Nogomet

Česi se na startu Lige nacija nadaju osveti protiv hit reprezentacije Europskog prvenstva

Mario Borko • subota, 07.09.2024.
Česi se na startu Lige nacija nadaju osveti protiv hit reprezentacije Europskog prvenstva
Foto: EPA

Večeras od 18 sati na rasporedu je prvo kolo Skupine 1 Lige B Lige nacija, a u Tbilisiju se sastaju Gruzija i Češka. Ove su dvije reprezentacije nedavno igrale na Euru, a Češka je unatoč ogromnoj dominaciji osvojila samo bod i kasnije zbog toga ispala s prvenstva...

Europsko prvenstvo je sredinom lipnja otvorilo ljetnu sezonu, a Liga nacija je početkom rujna polako zatvara. Gruzija i Češka bile su zajedno smještene u skupini na Euru, a ples kuglica je odredio da će se međusobno sastati i u Ligi nacija. Iako je susret u Njemačkoj završio bez pobjednika, ovo je prilika da Češka naplati promašaje koji su je koštali drugog kruga.

Igraj na Gruzija - Češka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Jedno od najugodnijih iznenađenja Europskog prvenstva u Njemačkoj bila je reprezentacija Gruzije koja je u svom debitantskom nastupu na velikom natjecanju uspješno prošla grupu, a u osmini finala je zaustavljena od kasnijih europskih prvaka Španjolaca. Gruzijci su turnir otvorili porazom od Turske, a onda su remizirali s Češkom i iznenađujuće srušili opušteni Portugal za najvećih uspjeh u povijesti.

Gruzijci su se na Euro kvalificirali zahvaljujući Ligi nacija. U kvalifikacijskoj skupini su bili tek četvrti, ali su zato godinu dana ranije osvojili prvo mjesto u svojoj skupini Lige C i tako osigurali doigravanje u kojem su izbacili Luksemburg i Grčku. Bio je to iskorak koji se dugo čekao, a on je vrlo talentiranoj reprezentaciji dao potrebno samopouzdanje koje je do izražaja došlo na Euru.

Na klupi Gruzije je i dalje Francuz Willy Sagnol, a prvi idući izazove je skupina Lige nacija s Albanijom, Češkom i Ukrajinom. Primarni cilj je ostanak, ali Gruzijci se nadaju da na valu Eura mogu do jednog od prva dva mjesta i borbe za ulazak u viši rang. Glavna zvijezda je Hviča Kvarachelia, na vratima je Giorgi Mamardašvili koji je prošle sezone bio najbolji vratar LaLige, a na Euru je oduševio i zaradio transfer u Liverpool.

Još jedan od igrača koji su bljesnuli bio je Georges Mikautadze koji se u transferu vrijednom 18.5 milijuna eura iz Metza vratio u matični Lyon. Kapetan Guram Kashia u 37. godini odveo je Slovan u Ligu prvaka, a s reprezentacijom još nije rekao posljednju riječ.

Češka je imala velike ambicije na Euru i željela je kao i tri godine ranije doći barem do četvrtfinala, ali je ispala već u skupini i to sa samo jednim osvojenim bodom. Ruku na srce, Česi su imali veliku dozu nesreće. U prvom kolu protiv Portugalaca su vodili do same završnice, a onda su posljednjim minutama izgubili sve. U toj utakmici Češka je igrala vrlo konzervativno, ali je zamalo došla do rezultata.

U drugom kolu protiv Gruzije Česi su odigrali briljantno, uputili su čak 27 udaraca prema vratima protivnika, ali Mamardašvili je upisao 11 obrana i donio svojoj reprezentaciji ogroman bod. U posljednjem kolu Česi su za prolaz igrali protiv Turaka, a glavni razlog 2:1 poraza bio je sumnjivi crveni karton kojeg je Antonin Barak zaradio u 20. minuti susreta.

Bilo je tu još sudačkih propusta koji nisu išli u prilog Češkoj i tako je avantura u Njemačkoj završila ekspresno. Ivan Hašek ostao je na klupi, a prilika za revanš Gruzijcima slijedi već u prvom kolu Lige nacija. Česi su u prošlom izdanju bili dio Lige A, ali su u skupini s Portugalom, Švicarskom i Španjolskom završili kao posljednji.

Češki nogomet je u naletu, klubovi ostvaruju vrlo zapažene rezultate, Sparta Prag se vratila u Ligu prvaka nakon dugo godina, a Slavija Prag i Viktorija Plzen stalno su prisutne u Europi. Osjeća se to i u reprezentaciji u kojoj su ipak glavne zvijezde igrači iz liga petice. Kapetan Tomas Souček, Bayerov Patrik Schick i Adam Hložek koji je nakon naslova s Apotekarima sreću potražio u Hoffenheimu.

Češka ima i velik broj mladih igrača koji nadiru iz domaćih klubova, a ističu se krilni napadač Slavije Matej Jurašek i branič Sparte Martin Vitik. Češka u ovoj grupi ima što za reći i tražit će povratak u Ligu A i što bolju startnu poziciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Česi na Mundijalu nisu bili od 2006. godine

Mjesto, vrijeme, sudac

Tbilisi, Mikheil Meskhi Stadium, 18:00

Sudac: Orel Grinfeeld (Izrael)

Prošli dvoboj

Jedini međusobni susret Gruzije i Češke zbio se na ovogodišnjem Euru, a usprkos velikoj dominaciji Čeha, završilo je 1:1. Strijelci su bili Mikautadze i Patrik Schick.

Prognoza

Češka je blagi favorit i mogla bi se osvetiti za Euro. test

FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!