Nogomet

Englezi s Ircem na klupi i bez najveće zvijezde gostuju kod Republike Irske

Mario Borko • subota, 07.09.2024.
Englezi s Ircem na klupi i bez najveće zvijezde gostuju kod Republike Irske
Foto: EPA

Nakon drugog uzastopnog poraza u finalu Europskog prvenstva, Gareth Southgate odstupio je s mjesta izbornika, a Engleze privremeno vodi Lee Carsley. Engleska je u prošlom izdanju Lige nacija doživjela debakl, ispala iz Lige A i sada put u Ligi B započinje gostovanjem kod Republike Irske...

Danas će se kompletirati preostale utakmice prvog kola četvrtog izdanja Lige nacija, a vrlo je zanimljivo da će Engleska nastupati u Ligi B. Finalisti Eura u prošlom su izdanju završili iza Italije, Mađarske i Njemačke te ovog puta neće igrati u elitnoj skupini. Put povratka za Engleze započinje večeras od 18 sati u Irskoj.

Igraj na Republika Irska - Engleska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Irci su propustili drugi Euro zaredom, a posljednju su utakmicu odigrali početkom lipnja. Kod Portugala su teško stradali s 3:0, a u međuvremenu su doveli novog izbornika. Na klupu Iraca stigao je Islanđanin Heimir Hallgrimsson koji je reprezentaciju Islanda vodio u njenom najuspješnijem razdoblju od 2013. do 2018. godine.

Hallgrimsson je najveću pobjedu u karijeri ostvario upravo protiv Engleza koje je 2016. s Islandom izbacio u osmini finala Eura, a sad će protiv njih debitirati na klupi Republike Irske. Irci su vrlo ponosan narod, ali u nogomet nikada nisu bili svjetski vrh. Najveći uspjeh ostvaren je 1990. ulaskom u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a zanimljivo je da su Irci na sva tri svjetska prvenstva koja su igrali (1990., 1994. i 2002.) uspjeli proći grupu.

Irci su od prvog izdanja stalni članovi Lige B Lige nacija, a do sad su svaki puta završavali kao treći u grupi. Stephen Kenny i John O'Shea nisu se proslavili na klupi, ali budućnost bi mogla biti svijetla s obzirom na to da dolazi velik broj mladih igrača.

Od iskusnijih tu su još samo kapetan Seamus Coleman i Matt Doherty, a Irci velike nade polažu u napadača Brightona Evana Fergusona, braniča Brentforda Nathana Collinsa i rezervnog vratara Liverpoola Caoimhína Kellehera. Trojica Iraca igraju u novom premierligašu Ipswichu, a to je i Evertonov Jake O'Brien.

Englezi su se unatoč vrlo blijedim partijama dovukli do finala Eura u kojem ih je s 2:1 zaustavila Španjolska. Tri godine ranije to je učinila Italija na jedanaesterce i tako su Englezi drugi puta zaredom prokockali priliku za osvajanjem premijernog naslova prvaka Europe. Gareth Southgate najavio je prije turnira da odlazi s klupe ako ne osvoji naslov, a svoje je riječi ispoštovao i nakon osam godina odstupio s mjesta izbornika.

To razdoblje bilo je najuspješnije za englesku reprezentaciju nakon 1966. i jedinog naslova svjetskog prvaka, ali nedostatak realnosti tamošnjih navijača i medija vjerojatno je i natjerao Southgatea da odstupi. Reprezentaciju je barem privremeno preuzeo slabo poznati Lee Carsley koji je tri godine vodio U-21 reprezentativnu vrstu i s njom 2023. osvojio europski naslov.

Carsley je kao igrač najveći trag ostavio u Evertonu, a kao trener, izuzev odlično odrađenog posla s mladom reprezentacijom, nema zapaženih rezultata. Englezi su iznenađujuće odgodili odluku o izborniku, a to im omogućuje činjenica da nastupaju u Ligi B u kojoj bi bez većih problema trebali osvojiti prvo mjesto.

Inače Carsley je Irac rođen u Birminghamu, a 40 puta u karijeri je nosio dres Republike Irske protiv koje će sada debitirati na klupi Engleske.

Englezi imaju mladu i potentnu reprezentaciju, a utakmicu protiv Irske će zbog ozljeda propustiti Jude Bellingham, Ollie Watkins, Phile Foden i Cole Palmer. Značajnijih promjena u odnosu na Euro nije bilo, a nešto važniju ulogu mogao bi napokon dočekati Trent Alexander-Arnold. Kieran Tripper se nakon Eura oprostio od reprezentacije, a Kyle Walker nije pozvan za rujansko okupljanje.

Mjesto, vrijeme, sudac

Dublin, Aviva Stadium, 18:00

Sudac: Jose Maria Sanchez Martinez (Španjolska)

Prošli dvoboj

Engleska i Republika Irska do sad su igrale samo 17 puta. Englezi imaju devet pobjeda, a Irci dvije. Posljednji susret datira iz 2020. kad je Engleska u prijateljskoj utakmici slavila s 3:0.

Prognoza

Englezi su ogromni favoriti i sve osim njihove pobjede bilo bi iznenađenje. test

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!