Nogomet

Beljo odličnu formu s Rapidom želi nastaviti u Portugalu

Mario Borko • četvrtak, 22.08.2024.
Beljo odličnu formu s Rapidom želi nastaviti u Portugalu
Foto: EPA

Od 21:30, u najkasnijem večerašnjem terminu, u play-offu Europske lige sastaju se Braga i Rapid Beč. Oba kluba su u dobroj formi i iako su Portugalci relativno veliki favoriti trebao bi ovo biti vrlo izjednačen dvoboj...

Četvrtak je standardno rezerviran za Europsku ligu, a u najkasnijem susretu dana, koji počinje od 21:30, u Portugalu se sastaju Braga i Rapid Beč. Oba kluba su do sad uspješno preskočila dvije prepreke u kvalifikacijama, ali samo jedan može izboriti skupine Europske lige, dok će gubitnik utješnu nagradu pronaći u Konferencijskoj ligi.

Igraj na Braga – Rapid Beč na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Braga je već godinama jedan od četiri najuspješnija kluba u Portugalu. Iako nikada nije osvojila naslov prvaka, redovno je u samom vrhu i nastupa u Europi. U Europskoj ligi je 2011. stigla do finala, a tamo ju je kao i nebrojeno puta zaustavio Porto.

Ovog ljeta Braga je zaradila 50 milijuna eura na izlaznim transferima, a u pojačanja je uloženo oko 20 milijuna eura. Branič Bright Arrey-Mbi doveden je za šest milijuna eura iz Hannovera, a 18-godišnji Urugvajac Thiago Helguera trebao bi biti budućnost veznog reda, a stigao je za nešto manje od četiri milijuna eura.

Braga je s ukupnih 7-0 (2:0, 0:5) u drugom pretkolu preskočila Maccabi Petach Tikvu, a onda je protiv švicarskog Servettea odličnom predstavom u gostima osigurala najmanje skupine Konferencijske lige. Portugalci su na svom terenu remizirali 0:0, ali u Švicarskoj su odličnom igrom stigli do prednosti 0:2, a domaćini su u zadnjim minutama samo postigli počasni pogodak.

Daniel Sousa je nakon samo mjesec i remija protiv Servette i na otvaranju prvenstva protiv Estrela postao bivši, a Carlos Carvalhal startao je na klupi s dvije pobjede. Prvo ime iz prošle sezone s 21 golom Simon Banza još uvijek se traži u novoj, a Španjolac Roberto Fernandez zabio je dva gola u posljednje dvije utakmice.

Austrijski velikan na 33. naslov prvaka čeka od 2008. godine, ali povremeno je sudionik europskih natjecanja, u pravilu Europske lige. Prethodne dvije sezone Zeleno-bijeli nisu nastupali u Europi, a ove su osigurali minimalno Konferencijsku ligu. Četvrto mjesto u austrijskom prvenstvu bilo je dovoljno da se u Europi krene od drugog pretkola Europske lige.

Rapid je najprije preskočio poljsku Wislu Krakow. Nakon 1:2 pobjede u prvoj utakmici igranoj u Poljskoj, Bečani su sa 6:1 ponizili Poljake. U trećem pretkolu protiv Trabzonspora nisu bili favoriti, ali su pobjedu od 0:1 u gostima potvrdili kod kuće slavivši s 2:0.

U međuvremenu je krenula i austrijska Bundesliga, a uvodna tri kola Rapid je u tri kola osvojio sedam bodova. Prije četiri dana upisana su tri boda protiv Tirola, a u strijelce se upisao i hrvatski napadač Dion Drena Beljo koji je zabio već četiri gola otkako je stigao na posudbu iz Augsburga i polako pa sigurno se pretvara u glavno napadačko oružje momčadi Roberta Klaussa.

Rapid je u sedam utakmica ove sezone neporažen, slavio je na oba europska gostovanja i pun samopouzdanja putuje u Bragu.

Mjesto, vrijeme, sudac

Braga, Estadio Municipal de Braga, 21:30

Sudac: Mikola Balakin (Ukrajina)

Prošli dvoboj

Ovo je prvi susret ovih dvaju klubova.

Prognoza

Braga je relativno veliki favorit, ali Rapid je pokazao da je vrlo neugodan gost. test

FOTO: EPA/Lukasz Gagulski

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!