Nogomet

Dalić: 'Perišić niti jednog trenutka nije bio upitan, moja obaveza je da mu pomognemo'

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 02.09.2024.
Dalić: 'Perišić niti jednog trenutka nije bio upitan, moja obaveza je da mu pomognemo'
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u Zagrebu uoči početka Lige nacija. Problema s izostancima ima dosta, a izbornik Zlatko Dalić prokomentirao je novosti u reprezentaciji, status Ivana Perišića, ali i hrvatske klubove i ligu...

Novost u odnosu na posljednje okupljanje, ono za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, je da u stožeru više nisu Ivica Olić i Mario Mandžukić dok su se od reprezentacije oprostili Domagoj Vida i Marcelo Brozović.

Igraj na utakmice Lige nacija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Iz stožera su otišli Ivica i Mario i ovim putem im hvala na radu, trudu i energiji. Imali su velike zasluge za naše uspjehe, sjajno smo surađivali. Ivici se ukazala šansa da uzme U-21 reprezentaciju, znam koliko je ambiciozan i energičan. Mario se nakon Eura izjasnio da mu je želja da se bavi drugim stvarima, ima ambiciju u drugom smjeru, hvala mu na vremenu, njegove zasluge su bile velike. Ostali smo i bez Broza i Vide, teško mi je kada se ti igrači opraštaju, posebno generacija 2018. Na žalost polako ta generacija odlazi, to je neminovno. Domagoj zadnje dvije godine nije bio standardan, ali je bio velika podrška reprezentaciji. Marcelo je tu svoju odluku rekao i prije Eura, nadao sam da će to promijeniti, ali to je Broz. Oprostio se s 99 utakmica, ali to je on. Hvala im obojici, to su ljudi na koje sam jako osjetljiv", kaže izbornik Zlatko Dalić.

Prokomentirao je i situaciju s Ivanom Perišićem.

"Ivan Perišić je tu, niti jednog trenutka nije bio upitan. Činjenica je da je upitno koliko može pomoći, ali ne možemo zaboraviti ono što je napravio, on je jedan od najvećih igrača u našoj povijesti i moja obaveza je da se što prije vrati u stanje u kakvom je bio prije. Siguran sam da će opet biti nositelj igre. Razgovarao sam s Ivanom, rekao sam da kao izbornik imam obavezu, tu je s nama, vidjet ćemo u kakvom je stanju. Neću komentirati ovo što se događa u klubu."

Reprezentacija je ostala i bez Nike Sigura koji je izabrao Kanadu.

"Sigur je izabrao Kanadu, objavili smo popis 19. kolovoza, nekoliko dana ranije sam razgovarao s njim, izrazio je želju igrati za Kanadu, podržao sam ga, tako je odlučio i svatko ima pravo na svoj izbor."

Reprezentacija počinje s Ligom nacija.

"Cilj nam je ostati u elitnoj skupini i tako izboriti povoljan ždrijeb u kvalifikacijama. Imamo dosta problema s ozljedama igrača, nisam očekivao da će početak biti ovako kompliciran, ali imamo puno igrača koji su otpali, vidjet ćemo kako je i s Ćaletom i Lukom Sučićem. Kada se okupimo sve ćemo vidjeti, tko je spreman i zdrav i tko može pomoći."

Na poziciji desnog bočnog sada je glavni kandidat Kristijan Jakić.

"Jakić je igrao u Eintrachtu par utakmica na toj poziciji, vidjet ćemo još tijekom dana, razgovarali smo i o drugim stvarima, nema Juranovića sigurno, Stanišića isto, moramo što prije pronaći rješenje za taj bok. Probat ćemo sada s Jakićem, ili Pjacom, a za kasnije ćemo morati vidjeti."

Neki reprezentativci mijenjali su klubove što Dalić vidi kao pozitivno.

"Mislim da su i Erlić i Pongračić otišli u bolji klub, nametnuli su se, Sosa dobra odluka, u Ajaxu je bio u zaista lošoj situaciji, za mene i za njega Torino je bolji izbor. Dečki idu tamo gdje je bolje, svojim igrama se stavljaju u bolju poziciju."

Ono što je loše je kako naši klubovi izgledaju u Europi.

"Mi svi želimo napredak hrvatskom nogometu, ali Europa je realnost, a tu osim Dinama nemamo nikakvih uspjeha. Ispadamo od klubova koji su puno niži rang i to je realnost. Ako tražimo po našoj ligi igrače za repreztentaciju, situacija niti tu nije sjajna. Izuzev Dinama nemamo nigdje, nama čim igrači odigraju par utakmica odlaze, ali to je realnost jer klubovi moraju popuniti budžete, pa ti igrači vraćaju se kasnije da ožive skarijeru. Stranci koji nemaju kuda dođu kod nas i onda oni igraju, a ne naši igrači. Na kraju ni struka nema vremena, uvijek se nađe alibi za smijeniti trenera, kupi se mir pa opet smijeni trenera i ista stvar. Hrvatska počiva na našoj ligi i bez dobre lige neće biti dobre reprezentacije."

Novo ime u reprezentaciji je Igor Matanović.

"Imamo četiri napadača, želimo vidjeti Igora, probati ga na treningu, probati mu dati šansu. Trebamo pronaći tog napadača koji će biti u A reprezentaciji i nametnuti se. Želimo ga vidjeti, zabijao je golove, vidjet ćemo."

Dalić razmišlja i o sustavu s trojicom iza.

"Uvijek sam optimist i nikada neću odustati od tog razmišljanja, razmišljali smo i da protiv Portugala igramo s tri iza, imamo jako dobre stopere, pa su se javili problemi s Erlićem, Ćaleta-Carom, razmišljamo o tome, vidjet ćemo iako nema puno vremena."

Luka Modrić ostao je u reprezentaciji.

"Dok god je Luka tu imat će svoje mjesto u reprezentaciji, naravno sve u dogovoru s njim na koji način. Odlučio je ostati igrati, razgovarat ćemo s njim koliko i što, ali u svakom slučaju moramo gledati i na Baturinu, Sučiće koji će dobiti svoju šansu."

Dalić je demantirao da je Mandžukić otišao zbog neslaganja.

"To nema veze s ničim, to je velika glupsot, pitajte Marija. Rekao mi je da se ne vidi tu, ima druge ambicije i želje, žao mi je da je nekom uopće palo to na pamet, to nema veze s ničim. Jedina je istina da on ima drugu ambiciju i ide u drugom smjeru, sve drugo je neistinito." test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!