Nogomet

Francuska i Italija večeras igraju prvu natjecateljsku utakmicu nakon 16 godina

Mario Borko • petak, 06.09.2024.
Francuska i Italija večeras igraju prvu natjecateljsku utakmicu nakon 16 godina
Foto: EPA

U četvrtak je krenulo četvrto izdanje Lige nacija, a večeras se od 20:45 u Parizu sastaju Francuska i Italija. Velikani su međusobno igrali finale Svjetskog i Europskog prvenstva, a od njihove posljednje službene utakmice prošlo je više od 16 godina...

Liga nacija je u početku bila primljena s puno skepse, ali s vremenom se pokazala kao pun pogodak. Prijateljske susrete zamijenili su natjecateljske utakmice, velike reprezentacije se sada susreću puno češće, a manje mogu napredovati i ostvarivati pozitivne rezultate protiv kvalitetom podjednakih ekipa.

Igraj na Francuska - Italija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U prva tri izdanja Italija i Francuska se nisu susrele, a posljednju službenu utakmicu odigrale su na Euru 2008. godine. Od tada su odigrane samo tri prijateljske utakmice, zadnja 2018., a večeras se ponovno sastaju u Parizu u prvom kolu grupe 2 Lige A Lige nacija.

Francuzi su od sredine devedesetih konstantno u samom svjetskom vrhu. Posljednjih šest godina igrali su dva finala svjetskih prvenstava, jedno finale Eura, a 2021. su osvojili Ligu nacija. Zlatnu generaciju od 2012. vodi Didier Deschamps koji je 1998. i 2000. kao igrač osvojio svjetski i europski naslov, a na putu do oba preskočio je Italiju.

Francuski izbornik često je na meti kritika zbog vrlo konzervativnog stila igre s obzirom na individualnu kvalitetu koju posjeduju francuski nogometaši. Ipak, rezultat je tu, a na nedavnom Euru, Francuska je stigla do polufinala usprkos tome što je na putu do tamo zabila samo tri gola, od čega su dva bila autogolovi, a jedan iz kaznenog udaraca.

Španjolska je zasluženo prošla u finale, a Francuzi su još jednom ostali kratki nakon poraza u finalu SP-a u Kataru. Momčad se nije promijenila u odnosu na Njemačku, oprostio se samo Olivier Giroud koji je ionako pao u drugi plan. Kapetan Kylian Mbappé više nema aktivnu konkurenciju i kreće po titulu najboljeg strijelca u povijesti francuske reprezentacije.

Velikih promjena u sastavu i sustavu neće biti, jedno bi napokon mogao debitirati Michael Olise kojeg je sjajna sezona u Crystal Palaceu odvela u Bayern, ali mu nije bila dovoljna da zaigra na Euru. Od novih lica tu je i Manu Koné koji je nedavno postao novi igrač Rome.

Italija je za razliku od Francuza daleko od svojih najboljih dana. Talijani od 2014. nisu bili na svjetskom prvenstvu, ali su zato 2021. bljesnuli i osvojili europski naslov. Prije i nakon toga rezultati Italije su za zaborav, iako je u Ligi nacija dva puta došla do Final Foura. Luciano Spalletti naslijedio je Roberta Mancinija koji je naprasno otišao, ali u godinu dana nije napravio ništa posebno.

Euro je osiguran teško izborenim remijem kod Ukrajine, a na turniru se Italija ispadanja već u grupi, uz sudački poguranac, spasila golom protiv Hrvatske u 98. minuti. Veselje Talijana kratko je trajalo jer je Švicarska u osmini finala samo potvrdila da Italija u ovom trenutku ne spada u sami svjetski vrh.

Ono što može ohrabrivati je činjenica da na rujanskom popisu samo Giovanni Di Lorenzo ima više od 30 godina, a na popisu od 24 imena, čak ih je 19 mlađe od 27 godina. Okosnicu uz kapetana Gianluigija Donnarummu čine igrači Intera Alessandro Bastoni, Federico Dimarco i Davide Frattesi. Nicolo Barella nije na popisu zbog ozljede.

Povratnik je među Azzure Sandro Tonali koji se vratio nogometu nakon suspenzije, a ono što može malo zabrinuti je status Riccarda Calafiorija koji u novu sezonu u Arsenalu krenuo iz drugog plana, a na Euru je bio najistaknutiji pojedinac u talijanskim redovima.

Najveći problem Italije je nedostatak napadačkog talenta pa bi tako od prve minute na Parku prinčeva trebao krenuti Giacomo Raspadori koji je prošle sezone u Serie A postigao samo pet golova. U prvih 11 mogao bi se naći i “hrvatski krvnik“ Mattia Zaccagni, a u početnoj postavi u sustavu 4-3-3 najavljen je i povratnik Tonali.

Mjesto, vrijeme, sudac

Pariz, Park Prinčeva, 20:45

Sudac: Sandro Schärer (Švicarska)

Prošli dvoboj

Francuska i Italija dosad su međusobno igrale 37 puta. Francuzi imaju 11 pobjeda, Talijani 18, a osam puta nije bilo pobjednika. Zanimljivo da od 1914. do 1982. u 17 susreta Francuska nije pobijedila nijednom, ali je nakon toga od idućih 13 izgubila samo dva. Loš je za Francuze što su oba stigla na velikim natjecanjima (finale SP-a 2006. i grupna faza Eura 2008.).

Od te 2008. Azzuri i Trikolori su igrali samo tri prijateljske utakmica, a sve tri otišle su na stranu Francuza. Posljednja 2018. u Nici kada je završilo 3:1.

Prognoza

Francuska je ogroman favorit, ali Italija bi mogla iznenaditi. test

FOTO: EPA/Caroline Blumberg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!