Automoto

Gostovanje izvan Hrvatske: Cazin meka hrvatskih vozača

Miroslav Krpan • subota, 10.08.2024.
Gostovanje izvan Hrvatske: Cazin meka hrvatskih vozača
Foto: Miroslav Krpan

Međunarodna utrka na Krajiškoj zmiji objedinjuje 64 prijavljena vozača, od kojih čak 55 hrvatskih automobilista...

Hrvatski automobilisti ovog vikenda odlaze na organizirani izlet u inozemstvo, u Bosnu i Hercegovinu. Bio bi ih taman pun autobus, ali svaki individualno odlazi na šesto bodovno natjecanje ovogodišnje sezone Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama. Međunarodna auto utrka, pompoznog imena grand prix, 24. Velika nagrada Cazina 2024. od 9. do 11.kolovoza, okupit će 64 prijavljena sudionika iz šest zemalja. Iako niti jedan domaći, utrku spašava i na životu, već nizom godina održava sudjelovanje predviđenih 55 vozača iz 24 hrvatska kluba, a dobar dio sudačkog osoblja je također iz sustava HAKS-a.

Utrka se boduje za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, CEZ Historic, te Prvenstva Republike Hrvatske za sportska i turistička vozila, kao i povijesna vozila.

Vozi se na stazi Sedra – Ostrožac, zvanoj Krajiška zmija, dugoj 3.870 metara, s prosječnim usponom 4,16 posto, u organizaciji Auto moto kluba MotorSport Cazin.

Hrvatsko prvenstvo zakoračilo je u drugi dio sezone, a poslije Cazina uz još jedno ino-gostovanje u Sloveniji, odlučujuće vožnje bit će u Buzetu i sredinom listopada Dubrovniku.

Poslije tehničkih poteškoća na otvorenju sezone u Skradinu, višestruki državni prvak i branitelj naslova Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb), s četiri uzastopne pobjede, posložio je sve kockice i zasjeo na vrh ljestvice Kategorije I turističkih automobila, ali i Grupe 1 najjačih vozila prema razvrstavanju Peroformace factora. U Grupi 2, kontinuitetom dobrih plasmana, vodeći je Mađar Tamas Tomcsanyi iz AK Dubrovnik Racinga, za kojim je u lov, s dvije posljednje pobjede, krenuo branitelj naslova državnog prvaka istarski as iz Lupoglava Nino Andrejević koji brani boje AK Župa Dubrovačka. Početak sezone nije mu baš bio sjajan, prvo nezgoda i oštećenje njegova Punta u Skradinu, potom prilagođavanje na nove postavke, a onda povratak pobjedama i vrhu ljestvice generalki. Za petama mu je, s dvije uvodne pobjede, ali i dva propuštena nastupa, Dubrovčanin Stijepo Manenica, pa će zmijski ogled biti izuzetno zanimljiv. Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka) nizao je tri pobjede, potom malo zastao, ali i dalje na vrhu tablice Grupe 3, u kojoj mu s dvije posljednje pobjede na tronu prijeti Marko Pleše (AK Ogulin Racing). Brz i nedostižan na četiri pobjedničke utrke, do vrha tablice Grupe 4, stigao je Boris Katić (Karting klub Rijeka), a za vratom mu pušu Florian Šalec (AK Zagorje) i Renato Herc (AK Skradin). Katić vodi i u klasi 4A, a Šalec u 4B.

REKORDER SZASZ FAVORIT ZA POBJEDNIKA

Poslije uspona na Klek, nadomak Ogulina, više nema nepobjedivih. S tog je trona pao, kako su u zenitu karijere zvali njegova oca Elia, istarski Fangio mlađi, Puljanin Saša Radola, još jedan vozač AK Dubrovnik Racing. Ostao je vodeći ali s tek devet (brutto) bodova više od Nine Jeličića (AK Skradin), te dva dodatna Milana Tatalovića (AK Dubrovnik Racing) koji je slavio prvu pobjedu Grupe 5 upravo u Ogulinu. Radola vodi u klasi 5A, a Jeličić u 5B.

Tri je pobjednika do sada imala Grupa 6, tri je puta slavio državni prvak Riječanin Marin Božičević (AK Konavle), te po jednom Deni Kmetović (AK Župa Dubrovačka) i Sandi Peteh (AK Istra racing team Pazin), da bi bodovno na vrhu ljestvice bio Ivan Grozdanić (AKK Rogoznica), vodeći i u klasi 6B. Deset (brutto) bodova manje u grupi ima Božičević koji vodi u klasi 6A.

U kategoriji II (formule i prototipovi) favorit za ukupnu pobjedu na utrci je višestruki hrvatski prvak i nositelj Dijamantne kacige HAKS-a Mađar Laszlo Szasz, koji brani boje AK Dubrovnik Racinga. Szasz je aktualni državni prvak Kategorije II PH i sedmerostruki cazinski ukupni pobjednik. Prošle je godine, na postojećoj duljini staze, postavio i novi rekord u vremenu 2:04,590 minuta. Hrvatski formulaši imali su četiri bodovna nastupa poslije kojih su izjednačeni na vrhu ljestvice Kategorije II Zagrepčanin Filip Magdić (AKK Fly with Kolman) i Laszlo Szasz, koji je propustio utrku na Malački.

Višestruki ekipni prvaci Autokluba Dubrovnik Racing na putu obrane novog naslova, posljednja su dva ogleda izgubili, ali bodovno prednjače ispred AK Župa Dubrovačka i AKK Rogoznica.

U prvenstvu povijesnih automobila vodeći ukupnog poretka je aktualni prvak Dorijan Kljun (AK Rijeka), dok ekipno vodi Autoklub Skradin.

Nakon subotnjih treninga, što počinju u 13 sati, borbe za bodove odvijat će se u nedjelju 11. kolovoza u dvije vožnje. Prva je na rasporedu u 11 sati. Svečana dodjela priznanja bit će oko 17,30 sati na prostoru starta. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!