Nogomet

Grci povratak na stare staze traže s novim izbornikom, a prvi protivnik je Finska

Mario Borko • subota, 07.09.2024.
Grci povratak na stare staze traže s novim izbornikom, a prvi protivnik je Finska
Foto: EPA

Večeras od 20:45 na rasporedu je ogled Grčke i Finske. Obje reprezentacije propustile su nedavni Euro, a kroz Ligu nacija žele stvoriti što bolju početnu poziciju uoči početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo...

U prvom kolu Lige B Lige nacija sastaju se Grčka i Finska. Dvije vrlo različite države koje su vjerojatno najsličnije po boji zastava. Grci i Finci nisu nastupali na Euru, a bit će ovo drugi puta nakon 2018. da se u ovom natjecanju sastaju u istoj skupini.

Igraj na Grčka - Finska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovaj put se uz njih nalaze Irska i Engleska. Favorit je u grupi vrlo jasan i jedni i drugi su svjesni da će bodove morati tražiti u međusobnim susretima jer će protiv Engleza biti veliki autsajderi.

Grčka je 2004. senzacionalno postala prvak Europe, a još je deset godina redovito participirala na velikim natjecanjima. Nakon Svjetskog prvenstva 2014. potpuno je nestala sa scene, a u prva tri izdanja Lige nacija bila je u Ligi C. Napredak je ostvaren u prošlom izdanju kad je izborena promocija koja je omogućila Grčkoj da preko dodatnih kvalifikacija izbori Euro.

To nije uspjela ostvariti, a Urugvajac Gus Poyet zbog toga je postao bivši. Grci su bez Eura ostali nakon jedanaesteraca u Gruziji i još je jedno veliko natjecanje prošlo bez njih. Dobro je poznato da su Grci veliki sportski fanatici, da se u nogomet ulaže velik novac, a dokaz toga je i činjenica da je Olympiacos prošle sezone osvoji Konferencijsku ligu, a u prvenstvu je završio tek treći.

Grci su za izbornika odabrali Ivana Jovanovića koji je do prosinca prošle godine vodio dvije i pol sezone vodio Panathinaikos. Srpski strateg u igračkoj je karijeri ostavio dubok trag u Grčkoj, a od reprezentacije je vodio Ujedinjene Arapske Emirate.

Jovanović ima zanimljivu mladu momčad koju bi trebao predvoditi novi napadač Benfice Vangelis Pavlidis. Tu su i West Hamov Konstantinos Mavropanos, Liverpoolov Konstantinos Tsimikas, a od mladih zvijezda dolazi Giannis Konstantelias kojeg su Dinamovi navijači mogli upoznati u srazu s PAOK-om.

Finci su s druge strane samo jednom bili na velikom natjecanju, Euru prije tri godine, ali u Ligi nacija drže konstantu. U prvom izdanju iz Lige C izborili su promociju i od tada sigurno održavaju svoj status u Ligi B.

Finska je također bila u dodatnim kvalifikacijama, ali je vrlo teško (4:1) poražena od Walesa. Za razliku od “vatrenih“ Grka, Finci su smireni, drže konstantu i Markku Kanerva na klupi je još od 2016. godine. Finskoj nedostaje talenta, ali glavni igrači trenutno se nalaze u zenitu karijere i ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koji slijedi bit će im prilika da naprave povijesni rezultat.

Kapetan je Bayerov vratar Lukas Hradecky, od igrača iz liga petice tu su Glen Kamara, Joel Pohjanpalo i Fredrick Jensen, a dio reprezentacije je još uvijek najbolji strijelac u povijesti Teemu Pukki koji trenutno nastupa u MLS-u.

Mjesto, vrijeme, sudac

Pirej, Georgios Karaiskakis, 20:45

Sudac: Ury Schnyder (Švicarska)

Prošli dvoboj

Bit će ovo 19 susret ovih dviju reprezentacija. Grci imaju devet pobjeda, Finci šest, a posljednji susret u studenom 2019. u sklopu kvalifikacija za Euro 2020 završio je 2:1 za Grčku.

Prognoza

Grci su favoriti i trebali bi u Ligu nacija krenuti pobjednički. test

FOTO: EPA/DONALL FARMER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!