Nogomet

Dinamo kreće u borbu za Ligu prvaka i ne treba bježati od uloge favorita

Mario Borko • utorak, 20.08.2024.
Dinamo kreće u borbu za Ligu prvaka i ne treba bježati od uloge favorita
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Večeras nešto prije 21:00 na Maksimiru će ponovno svirati himna Lige prvaka. Dinamo za ulazak u grupnu fazu najelitnijeg nogometnog natjecanja igra protiv prvaka Azerbajdžana Qarabaga, a ulog je nikad veći...

Nikad kasnije, najtrofejniji hrvatski klub Dinamo Zagreb kreće u svoju europsku avanturu. Modri su zahvaljujući snažnom europskom koeficijentu dobili luksuz da u kvalifikacije za Ligu prvaka kreću tek u play-offu i samo su jednu stepenicu udaljeni od grupne faze. Plavi su osam puta igrali u skupinama najelitnijeg klupskog natjecanja, a sada im na putu stoji azerbajdžanski Qarabag.

Igraj na Dinamo - Qarabag na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Jedna od najturbulentnijih sezona u povijesti, Dinamu je donijela novi ustroj vlasti unutar kluba, dvostruku krunu i minimalno plasman u skupine Europske lige. A sve je krenulo nakon petarde i teškog ispadanja od PAOK-a u osmini finala Konferencijske lige. Modri su od tada u nezaustavljivoj seriji, izdominirali ligom, osvojili kup i u novu sezonu krenuli s tri pobjede.

Momčad Sergeja Jakirovića 17 natjecateljskih utakmica ne zna za poraz, a u ljetnom se prijelaznom roku dodatno pojačala kako bi što spremnija dočekala europski izazov koji joj slijedi. Dinamo je nikad kasnije krenuo s pripremama, a s obzirom na to da je i SuperSport HNL krenuo nešto kasnije, imao je više nego dovoljno vremena za uigravanje.

5:0 pobjeda protiv Istre 1961 na startu sezone nagovijestila je da su Modri željni dokazivanja, a onda je uslijedila teško izborena 1:2 pobjeda u Osijeku. Treći put zaredom Dinamo se na Opus Areni spasio u sudačkoj nadoknadi, a novak u ligi Šibenik poslužio je kao posljednja provjera prije Europe.

Jakirovićeva ekipa je i to odradila besprijekorno, slavila s 3:0 i spreman dočekuje Azere. Dinamov trener napravio je određene rotacije već u toj utakmici i postoji vrlo malo upitnika oko startnih 11. Ivan Nevistić je u odličnoj formi i sigurna je jedinica, a jedino je pitanje hoće li Dinamo igrati s trojicom ili četvoricom u zadnjoj liniji.

Sandro Kulenović zabio je tri gola na otvaranju prvenstva i jedino je pitanje hoće li on krenuti u vrhu napada kao partner Bruni Petkoviću ili će se Jakirović odlučiti za klasičnih 4-3-3. Dosta toga će ovisiti i o ozljedi Marka Pjace koji je preskočio Šibenik, ali bi prema najavama trebao biti spreman.

Modri nemaju pravo na kalkulacije, a posebno kada se pogleda podatak o posljednjih 12 gostovanja u prethodne dvije sezone. Dinamo je u gostima pobijedio samo tri utakmice, dvaput Astanu (0:2, 0:2) i Real Betis (0:1), a ostao je neporažen i u Ateni kod AEK-a (2:2) no taj ga je rezultat eliminirao iz Europe.

Hrvatski prvak je poražen u Češkoj kod Sparte i Viktorije Plzen, na Kosovu kod Balkanija u Norveškoj kod Boda i zato mora sa što povoljnijim rezultatom put Bakua.

Qarabag je posljednjih deset godina vladar azerbajdžanskog nogometa, a redovan je sudionik europskih natjecanja. U Ligi prvaka je nastupio samo jednom u sezoni 2017./18., a tada je u play-offu izbacio danski Kopenhagen. Prošle sezone Azeri su dogurali do osmine finala Europske lige, a tamo su vrlo nesretno ispali od kasnijeg finalista Bayer Leverkusena.

Qarabag je u obje utakmice vodio 2:0 i s prednošću 2:1 je ulazio u sudačku nadoknadu. Ipak, do tada nepobjedivi Apotekari u prvoj su utakmici u 92. izvukli remi 2:2, a kod kuće su u 93. i 97. stigli do potpunog preokreta i slavlja 3:2.

