osim uvjerljive pobjede bilo bi neviđeno iznenađenje. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!