Nogomet

Galatasaray za Ligu prvaka igra protiv Švicaraca koji još ne znaju za pobjedu

Mario Borko • srijeda, 21.08.2024.
Galatasaray za Ligu prvaka igra protiv Švicaraca koji još ne znaju za pobjedu
Foto: EPA

Večeras od 21:00 na rasporedu je prva utakmica play-offa Lige prvaka između Young Boysa i Galatasaraya. Momčad iz Berna katastrofalno je ušla u novu sezonu sa samo dva osvojena boda u pet odigranih kola domaćeg prvenstva, a ni Turci još uvijek nisu u optimalnoj formi...

Dinamo je u utorak s 3:0 pobijedio Qarabag, a Modri su imali luksuz da se u kvalifikacije za Ligu prvaka priključe tek u play-offu. Tu su privilegiju imali i Young Boysi i Galatasaray, ali nisu imali sreće jer su ih kuglice u ždrijebu spojile pa neće imati prednost svježine u međusobnom ogledu.

Igraj na Young Boys - Galatasaray na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Young Boysi su prošle sezone obranili naslov prvaka Švicarske. Za njih je to bila 17. titula, a sada će pokušati drugu godinu zaredom ući u skupine najelitnijeg klupskog natjecanja. Protivnik je vrlo zahtjeva, a Švicarcima ne ide u prilog ni trenutna forma.

Klub iz glavnog grada otvorio je sezonu s tri vrlo teška poraza u prvenstvu (2:1, 3:1, 4:0), a uslijedila su dva remija (2:2, 2:2). Patrick Rahmen od srpnja je na klupi Young Boysa i početak nimalo ne obećava. Prva pobjeda (10:0) stigla je protiv niželigaša u kupu. Nju ne treba posebno uzimati u obzir, ali možda je malo podigla samopouzdanje poljuljanoj momčadi.

Ovog ljeta nije bilo velikih odlazaka ni dolazaka, a najbolji strijelac iz prošle sezone Joel Monteiro tek čeka na svoj prvi pogodak. Cedric Itten zabio je hat-trick niželigašu, a jedina svijetla točka na otvaranju sezone bio je Silvere Ganvoula koji je zabio tri gola u prvenstvu.

Galatasaray je prošle sezone vodio nevjerojatnu i pomalo kontroverznu borbu za naslov prvaka protiv najvećeg rivala Fenerbahčea. Žuto-crveni su na kraju osvojili 102 boda, obranili naslov i stigli do 24 titule u povijesti. Momčad je za Ligu prvaka dodatno pojačana. Hakim Ziyech ostao je u klubu, a pridružio mu se još jedan bivši igrač Chelseaja Michy Batshuayi.

Turci su 18 milijuna eura platili veznjaka Norwicha Gabriela Saru, a desni bočni Elias Jelert stigao je iz Kopenhagena za devet milijuna eura. Tete i Nicolo Zaniolo napustili su klub kojem već dvije godine na klupi sjedi Okan Buruk.

Početak sezone u Superkupu krenuo je katastrofalno. Bešiktaš je u završnici “unakazio“¨ Galatasaray s 5:0. Ipak, u prvenstvu je sve i dalje po starom. Dvije 2:1 pobjede na startu, posljednja protiv Konyaspora u gostima.

Turski velikan obiluje zvijezdama, neke smo već spomenuli, a igrač broj jedan već godinama je Mauro Icardi. Od napadača tu su i Dries Mertens, Wilfred Zaha te Baris Alper Yilmaz kojeg se dobro sjećaju hrvatski reprezentativci koji su igrali u Osijeku protiv Turske.

Galatasaray je prošle sezone u skupni Lige prvaka završio treći iza Bayerna i Kopenhagena, ali ispred Manchester Uniteda. Ulaganje govore da su ambicije ove sezone još i veće, a Young Boysi bi trebali biti samo usputna stanica.

Mjesto, vrijeme, sudac

Bern, Wankdorf Stadion, 21:00

Sudac: Daniel Siebert

Prošli dvoboj

Young Boysi i Galatasaray nikada nisu igrali službenu utakmicu, ali jesu prijateljsku. Prije osam godina završilo je 1:1.

Švicarci su u sezoni 2010./11. u trećem pretkolu Lige prvaka izbacili Fenerbahče i to im je jedini ogled s Turcima, a Galatasaray je do sad igrao protiv šest švicarskih momčadi i u 17 utakmica ima 11 pobjeda, dva remija i četiri poraza.

Prognoza

Galatasaray je po svemu, a posebno po trenutnoj formi veliki favorit i mogao bi prolazak osigurati već u prvoj utakmici. test

FOTO: EPA/ERDEM SAHIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!