Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama, Jurišić i Pereković u Švicarskoj

Miroslav Krpan • petak, 16.08.2024.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama, Jurišić i Pereković u Švicarskoj
Foto: Miroslav Krpan

Osma utrka sezone u završnici Europskog prvenstva donosi novi izazov za europskog lidera na Starom kontinentu Matiju Jurišića, ali i Domagoja Perekovića...

Ovog vikenda u svoju završnicu ulazi automobilistička sezona FIA European Hill Climb Championship, prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama. Osma, od deset utrka ovogodišnjeg kalendara, vozi se u Švicarskoj, na stazi St.Ursanne-Les Rangiers, dugoj 5.180 metara, s usponom 10,8 posto, uz 42 sudionika u bodovanju FIA EHCC.

Igraj na SuperSport HNL na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Među 200-tinjak vozača u raznim konkurencijama, na startu su i dvojica hrvatskih višestrukih državnih prvaka i nositelja posebnih priznanja, Riječanin Matija Jurišić i Zagrepčanin Domagoj Pereković, ove sezone prisutni u svim utrkama širom Europe sa zapaženim, što više izuzetnim rezultatima.

Mladi 21-godišnji riječki automobilist, matično vozač Autokluba RI autosport, ujedno najmlađi među europskom automobilističkom elitom, poslije sedam utrka i poslije svih sedam pobjeda FIA Grupe 4 u Peugeotu 308 TCR 1.6, bodovno je usamljen na vrhu ne samo svoje grupe, već i ukupnog poretka Kategorije I (turistički automobili), u kojoj je, u sedam utrka, do sada nastupilo 74 vozača.

U brutto bodovnom skoru, pred nastup u Švicarskoj, sa 175 bodova, ima prednost od sedam bodova ispred najvećeg mu rivala, vodećeg FIA Grupe 3 Talijana Antonina Migliuola (Mitsubishi Lancer Evo IX) koji nastupa pod pseudonimom "O-Play", u čijem je popisu tek jedna pobjeda manje.

Za vrh i konačno pobjedničko postolje, trenutno bodovno izjednačeni u Kategoriji I svoju šansu, s treće i četvrte pozicije, svaki s po 158 bodova, traže Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R), vodeći FIA Grupe 2 i Mađar Norbert Nagy (BMW E46 330Ci), lider FIA Grupe 5.

Tek sa sedme pozicije ukupnog poretka rasplet sezone prati trostruki europski prvak, branitelj naslova i iz 2023. godine, Makedonac Igor Stefanovski, ove godine u novom automobilu Ferrari 488 Challenge Evo, ali i vodeći, po razvrstavanju "Performance factorom" najjače FIA Grupe 1, u kojoj su, u sedam utrka, pobjeđivala čak petorica različitih vozača.

Upravo u toj grupi natječe se i Zagrepčanin Domagoj Pereković, matično član AMK Zanatlija Zagreb, koji je u šest nastupa Mitsubishi Lancerom Evo IX ostvario 55 bodova, što mu je trenutno dostatno za drugu poziciju FIA Grupe 1.

Uz Jurišića, pobjednika s nizom sedam utrka u sezoni Kategorije I, identičan skor ima još jedan vrhunski automobilist, ali vodeći Kategorije II (formule i prototipovi) Francuz Geoffrey Schatz (Nova Proto NP01). Ima pobjedu i 25 bodova više od petrostrukog europskog prvaka, branitelja naslova i iz 2023.godine Talijana Christiana Merlija (Osella FA30 Judd LRM). Za konačno postolje konkurira još Nijemac Aleksandar Hin (Osella FA30) uz 42 brutto boda manje od vodećeg.

Utrka u Švicarskoj satnicom u subotu 17. kolovoza predviđa rani start prvog od tri treninga već u 7 sati, a u isto vrijeme sutradan kreće i prva od dvije bodovne vožnje.

Poslije Švicarske, od 30. kolovoza do 1. rujna najbolji europski automobilisti stižu u Sloveniju, na stazu u Ilirskoj Bistrici, da bi finale, već tradicionalno posljednjih više od 20 godina, bilo u Buzetu, hrvatskoj automobilističkoj prijestolnici, gdje se, od 13. do 15.rujna, odvija 43. izdanje Buzetskih dana. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!