Nogomet

Ajax pobjedom želi krenuti u novu prvenstvenu sezonu

Petar Jenjić • nedjelja, 11.08.2024.
Ajax pobjedom želi krenuti u novu prvenstvenu sezonu
Foto: EPA

Nogometaši Ajaxa igraju na domaćem terenu protiv Heerenveena na otvaranju nove prvenstvene sezone u Eredivisie. Pokušat će nastaviti s pozitivnim rezultatima nakon europskih utakmica...

Krenula je nizozemska Eredivisie, a nakon, za njegove standarde, slabe protekle sezone, Ajax će u ovoj tražiti puno bolji plasman i povratak u borbu za naslov prvaka. U prvom kolu nove sezone igrat će na domaćem terenu protiv Heerenveena, a dvoboj na Johan Cruijff Areni u Amsterdamu igrat će se od 16:45 sati. Prvi sudac dvoboja je Bas Nijhuis.

Igraj na Ajax - Heerenveen na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon uspješno odrađenih priprema koje je otvorio porazom, a zatim povezao četiri pobjede, Ajax je krenuo u kvalifikacije za Europsku ligu od drugog pretkola gdje je njegov protivnik bila Vojvodina koju je uspješno svladao u dvije utakmice, iako mu nije bilo nimalo lako.

U prvoj utakmici, na domaćem terenu, slavio je s 1:0 pogotkom Branca van den Boomena u 86. minuti, dok je u uzvratu to ipak bilo malo uvjerljivije (1:3). Jedan pogodak u protivničku, ali i jedan u vlastitu mrežu, poslao je i Josip Šutalo koji je odigrao svih 90 minuta u oba dvoboja, a zatim i na otvaranju trećeg pretkola.

Naime, Kopljanici igraju, barem na papiru, protiv puno jačeg protivnika, Panathinaikosa, kojeg su u prvoj utakmici u gostima svladali s 0:1 zahvaljujući pogotku Stevena Berghuisa. Uoči uzvrata čeka ih ovaj dvoboj protiv Heerenveena kojem će to biti prva natjecateljska utakmica u sezoni.

Proteklu je zaključio na 11. mjestu, s nizom od četiri utakmice bez pobjede. Tijekom priprema upisali su četiri pobjede i jedan poraz. Svladali su Dordrecht (4:1), Almere City (1:0), Zwolle (5:2) i Rayo Vallecano (5:0), dok su izgubili od Middlesbrougha s 1:0.

Kod Ajaxa probleme s ozljedama imaju: Oliveir Aertssen, Christian Rasmussen i Owen Wijndal, pod upitnikom su Gaston Avila i Amourricho van Axel Dongen, dok zbog žutih kartona ne igra Steven Bergwijn. Posljednji međusobni dvoboj otišao je na stranu Heerenveena koji je slavio s 3:2 kod kuće i tako upisao prvu pobjedu protiv Kopljanika od 2019. godine.

Što su rekli

Francesco Farioli, trener Ajaxa: "Izvede su do sada bile generalno dosta dobre, fokusirani smo na otvaranje nove prvenstvene sezone. Napredujemo, ne samo taktički, nego i u smisli mentaliteta. Vrlo je važno za sve da odigramo dobru utakmicu u gostima i pobijedimo u Grčkoj. Način na koji želimo igrati, nema utakmica koje su važnije od drugih. Od prve utakmice imamo istu želju i pristupamo im s istom pažnjom."

Mjesto, vrijeme, suci

Johan Cruijff Arena, Amsterdam, 16:45

Sudac: Bas Nijhuis

Nedostaju

Ajax: Aertssen, Rasmussen, Wijndal (ozljede), Avila, van Axel Dongen (pod upitnikom), Bergwijn (kartoni)

Heerenveen: (-)

Zadnji susret

Heerenveen je na domaćem terenu slavio s 3:2, iako je vodio s 3:0. Bilo je to u 21. kolu prošle sezone.

Prognoza

Međusobni dvoboji često donose veći broj golova, pa nešto slično očekujemo i danas. Kao uostalom i kod većine ostalih dvoboja u nizozemskom nogometu. test

FOTO: EPA/MAURICE VAN STEEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!