Nogomet

Danas igraju Dinamovi potencijalni suparnici, a favorit je jasan

Mario Borko • utorak, 06.08.2024.
Danas igraju Dinamovi potencijalni suparnici, a favorit je jasan
Foto: EPA

Večeras od 18 sati na rasporedu je prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka između Qarabaga i Ludogoreca. Azerbajdžanci su relativno veliki favoriti na svom terenu, a sve s posebnom pozornošću prate u Dinamu jer će pobjednik u ovom dvomeču biti prepreka hrvatskom prvaku za ulazak u skupine Lige prvaka...

Susret Qarabaga i Ludogoreca ne bi pretjerano interesirao hrvatsku javnost, ali u ponedjeljak je taj par postao najvažniji par trećeg pretkola Lige prvaka jer će pobjednik u play-offu igrati protiv Dinama. Prva se utakmica igra danas od 18 sati u Bakuu, a Qarabag je favorit i želi sa što boljim rezultatom otputovati na uzvrat u Bugarsku.

Igraj na Qarabag - Ludogorec na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Qarabag je posljednjih deset godina vrlo važan faktor na europskoj nogometnoj sceni. Azerbajdžanci su redovni sudionici skupina Europske lige, ali samo jednom su igrali u Ligi prvaka (2017./18.). Prošla sezona bila je impresivna, naslov u domaćem prvenstvu je osvojen s 25 bodova prednosti ispred Zire, a u Europskoj ligi postignut je povijesni uspjeh ulaskom u osminu finala.

Tamo je Qarabag dva puta bio vrlo blizu senzacije protiv nepobjedivog Bayer Leverkusena. I kod kuće i u gostima, Azerbajdžanci su imali vodstvo od 2:0, ali u prvoj utakmici se Bayer vratio na 2:2 u 92. minuti, a u drugoj su dobili crveni karton i dva gola u sudačkoj nadoknadi koja su ih izbacila iz natjecanja.

Nakon toga osvojena je dvostruka kruna, a u ovu sezonu Azeri su krenuli odlično. Na pripremama su ostvarili tri pobjede u četiri utakmice, jednu protiv Slaven Belupa, a kvalifikacije za Ligu prvaka otvorene su protiv gibraltarskog Lincolna s ukupnih 7-0(0:2, 5:0).

Brazilac Juninho nastavio je tamo gdje je stao prošle sezone, s četiri gola u dvije utakmice. Prošle sezone 27-godišnjak je zabio 20 golova u prvenstvu.

Ludogorec je također stalno prisutan u Europi, a u domaćem prvenstvu je izrazito dominantan s 13 titula zaredom. On je u tom razdoblju dva puta nastupio u Ligi prvaka, posljednji put u sezoni 2016./17. Bugari su za razliku od Qarabaga u punoj natjecateljskoj formi s obzirom na to da su već preskočili dva pretkola.

Već su se u prvom mučili protiv Dinamo Batumija, ali prednost od 3:1 iz prve utakmice učinila je minimalan (1:0) poraz u uzvratu bezbolnim. Isti je recept iskorišten protiv još jednog Dinama, u drugom pretkolu Ludogorec je kod kuće s 2:0 pobijedio Dinamo Minsk, a onda je u uzvratu izgubio s 1:0 što je bilo dovoljno da se osigura minimalno nastup u skupinama Konferencijske lige.

Ludogorec je dosta uložio u momčad, za 2.2 milijuna eura iz Hammarbyja je doveden centralni branič Edvin Kurtulus, a vezni red je pojačan s Aguibouom Camarom koji je stigao iz Olympiacosa za dva milijuna eura.

Momčad je uglavnom sačinjena od internacionalaca, a Ludogorec je odigrao i prve dvije utakmice u domaćem prvenstvu te svladao CSKA Sofiju i Ardu.

Mjesto, vrijeme, suci

Baku, Stadion Tofiq Bahramov, 18:00

Sudac: Urs Schnyder (Švicarska)

Zadnji susret

Ludogorec i Qarabag do sad su odigrali samo dvije prijateljske utakmice. 2018. završilo je 1:1, a 2019. Bugari su slavili s 2:0.

Prognoza

Qarabag je relativno veliki favorit, Ludogorec je pokazao da je vrlo ranjiv na gostovanjima i zato bi pobjeda mogla pripasti Azerima. test

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!