Nogomet

Gattuso: 'Zadnja dva mjeseca igrači su mokrili krv, najveći igrač Hajduka je ekipa'

Petar Jenjić • subota, 10.08.2024.
Gattuso: 'Zadnja dva mjeseca igrači su mokrili krv, najveći igrač Hajduka je ekipa'
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Trener Hajduka Gennaro Gattuso održao je press konferenciju uoči utakmice protiv Lokomotive u drugom kolu SuperSport HNL-a. Osvrnuo se i na Ružomberok te igrače koji su u formi ili je još traže...

Pred nogometašima Hajduka utakmica je drugog kola SuperSport HNL-a, prva gostujuća. Splićani će gostovati kod Lokomotive u Kranjčevićevoj, a trener Gennaro Gattuso najavio je spomenuti dvoboj koji se igra u nedjelju:

Igraj na SuperSport HNL na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvo se osvrnuo na dvoboj s Ružomberokom:

"Rekao sam da smo napravili ono što smo mogli. Ne znam koja su očekivanja ovdje, ali znamo kako je igrao zadnjih godina u Europi. Dobro smo je analizirali. Obje utakmice u Europi, to nisu lagane utakmice jer lagani protivnici ne postoje. Već sam rekao da je bilo dosta dobrih situacija, ali ono što treba popraviti je zadnjih 25 metara. Imali smo deset kornera, to znači da dolazimo blizu, ali ne realiziramo na pravi način. Cijeli roster je prošlogodišnji, tako da smo organizirani, kompaktni, treba podignuti kvalitetu igre."

Hoće li biti promjena za Lokomotivu?

"Vidjet ćemo tko će igrati, igrat će koji zaslužuju. Neću govoriti o mogućim promjenama, Lokomotiva je teška i vertikalna, napadački orijentirana, igraju u 4-2-3-1, posebno su opasni u kontrama. Palo nam je dosta malih detalja u analizi prve utakmice. Ako želimo pobijediti, moramo odigrati veliku utakmicu, bit će teško. Ako mislite da ćemo lako nametnuti naš ritam, varate se jer je to jako opasna momčad. Moramo ući s našim mentalitetom, moramo ostaviti srce na terenu. Nećemo tražiti alibije, ali činjenica je da je Kranjčevićeva loš teren, malena svlačionica, no to su samo alibiji i mi moramo biti pravi kako bismo pobijedili."

"Na dan povratka smo izašli na video analizu i krenuli pripremati tu utakmicu. Čeka nas naporan dvoboj, težak dvoboj, rade visoki presing i na to moramo biti spremni. Kako se spremiti najbolje? Moramo razumjeti što trebamo napraviti, da smo svjesni svakog koraka. U hrvatskom prvenstvu žele svi ostaviti dobar dojam protiv Hajduk, žele pobijediti i mi moramo biti spremni. Nakon Europe je čak važniji mentalitet, nego fizička spremnost", nastavio je trener Hajduka.

O Emiru Sahitiju:

"Meni se svidio, trudio se, trčao je, stao je blizu igrača. Osjetio sam zalaganje i profesionalnost. On je svoju kaznu platio, jednu utakmicu ostao je kod kuće, ali kao što sam rekao, treba popraviti igru u zadnjih 20 metara. Kao uostalom i svi ostali."

Tko bi trebao biti lider na terenu?

"Za mene su svi igrači jednako važni, to sam više puta rekao. Nema utega u ekipi, igra tko sudjeluje i radi na svakom treningu. Imam više lidera na terenu, vidjeli ste Uremovića u obrani, u vezi su svi lideri, a izdvojit ću Krovinovića koji je zadnju utakmicu istrčao puno. Tu su Perišić i Rakitić. Livaja je pravi kapetan, on radi sve što očekujem od njega. Veliki komplimenti cijeloj ekipi. Zadnja dva mjeseca igrači su mokrili krv i točno tim riječima je bilo. Najveći igrač Hajduka je ekipa. Zalaganje i trud su mi najveća pobjeda i tako će biti do kraja."

