Nogomet

Šibenčani tri boda iz Osijeka žele potvrditi na Šubićevcu protiv ljutih Farmaceuta

Mario Borko • petak, 09.08.2024.
Šibenčani tri boda iz Osijeka žele potvrditi na Šubićevcu protiv ljutih Farmaceuta
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Danas od 18:30 kreće drugo kolo SuperSport HNL-a, a otvaraju ga povratnik u ligu Šibenik i Slaven Belupo. Šibenčani su u prvenstvo startali senzacionalnom pobjedom na Opus Areni protiv Osijeka, a Koprivničani su bili vrlo ljuti na suce nakon tijesnog poraza na Poljudu...

Iako su u četvrtak u Europi u akciji bila tri kluba iz SuperSport HNL-a, drugo kolo kreće već u petak. Na Šubićevcu se sastaju Šibenik i Slaven Belupo koji ovaj susret dočekuju u potpuno različitom raspoloženju. Šibenčani imaju tri velika boda iz Osijeka i žele na valu toga pred domaćim navijačima ostvariti dobar rezultat, a Farmaceuti su očekivano poraženi od Hajduka, ali vjeruju da su zaslužili više.

Igraj na Šibenik – Slaven Belupo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon samo godinu dana izbivanja, Šibenik se vratio u najviši rang hrvatskog nogometa, a jedan od najzaslužnijih je trener Mario Carević koji je u godinu dana od 34 utakmice izgubio samo četiri. Šibenčani su SuperSport Prvu nogometnu ligu završili s 14 uzastopnih pobjeda, a niz su nastavili na otvaranju nove sezone protiv Osijeka.

Iako su Bijelo-plavi dominirali, uputili preko 30 udaraca i imali posjed lopte od 77 posto, Šibenik je sve to izdržao i s dva gola, nakon ne baš najboljih reakcija Nikole Čavline, stigao do sva tri boda.

Ivan Božić nazabijao se golova u Celju, a onda je prošle sezone za Šibenik postigao 13 pogodaka. U 23. utakmici u SHNL-u napokon je došao do prvijenca, ali najimpresivniji je kod Šibenčana u prvom kolu bio Agyemang Morrison koji je zabio pobjednički pogodak, a uz to je imao čak 15 otklonjenih opasnosti. Ganac je u Krešimirov grad stigao u veljači, a ima samo 19 godina.

Svakako treba spomenuti i vrlo raspoloženog Antonia Đakovića koji je imao sedam obrana, od čega četiri unutar 16 metara. Uz to bio je vrlo točan u ispucavanju dugih lopti, osam od 20 uspješno je stiglo do suigrača.

Poznato je da Carević njeguje napadački nogomet i da voli posjed. Protiv Osijeka to nije bilo moguće vidjeti, ali zato su protiv Slavena očekivanja puno veća. Šibenčani su postavljeni za favorite, a vrlo je važno doći do novih bodova jer ih nakon ove utakmice čekaju tri uzastopna gostovanja kod Dinama, Lokomotive i Gorice, pa se takva prilika za osvajanjem bodova na domaćem terenu se ne smije propustiti.

Slaven je jedan od glavnih kandidata za ispadanje. Iako se radi o najdugovječnijem prvoligašu uz “veliku četvorku“, prošla je sezona bila poražavajuća, a i sam trend je već nekoliko godina silazan. Samo je povijesno loši Rudeš prošle sezone završio iza Koprivničana i primio više golova.

Farmaceuti su za osmom Istrom 1961 zaostali čak osam bodova. Dodatan problem je što je najbolji dvojac iz prošle sezone Benedik Mioč i Tomislav Štrkalj napustio klub, a njihovim je stopama otišao i Ivan Lepinjica. Od pojačanja, samo je Karlo Butić bio starter u Splitu, a brine i loša forma Roberta Murića koji je trebao biti igrač koji radi razliku.

Ivan Radeljić ima vrlo težak zadatak, postavljen je na klupu kao jedna od vojnika kluba, a tako se ponio i u prvom kolu protiv Hajduka. Farmaceuti su tijesno poraženi s 2:1, a Radeljić je imao istup pred kamerama u kojem je optužio HNS da se klubove kao što je Slaven sustavno “krade“.

Slaven je u Splitu djelovao dosta dobro, a da autogol Dominika Prpića nije poništen, mogao je vrlo lako stići i do boda. Najsvjetlija točka je svakako Matej Šakota koji je zabio gol, a i djelovao kao stalna opasnost za Splićane.

Ova će utakmica biti pravi test za obje momčadi i dat će nešto jasniju sliku kakvo je stvarno stanje stvari u Šibeniku i Koprivnici. Onaj tko eventualno izgubi, naravno ovisno o načinu na koji se to dogodi, mogao bi se prometnuti u glavnog favorita za ispadanje iako je prvenstvo tek na početku.

Što su rekli

Mario Carević, trener Šibenika: “Maksimalno respektiramo Slaven Belupo, riječ je o kvalitetnoj ekipi. Vjerujem u svoju momčad i njihov pobjednički mentalitet. Uz pun stadion i podršku navijača, idemo po pobjedu!”

Antonio Đaković, vratar Šibenika: “Očekuje nas tvrda i borbena utakmica. Nakon pobjede u Osijeku, vjerujem da svojom kvalitetom i momčadskim duhom, te uz podršku navijača, možemo doći do nova tri boda.”

Ivan Radeljić, trener Slaven Belupa: “Čeka nas teža utakmica nego na Poljudu. Puni su samopouzdanja nakon slavlja u Osijeku, no mi gledamo samo sebe. Spremni smo i uvjereni da ćemo doći do našeg cilja.“

Prošli dvoboj

Šibenik i Slaven do sad su igrali mnogo puta, ali vrlo zanimljiv je period od 2020. do danas. U tom razdoblju odigrano je 13 utakmica, Koprivničani su pobijedili samo dva puta i jednom prošli na jedanaesterce, Šibenčani imaju četiri pobjede, što znači da čak sedam od 13 puta nije bilo pobjednika.

Šibenik je ispao iz lige, ali je prije toga dva puta pobijedio Slaven, s 0:1 u Koprivnici i s 3:1 na Šubićevcu.

Prognoza

Šibenik je iznenađujuće velik favorit u ovoj utakmici, a očekuje se velika borba s puno kartona i malo atraktivnog nogometa. test

SuperSport HNL

1Dinamo 15:0+53
2Rijeka 14:0+43
3Hajduk 12:1+13
4Šibenik 12:1+13
5Gorica 10:001
6Varaždin 10:001
7Osijek 11:2-10
8Slaven Belupo 11:2-10
9Lokomotiva 10:4-40
10Istra 1961 10:5-50

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 15:0+53
2Rijeka 14:0+43
3Hajduk 12:1+13
4Šibenik 12:1+13
5Gorica 10:001
6Varaždin 10:001
7Osijek 11:2-10
8Slaven Belupo 11:2-10
9Lokomotiva 10:4-40
10Istra 1961 10:5-50

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!