Gurban Gurbanov jedan je od najdugovječnijih trenera, a na klupi Qarabaga je od 2008. godine. Njegova momčad prošle je sezone u prvenstvu imala prednost od 25 bodova ispred prvog pratitelja Zire, a u 36 utakmica zabila je 97 golova.

I u novu je Qarabag startao s dvije pobjede u prvenstvu, a u kvalifikacijama za Ligu prvaka je najprije izbacio gibraltarski Lincoln Red Imps s ukupnih 7-0 (0:2, 5:0), a onda je uslijedio nevjerojatan preokret protiv Ludogoreca. Nakon poraza 1:2 kod kuće, Qarabag je u Bugarskoj slavio sa 7:2.

Nakon početnog vodstva, Azerbajdžanci su se našli u minusu 2:1, ali su s dva gola u sučevom dodatku prvog dijela stigli do preokreta koji ih je odveo u produžetke. Tamo su se Bugari u potpunosti raspali, a Qarabag je s četiri gola potvrdio prolazak i poslao snažnu poruku Dinamu.

Ako usporedimo vrijednost momčadi, Dinamo je tu višestruku vrjednijih. Momčad Qarabaga vrijedi 17 milijuna eura, a Dinamova gotovo 73 milijuna eura. Najvrjedniji eksponat kod Azerbajdžanaca je Brazilac Juninho koji vrijedi dva milijuna eura. Od njega prijeti i najveća opasnost, 27-godišnji napadač zabio je u kvalifikacijama šest golova u četiri utakmice.

U momčadi je i Alžirac Yassine Benzia koji je u karijeri igrao za Lyon, Lille, Fenerbahče i Olympiacos, a u Baku je stigao iz francuskog Dijona. Ofenzivni veznjak je u četiri utakmice kvalifikacija zabio tri gola i upisao dvije asistencije.

Na vratima bi trebao biti Fabijan Butić, Hrvat rođen u Njemačkoj koji je nastupao za mlađe uzrasne kategorije hrvatske reprezentacije. I za kraj treba spomenuti kapetana Abdellaha Zoubira koji je u kvalifikacijama upisao dvije asistencije, a za Qarabag je do sad odigrao 268 utakmica zabio 62 gola i upisao 75 asistencija.

Qarabag je na posljednjih deset gostovanja u Europi pobijedio sedam puta, a gubio je samo od Bayer Leverkusena u dva navrata.

Što su rekli

Sergej Jakirović, trener Dinama: "Igramo s ozbiljnom ekipom koja je dugo na okupu. Znamo kako su igrali u Europi prošle sezone, držali su Bayer Leverkusen na konopcima, poslali strahovitu poruku u smislu da su Ludogorecu zabili sedam golova u gostima što je veliko upozorenje za nas. Imaju jako dobre igrače, puno automatizama, tu je nekoliko jako dobrih individualaca koji mogu napraviti razliku. Moramo biti jako dobro koncentrirani i probati iskoristiti neke mane koje smo uočili"

Gurban Gurbanov, trener Qarabaga: "Dinamo je veliki klub, s velikom tradicijom, očekujem dobru utakmicu. Mi želimo u Ligu prvaka i došli smo u Zagreb napraviti prvi korak na tom putu. Spremni smo, imamo ozlijeđenih igrača, ali nije to presudno, jer i bez njih imamo kvalitetu za dobar rezultat. Veliki sam optimist, jer znam naše sposobnosti i vjerujem da možemo ostvariti taj cilj, rekao je Gurbanov, koji je punih 15 godina na klupi azerbajdžanskog kluba."

Mjesto, vrijeme, suci

Zagreb, Stadion Maksimir, 21:00

Sudac: Glenn Nyberg (Švedska)

Nedostaju

Dinamo: Arijan Ademi, Luka Stojković, Dino Perić

Qarabag: Marko Vešović, Marko Janković, Elvin Cafarquliyev

Zadnji susret

Dinamo i Qarabag nikada nisu igrali međusobno, a hrvatski se prvak do sad u Europi dva puta susretao s klubovima iz Azerbajdžana. U sezoni 2007./08. u prvom je pretkolu Lige prvaka pobijedio Khazar Lankaran s 3:1 u Zagrebu, dok je uzvratu završilo 1:1.

Put prema Ligi prvaka u sezoni 2011./12. krenuo je na ušminkanom Maksimiru pred više od 30 tisuća navijača, a protivnik je bio Neftči. Modri su slavili s 3:0, a u uzvratu su s 0:0 odradili posao.

Prognoza

Dinamo je favorit i ne treba se bojati. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!