Automoto

Automotodrom Grobnik: Alpe Adria 84. put na legendarnoj stazi

Miroslav Krpan • subota, 10.08.2024.
Automotodrom Grobnik: Alpe Adria 84. put na legendarnoj stazi
Foto: Miroslav Krpan

Od začetaka Alpe Adria sustava motociklističkih utrka u listopadu 1992. godine, u 32 godine, vozilo se već 83 puta, a ovog vikenda nastupa oko 150 vozačica i vozača u raznim konkurencijama...

Ovog vikenda Automotodrom Grobnik, onako po tiho, u sjeni toplotnih udara na Sjevernom Jadranu, očekuje novo, 84. u nizu izdanje jednog od najstarijih motociklističkih regionalnih natjecanja objedinjenih imenom Alpe Adria. Upravo je na stazi Automotodroma Grobnik, u cilju probijanja svojevrsne letargije uzrokovane ratom zahvaćenih predjela Hrvatske, inicijativom tadašnjih motociklističkih zanesenjaka Auto moto kluba Kvarner, te podrškom talijanskih i slovenskih prijatelja, 10. i 11. listopada Utrkom prijateljstva začet jedan novi sustav, kasnije objedinjen pod Alpe Adria Cupom. Danas, već godinama znan kao Alpe Adria International Motorcycle Championship, u okvirima FIM Europe najpriznatijeg regionalnog motociklističkog okupljanja na europskom tlu. Uz ustaljene, za ovu sezonu raspisane klase AAC, kao i njima pripadajuće bodovne skupine, među 150 sudjelujućih motociklista iz 19 zemalja, posebnu pažnju privlače utrke Womens European Championshipa – WEC SSP 300 za kontinentalno prvenstvo žena motociklistkinja, te Bridgestone Cup Di.Di.- Diversamente Disabili osoba s ivaliditetom.

Grobnik je ove godine u kalendaru AAIMC, koji sadrži šest dvodnevnih natjecanja, svakog dana po jedna skupina bodovnih utrka, domaćin tri puta. Sezona je otvorena sredinom lipnja na grobničkoj stazi, nastavljena u Mađarskoj na Panoniaringu i u Češkoj na Autodromu Brno, da bi se poslije ovog izdanja, krajem rujna vozilo u Slovačkoj na Slovakiaringu, te završnica ponovo na Grobniku od 18. do 20.listopada.

Na prethodnoj grobničkoj utrci, drugog natjecateljskog dana 19. svibnja oboren je apsolutni rekord grobničke staze (4.168,75 m) star šest godina, kojeg je u vremenu 1:26,585 minuta (prosjek 173,327 km/sat) držao Čeh Michal Prasek na motociklu BMW, u klasi STK 1000. Novi rekorder s vremenom 1:24,479 minuta uz prosjek 177,647 km/sat je talijanski internacionalac, uspješni i trofejni 24-godišnji Yari Montella, sudionik Prvenstva svijeta u Supersportu, a na Grobniku je nastupio u klasi Superbike na motociklu Ducati. Bilo je to čak dvije sekunde brže od do tada rekordne vožnje.

Žene na motociklima sve su zapaženije, njihove vožnje, posebno ako su objedinjene kao skupina, plijene pažnju. Nastup desetak vozačica na Grobniku jedna je od šest utrka koje čine ovogodišnji kalendar WEC-a SSP 300. Grobnik se tako našao u skupini znanih staza Misano, Cremona, Brno, Imola i Enzo i Dino Ferrari. Od 2013. godine, inicijativom Talijana Emiliana Malagolija i Chiare Valentini oformljen je pokret Di.Di. u kojem nastupaju osobe s invaliditetom, a uz Grobnik ove se godine, u ovom sustavu, boduju nastupi i na utrci izdržljivosti Le Mans održanoj u travnju, dok će zaključni ogled biti 1. rujna u Mugellu. Voze puni volje i ljubavi pod motom "ništa nije nemoguće za one koji istinski vjeruju u to".

Favoritima u najjačim klasama i ovog vikenda, osnovom do sada najvećeg broja pobjeda, treba bilježiti Slovence Marka Jermana u klasi STK 1000 i Aleša Brzina u Cupu 1000, te Čehe Michala Fillu u Superbike, Jonasa Kocoureka u SSP 600 i Daniela Tureceka u SSP 300.

Trodnevni program izuzetno je sadržajan i cjelodnevan, petak je bio dan slobodnih treninga, dok subota i nedjelja, uz prijepodnevne subotnje kvalifikacijske treninge i nedjeljni warm up, svaki dan ima po osam bodovnih utrka, subotu s početkom u 13,25 sati, a nedjelju u 11,25 sati.

Brojke 84. ogleda u nizu tijekom 32 godine ne treba se sramiti niti ga potcjenjivati, već za isti zahvaliti organizatorima Motociklističkom klubu Kvarner i Automotodromu Grobnik d.o.o. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!