Nogomet

Lille je izbacio Mourinhov Fenerbahče, a sad mu slijede vrlo neugodni Česi

Mario Borko • utorak, 20.08.2024.
Lille je izbacio Mourinhov Fenerbahče, a sad mu slijede vrlo neugodni Česi
Foto: EPA

U sjeni utakmice Dinama i Qarabaga danas se igraju još dvije utakmice play-offa za Ligu prvaka, a u istom terminu od 21:00 sastaju se Lille i Slavia Prag. Francuzi su nakon velike borbe u trećem pretkolu izbacili Fenerbahče, a Česi su razbili belgijski USG...

Utorak i srijeda su uvijek rezervirani za utakmice Lige prvaka. U Hrvatskoj daleko najviše zanimanja proizaziva utakmica Dinama i Qarabaga. U isto vrijeme, 21:00, igraju Bodo Glimt i Crvena Zvezda te Lille i Slavia Prag, a mi ćemo se nešto detaljnije pozabaviti ovom drugom.

Igraj na Lille – Slavia Prag na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Lille je bez trećeg mjesta u Ligue 1 i izravnog plasmana u Ligu prvaka ostao u 93. minuti posljednje utakmice u sezoni. Mastifi su kod kuće protiv Nice imali vodstvo od 2:1 i tri boda, ali Jordan Lotomba ih je zavio u crno i poslao u kvalifikacije.

Ždrijeb nije bio milostiv pa su tako kuglice odlučile da će Lille već u trećem pretkolu igrati protiv ambicioznog Fenerbahčea koji je na klupu doveo Josea Mourinha. Ipak, Francuzima se sreća osmjehnula pa su tako u 91. minuti stigli do pobjede 2:1 na domaćem terenu.

Kad su u 91. minuti uzvratne utakmice primili gol, točnije autogol, sigurno im je kroz glavu prošla Nica, ali Jonathan David je u 118. minuti dobio priliku izvesti kazneni udarac i odvesti svoju momčad u play-off.

Kanađanin je to i učinio, a posebno se na vratima sa sedam obrana istaknuo Lucas Chevalier koji je bio jedan od najzaslužnijih što je Lille preživio teško gostovanje u Istanbulu i izborio ogled s češkom Slavijom.

Lille od početka sezone ima novog trenera, Paulo Fonseca je otišao u Milan, a naslijedio ga je bivši strateg Lyona i Rennaisa Burno Genesio. Osim odličnog starta u Europi, Lille je prije tri dana u prvenstvu s 0:2 slavio kod Reimsa, a uz Davida, koji se opet upisao u strijelce, gol je postigao i Bafodé Diakite koji se tako iskupio za autogol iz Istanbula.

Češki nogomet je u velikom naletu. Sparta i Slavia sve su konkurentnije u Europi, Viktoria Plzen je standardno kompetitivna, a osjetio je to prošle godine na svojoj koži i Dinamo. Slavia je prošle sezone završila druga u tamošnjem prvenstvu, s četiri boda manje od gradskog rivala.

Prvenstvo je u Češkoj krenulo pred mjesec dana i Slavia je u dobrom natjecateljskom ritmu. Nakon što je na startu remizirala kod Slovačkog, upisala je šest pobjeda zaredom, od toga dvije u Europi. Crveno-bijeli su u kvalifikacije za Ligu prvaka krenuli od trećeg pretkola, a protivnik je bio belgijski Royale Union Saint-Gilloise.

Iako su Česi bili blagi favoriti, iznenađujuće su već u prvoj utakmici napravili ogroman korak prema play-offu. Tomaš Chory bio je vrlo raspoložen, zabio je dva gola i Slavia je u 57. minuti vodila 3:0. Alexandr Bužek postigao je autogol u 73. i tako ostavio Belgijcima nadu pred uzvrat.

Ipak, Slavia je i tamo stigla do pobjede. Nakon što se većinu utakmice uspješno branila, Vaclav Jurečka je u 84. minuti stavio točku na “i“ i potvrdio prolazak svoje momčadi u iduću fazu.

Slavia je već sada osigurala minimalno skupine Europske lige, a prošle je sezone u tom natjecanju stigla do osmine finala gdje ju je zaustavio Milan. Česi su vrlo neugodni, mogu biti vrlo opasni, a nemaju što za izgubiti.

Što su rekli

Jindrich Trpišovský, trener Slavije Prag: "Stadion nas podsjeća na naš domaći teren. Svaka obrana će imati problema s branjenjem Tomaša Choryja, strašno je dominantan u duelu. Ako izbjegnemo poraz to bi bio dobar rezultat za nas. Lille je vrlo kvalitetna momčad, a to su pokazali prošle sezone i u dvomeču s Fenerbahčeom."

Mjesto, vrijeme, suci

Valenciennes, Stade du Hainaut, 21:00

Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)

Zadnji susret

Lille i Slavia su se susreli 2009. u skupini Europske lige, a Francuzi su tada bili vrlo uvjerljivi. U gostima su slavili s 1:5, a kod kuće s 3:1.

Prognoza

Lille je favorit i napravit će sve kako bi na uzvrat putova s prednošću. test

FOTO: EPA/MOHAMMED BADRA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!