Nogomet

Besek: 'Svugdje gdje sam radio, osim u Varaždinu, bio je čisti profesionalizam, ovdje je to emocija'

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 13.08.2024.
Besek: 'Svugdje gdje sam radio, osim u Varaždinu, bio je čisti profesionalizam, ovdje je to emocija'

Varteks je spreman. Za svega nekoliko dana sezona kreće za ozbiljno, nakon što su rutinski svladali Radnički u kupu protekle nedjelje. U subotu (17. kolovoza) u 17:30 igra se prva utakmica u novoj sezoni 3. NL Sjever. Dolazi Garić iz Garešnice, novak u ligi, a Bumbari u prvih pet kola sve utakmice igraju s novim ekipama.

Natjecanje će ove sezone biti prilično drugačije, liga će imati 16 klubova, od čega čak šest novih. A puno toga novoga je i u redovima Varteksa. Klub kreće vrlo ambiciozno, s planovima za vrh tablice, i napad na rang više, a stigao je i novi trener, jedan od najvećih u povijesti varaždinskog nogometa, Dražen Besek.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Zadovoljan sam radom i zalaganjem svih na treningu, to je ono najvažnije. Tu je prisutan pravi profesionalizam, i uopće ne vidim razliku u odnose na klubove u kojima sam radio, što mi je bilo jako bitno. Činjenica jest da smo još uvijek nismo zaokružili ekipu do kraja, da nam fali možda taj još jedan stoper, i možda još jedan igrač, kako bi imali 15-16 igrača koji uvijek mogu uskočiti", ističe Dražen Besek.

U organizacijskom segmentu struci također ništa ne nedostaje, iako tvrdi da će se možda uskoro, ako će klub ići naprijed, morati razmišljati i o profesionalizaciji.

Pripreme su odrađene odlično, 'novaci' su odlično primljeni i uklopljeni, i svi odreda će biti pojačanja, većina čak i za prvih 11. Zanimljivo da je u pripremama Besek uigravao formaciju s tri igrača u posljednjoj liniji. Tvrdi da će formacija ovisiti i o igračkom kadru, ali želi da ekipa bude spremna igrati i s tri i s četiri.

"Mentalni sklop ekipe je odlučujući faktor, koliko se nešto može sprovesti na terenu. To najviše ovisi o tome koliko si ti uvjeren, odličan, i koliku strast imaš. Da bi napravio rezultat, nije bitan sustav igre i formacija. Na bilo kojoj poziciji se igrač nalazi, a tijekom utakmice se nalazi na tri ili četiri srodne pozicije, ako nema strast i odlučnost da napravi nešto dobro za sebe i za klub, svi sustavi padaju u vodu, ne znače baš ništa", tvrdi šef struke.

Ono što je bilo vidljivo u pripremama, svakako je i drugačiji pristup na terenu, koji će očito biti znatno agresivniji, napadački, atraktivan, kao što je i obećao trener Besek.

"Velike stvari se rijetko kada događaju u strahu, iščekivanju, čekanju da se nešto dogodi. Velike stvari se samo mogu napraviti uz određeni rizik, ali kontrolirani rizik. Nikada se ne može postići puno ako si u nekoj kalkulaciji", ističe trener Varteksa te nastavlja:

"Ja ću se izraziti slikovito, u jednoj asocijaciji. Idem zagušiti onoga koji želi mene zagušiti. U hrvanju je to tuš, a u nogometu je to gol. Ja neću učiti igrače da ne prime gol, želim ih učiti da zabiju gol, da budu dominantni, da pokažu kreaciju, da ispolje ono što znaju. Da ne budu u strahu kad imaju loptu, kako bi njihova kvaliteta koju posjeduju došla do izražaja. I to ne da ih kritiziram, nego da izvlačim ono najbolje što imaju", tvrdi Besek.

Što se tiče prvog kola, i samog početka, s pet 'novaka' u ligi, to je situacija s dosta nepoznanica, ali ne i razlog za strah.

"Teško je na početku prvenstva bilo što snimiti. Čak i da snimiš prijateljsku utakmicu. Evo, recimo za drugu utakmicu, dovoljno je reći da je trener Dinama Predavac Krešimir Ganjto, što je znak da je to ozbiljna ekipa. Ali dobro je znati s kim se igra, i otprilike filozofiju igre i sve. Ako želiš napraviti nešto, onda moraš biti jači od toga, biti spreman na svoju izvedbu. Ako se ne sprovedu naši zahtjevi, onda sva snimanja i sve informacija, ništa ne znače. U današnje vrijeme je sve moguće saznati, tako da, koliko ćemo mi saznati o njima, toliko će i oni o nama" ističe trener Varteksa.

Što se tiče subotnje utakmice, posebna zanimljivost je da je Besek praktički prvi susjed, živi neposredno do stadiona Slobode te će na utakmicu samo preći preko ceste.

"Moram reći da je meni sve to isto novo. Ali me sve intrigira i sve to me motivira. Evo ja nakon nedjeljne utakmice, koja je s jedne strane bila prilično lagana, da nikoga ne uvrijedim, ali nama tek kao jedan trening. Ali opet nisam spavao do dva u noći, vrtjeli su mi se igrači po glavi, zamišljao sam kako bi to moglo biti, kako smo trebali igrati. Bez obzira na nivo, za mene je to Varteks. Znači, to mi je veliki izazov koji me tjera da se dokazujem, i jedino tako to ima smisla. Ako je dođem preko ceste na utakmicu, da samo gledam s druge strane, a ne s barskog stolca, onda to nema smisla. Dok god je tu taj adrenalin, to ima smisla", ističe trener Varteksa.

Novi trener, koji je bio dugi niz godina najveća želja Varteksovaca, zasad se vrlo ugodno osjeća, i to ne skriva.

"Ja sam imao san igrati za Dinamo, ali odrastaš u okruženju koje ti uđe u kožu, to je taj gen Varteksa. I kad se raspadala država, taj moj klub Varteks ulazi u isti rang s Dinamom, i kaj sad, ja Varteks obožavam. To je nešto kao da uđeš doma u kupaonu. Imaš svoju intimu, sve svoje", tvrdi Besek, i naglašava važnost očuvanja imena i brenda Varteksa, u kojem su mu nekad radili i članovi njegove uže obtelji.

"Ovo je za mene Varteks, to je ta emocija. Emocija koju mi gajimo i imamo, da nas za to veže povijest. Iako smo klub koji postoji 13 godina, naše ime i brend su ogromni. Varteks je svojevremeno hranio cijeli Varaždin. Imamo obavezu da ga sačuvamo, i još više uzdižemo", naglašava Besek.

Što se tiče emocija, bez njih ne ide.

"Svugdje gdje sam radio, osim u Varaždinu, bio je čisti profesionalizam. Ovdje je, uz sve to i emocija. Ja sam emociju, naravno, imao i u drugim sredinama, ali u drugačijem obliku. Ova emocija me i troši, ona me nije trošila. Ovdje želim opravdati što ljudi koji me poznaju, reći ću i vole, od mene očekuju. To moram opravdati, a ne samo da potvrdim svoju sliku, nego da im i dam ono zašto smo u jednom istom projektu", zaključuje Dražen Besek. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometHNLOstale lige

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!