Radi li lijeva strana svoj posao kako treba, kako u obranu, tako i u napadu?

"Ja sam jako zadovoljan s lijevom stranom. Ovim putem Melnjaku moram dati sve komplimente, kao i svim igračima. Diallo se ozlijedio i on je pokrio njegovu poziciju. Vojnik je kluba, srčan, nevjerojatan. Perišić je igračina i svi očekujemo više od njega, ali imao je tešku ozljedu i znamo koliko ima godina. Svoj trud i iskustvo daje ostatku momčadi, mladi igrači mogu puno naučiti. Griješili smo u dodavanjima, ali . Ono što je možda upalo u oko, kad sam nogom šutnuo kutiju za vodu. Svi su mislili da se to dogodilo nakon krivog dodavanja. Ja sam vidio nešto drugo. Sahiti je, umjesto dodavanja Moufiju u for, zadržao za sebe, ali ja se tako naljutim stotinu puta na utakmici. Sve polemike oko Perišića i da sam ljut na njega nisu istina. Ja se ne svađam s igračima, ja se ljutim za vrijeme utakmice jer mi je takav temperament. Te polemike da sam ljut na nekoga nisu istinite."

Koliko se vremena posvećuje pripremi i analizi protivnika?

"Kad analiziramo, općenito gledamo zadnjih četiri ili pet utakmice. Sa Slovacima smo imali samo tih pet, a s Faranima više. S tim entuzijazmom gradimo priču. To su različite momčadi. Na Farskim Otocima smo imali ekipu koja je voljela posjed, dok je Ružomberok sličan Slaven Belupu. Brzo izlaze u kontra napad. Imamo tri TV-a u teretani i jedan u svlačionici, ali dva dana prije treninga provedemo u video sali svi zajedno. Ovdje sam u 7:30 ujutro, iza 17 sati idem kući. Trening je sat i pol, sve ostalo je analiza protivnika. To su sati predanog rada. Ovim putem se zahvaljujem vama, što ste primijetili pozadinski posao koji radimo. Ako mislimo da će uzvrat biti lagan, neće. Očekuje nas 95 minuta borbe i ako imalo zaspete, mogu vas dovesti u neprilike. Sad prvo Lokomotiva, moramo odigrati što bolje u Zagreb pa ćemo vidjeti što sa Slovacima."

Hoće li se Krovinovića staviti na "desetku"?

"Oporavak igrača je najvažniji, iza svake utakmice je svaka borba. Imamo dosta parametara u kojem je stanju pojedini igrač. Hvala i klubu koji je omogućio to. Uvijek igraju najspremniji, pazeći da su svi dovoljno odmorni. Imali smo situaciju gdje je Sigur igrao sedam, osam minuta, a posebno bih naglasio Trajkovskog koji je igrao malo duže i odigrao odlično. Oni jesu oporavljeni, ali nisu igrali više od mjesec dana. Ne možemo ih odmah vratiti u puni ritam da se opet ne ozlijede. Nadam se da će se Diallo ubrzo priključiti i ući u ritam utakmica. Što više igrača, to sam sigurniji i moje su odluke sve teže. Ja se nadam da će ovaj ritam potrajati što duže. I Trajkovski i Sigur su se vratili. Krovinović može igrati "desetku", ali ovisi o utakmici jer tu poziciju mogu igrati i drugi. Što više igrača, ja sretniji, a meni je teže odlučiti." test

SuperSport HNL

1Šibenik 24:1+36
2Dinamo 15:0+53
3Rijeka 14:0+43
4Hajduk 12:1+13
5Gorica 10:001
6Varaždin 10:001
7Osijek 11:2-10
8Slaven Belupo 21:4-30
9Lokomotiva 10:4-40
10Istra 1961 10:5-50

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Šibenik 24:1+36
2Dinamo 15:0+53
3Rijeka 14:0+43
4Hajduk 12:1+13
5Gorica 10:001
6Varaždin 10:001
7Osijek 11:2-10
8Slaven Belupo 21:4-30
9Lokomotiva 10:4-40
10Istra 1961 10:5-50

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!