Automoto

Europsko brdsko prvenstvo: Jurišić s liderske pozicije u sedmu utrku

Miroslav Krpan • četvrtak, 25.07.2024.
Europsko brdsko prvenstvo: Jurišić s liderske pozicije u sedmu utrku

Na FIA EHC u Poljskoj nastupaju trojica hrvatskih vozača, uz stalne ove sezone Matiju Jurišića i Domagoja Perekovića, prvi nastup očekuje i Kastavca Renata Herca...

Ovogodišnja sezona FIA European Hill Climb Championship Prvenstva Europe na brdskim stazama nastavlja se sedmom bodovnom utrkom u Poljskoj. Nova je to prilika za osvajanje bodova na stazi Stara Wies-Ostra, dugoj 5.493 metra, s usponom od 5,5 posto, uz 33 zavoja, smještenoj na prostoru Malopolske provincije, 50-tak kilometara jugoistočno od Krakova, na utrci 15. Hill Climb Limanowa 2024. U različitim konkurencijama očekuje se nastup 115 vozača iz 14 europskih zemalja, među kojima su i trojica hrvatskih automobilista, svi u Kategoriji I FIA EHC u kojoj se predviđa start 32 vozača u pet FIA grupa, dok će u Kategoriji II (formule i prototipovi) voziti još 12 vozača, među kojima polovica Čeha.

Za nama je šest utrka europske sezone što je startala krajem travnja u Austriji, nastavila se u svibnju u Španjolskoj i Portugalu, u lipnju utrkama u Češkoj i Njemačkoj, te prije dva tjedna u Italiji. Karavana najboljih europskih automobilista, barem onih koji su sezonu 2024.godine posvetili bodovima kontinentalnog FIA prvenstva na brdskim stazama, ovog vikenda, 26. do 28. srpnja putuje na sjeveroistok Europe, u Poljsku.

Lidersku poziciju s brojem jedan, ili prvi u Kategoriji I ponosno nosi jedan od najuspješnijih mladih vozača Hrvatske, Riječanin Matija Jurišić, član Autokluba RI autosport, ove sezone za upravljačem Peugeota 308 TCR 1.6 FIA Grupe 4. U šest je nastupa ostvario, kao jedini među 65 vozača koliko ih je u šest utrka startalo u nekoj od raspisanih grupa po performance factoru, svih šest pobjeda FIA Grupe 4, što ga je nakon nastupa u Italiji dovelo na vodeću poziciju, usamljenog s maksimalnih 150 (brutto) bodova. Po sedam bodova za njim zaostaju Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R), lider FIA Grupe 2 i Talijan Antonin Migliuolo (Mitsubishi Lancer Evo IX), koji nastupa pod pseudonimom O-Play, vodeći u FIA Grupi 3. Matija Jurišić, ujedno najmlađi među vozačima u vrhu europskih ljestvica, u svojoj FIA Grupi 4 automobila bodovno (150) nadmoćno vodi s 63 boda više od Francuza Stephanie Garcia (Peugeot 308 Racing Cup), dok treće mjesto s dodatnih 30 bodova manje ima jedna dama, Talijanka Gabriella Pedroni (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Drugi hrvatski vozač koji u kontinuitetu nastupa na europskom prvenstvu, tek uz propušteni nastup u Španjolskoj, je Zagrepčanin Domagoj Pereković iz AMK Zanatlija Zagreb, u Mitsubishi Lanceru Evo IX najjače FIA Grupe 1. S 55 bodova zauzima drugo mjesto grupe iza trostrukog europskog prvaka Makedonca Igora Stefanovskog (Ferrari 488 Challenge Evo) koji ima 106,5 bodova, dok se na trećem mjestu, s 12 bodova manje od Perekovića nalazi Švicarac sa češkom licencom Ronnie Bratschi (Mitsubishi Lancer Evo VII RS), koji u Poljsku s pobjedom posljednje utrke u Italiji u Grupi 1, ali i Kategoriji I. Pereković je u ukupnom poretku Kategorije I na 12 mjestu. Vodeći FIA Grupe 5 je Mađar Norbert Nagy (BMW E46 330CI).

Jurišiću i Perekoviću će se u Poljskoj, prema listi prijava, pridružiti još jedan mladi vozač s Kvarnera, Kastavac Renato Herc, ove godine član AK Skradin, a nastupa u Jurišićevoj FIA Grupi 4, s Opel Astrom Gsi. Bit će mu ovo prvi europski nastup, nakon izvanrednih rezultata ove i prošle sezone u hrvatskom prvenstvu. Zanimljiv je početak oktanske karijere, i Jurišić i Herc izdanak su prvih generacija jedinstvene Karting škole Prelučka legenda, čiji je osnivač i nositelj projekta bio Autoklub RI autosport.

U Poljskoj se očekuje novi sraz u Kategoriji II vodećeg ove sezone, sa šest pobjeda, Francuza Geoffrey Schatza (Nova Proto NP01) i peterostrukog prvaka Europe Talijana Christiana Merlija (Osella FA30 Judd LRM), koji ima 25 (brutto) bodova manje.

Treninzi u Poljskoj voze se u subotu 27. srpnja, od 9 sati slobodni, potom od 11,30 sati dva službena. Prva od dvije bodovne utrke starta u nedjelju od 11,30 sati. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!