Nogomet

Galatasaray pred svojim navijačima hvata zaostatak i grupnu fazu Lige prvaka

Mario Borko • utorak, 27.08.2024.
Galatasaray pred svojim navijačima hvata zaostatak i grupnu fazu Lige prvaka
Foto: EPA

Večeras od 21:00 na rasporedu je uzvratna utakmica play-offa Lige prvaka između Galatasaraya i Young Boysa. Švicarci su u prvom susretu iznenađujuće slavili i na uzvrat putuju s prednošću od jednog gola...

Ljepota nogometa i sporta općenito je ta što slabiji može pobijediti snažnijeg i bogatijeg, ali u stvarnosti se to ne događa tako često. Galatasaray je veći i višestruko bogatiji klub od Young Boysa, ali u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka je izgubio s 3:2. Žuto-crveni pokušat će ispred svojih fanatičnih navijača nadoknaditi taj zaostatak, tako opravdati ulogu favorita i osigurati nastup u grupnoj fazi Lige prvaka.

Igraj na Galatasaray – Young Boys na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Švicarci su nakon prvog dijela u Bernu imali prednost od 2:0. Joel Montero zabio je dva gola, ali isto mjerom mu je uzvratio Michy Batshuayi koji je ušao u igru na početku drugog poluvremena i s dva gola u 66. i 72. minuti vratio svoju momčad u rezultatski egal.

Bio bi to zadovoljavajuć rezultat za Galatasaray nakon katastrofalnog početka, ali turski reprezentativac Abdülkerim Bardakci skrivio je kazneni udarac u samoj završnici, zaradio drugi žuti karton i koštao svoju momčad poraza. Filip Ugrinić bio je precizan s bijele točke, a Young Boysi s golom prednosti putuju u Istanbul.

Galatasaray je vrlo dominantan u svom prvenstvu, prošle sezone je sa 102 boda osvojio naslov ispred gradskog rivala Fenerbahčea, a i u novu ju sezonu krenuo s dvije pobjede. Prvenstvena utakmica koja se trebala igrati za vikend je otkazana kako bi se turski prvak mogao koncentrirati na uzvrat protiv Švicaraca.

Turci su ovog ljeta dodatno pojačali momčad. Gabriel Sara oborio je klupski rekord stigavši iz Norwicha za 18 milijuna eura. Michy Batshuayi stigao je kao slobodan igrač, a u Bernu je pokazao da će biti pravo pojačanje. Žuto-crveni bogati su talentom, Mauro Icardi i dalje je neprikosnovena devetka, a Hakim Ziyech je nakon posudbe i formalno postao igrač Galatasaraya..

Young Boysi su prošle sezone igrali Ligu prvaka, ali u ovom su dvomeču veliki autsajder zbog katastrofalnog ulaska u sezonu. Klub iz glavnog grada u prvenstvu je startao s tri poraza i dva remija u prvih pet kola, a onda je pronašao formu u ključnom trenutku protiv Galatasaraya.

Momčad Patricka Rahmena, koji je na klupi od početka ove sezone, bila je slobodna za vikend i maksimalno se fokusirala na uzvratni dvoboj play-offa. Švicarac je imao katastrofalan start na klupi i vrlo lako bi mogao postati bivši krenu li stvari u Istanbulu nizbrdo.

Treba spomenuti da su Young Boysi više manje ista ekipa kao i prošle sezone. Velikih promjena i ulaganja nije bilo, a ulazak u Ligu prvaka donio bi ogroman financijski kolač za klub koji je 17. puta bio prvak Švicarske.

Mjesto, vrijeme, sudac

Istanbul, Rams Park Stadyumu, 21:00

Sudac: Espen Eskas (Norveška)

Nedostaju

Galatasaray: Abdülkerim Bardakci, Davison Sanchez

Young Boys: Facinet Conte, Saidy Janko, Lukasz Lakomy

Prošli dvoboj

Young Boysi i Galatasaray do prošle srijede, kad je završilo 3:2 za Švicarce, nikada nisu igrali službenu utakmicu, ali jesu prijateljsku. Prije osam godina završilo je 1:1.

Švicarci su u sezoni 2010./11. u trećem pretkolu Lige prvaka izbacili Fenerbahče i to im je jedini ogled s Turcima, a Galatasaray je do sad igrao protiv sedam švicarskih momčadi (uključujući Young Boys) i u 18 utakmica ima 11 pobjeda, dva remija i pet poraza.

Prognoza

Galatasaray je ogroman favorit za prolaz, ali Turci su naviknuti na tragedije i dramatična ispadanja. test

FOTO: EPA/ERDEM SAHIN

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Bodo/Glimt2:1Crvena zvezda
Dinamo3:0Qarabağ
Lille2:0Slavia Prag
Young Boys3:2Galatasaray
Dynamo Kijev0:2Salzburg
Malmö0:2Sparta Prag
Midtjylland1:1Slovan Bratislava
Salzburg-:-Dynamo Kijev
Galatasaray-:-Young Boys
Sparta Prag-:-Malmö

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Bodo/Glimt2:1Crvena zvezda
Dinamo3:0Qarabağ
Lille2:0Slavia Prag
Young Boys3:2Galatasaray
Dynamo Kijev0:2Salzburg
Malmö0:2Sparta Prag
Midtjylland1:1Slovan Bratislava
Salzburg-:-Dynamo Kijev
Galatasaray-:-Young Boys
Sparta Prag-:-Malmö

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!