Nogomet

FIFA potvrdila proceduru za ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Branimir Korać, HINA • utorak, 03.09.2024.
FIFA potvrdila proceduru za ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
Foto: Edvard Šušak/HINA

Dvanaest prvih nositelja europskih kvalifikacija za SP 2026 činit će osam četvrtfinalista Lige nacija, potvrdio je Međunarodni nogometni savez (FIFA).

Fifa je obavijestila nacionalne saveze o proceduri za ždrijeb Europskih kvalifikacija za FIFA Svjetsko prvenstvo 2026. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku, a koji će biti održan 13. prosinca ove godine, objavio je HNS na svojim stranicama.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Europske kvalifikacije će biti odigrane u dvanaest skupina, od kojih će sedam skupina biti sa po pet, a pet skupina sa po četiri reprezentacije. Dvanaest prvih nositelja činit će osam četvrtfinalista Lige nacija (prvoplasirane i drugoplasirane momčadi u skupinama Lige A) te najbolje četiri preostale reprezentacije prema FIFA renkingu.

S obzirom na to da sudionici Final Foura Lige nacija (lipanj 2025.) moraju biti u skupini s četirima reprezentacijama jer kvalifikacije mogu igrati samo od rujna do studenoga, a oni neće biti poznati prije ždrijeba, isti će imati rezervirano mjesto u ždrijebu tako da budući pobjednik jednog određenog četvrtfinalnog para bude smješten u određenu skupinu u kojoj su četiri reprezentacije, a poraženi iz svakog para u neku drugu skupinu.

Dvanaest pobjednika skupina Europskih kvalifikacija ostvarit će izravan plasman na SP, a 12 drugoplasiranih reprezentacija i četiri najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje nisu ostvarile izravan plasman ili drugo mjesto u svojoj skupini osigurat će dodatne kvalifikacije koje će dati još četiri putnika na SP. Taj "play-off" bit će sastavljen od četiri "putanje" sa po četiri reprezentacije koje će odigrati polufinale i finale u ožujku 2026. godine.

Europske kvalifikacije započet će u ožujku 2025. godine za reprezentacije koje ne igraju četvrtfinale ili doigravanje u Ligi nacija, a ostali termini su predviđeni za lipanj, rujan, listopad i prosinac.

Hrvatska Ligu nacija otvara u četvrtak kod Portugala. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!