Nogomet

Boto: 'Odlazak Nejašmića ne bi trebao predstavljati problem, za Čavlinu nema opravdanja'

Mihaela Bradovski, NK Osijek • subota, 07.09.2024.
Boto: 'Odlazak Nejašmića ne bi trebao predstavljati problem, za Čavlinu nema opravdanja'
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Sportski direktor NK Osijek osvrnuo se na finiš prijelaznog roka i još neke aktualnosti vezane uz Bijelo-plave.

Završio je prijelazni rok za Bijelo-plave. Posljednja aktivnost bila je vezana uz transfer Darka Nejašmića u Ujedinjene Arapske Emirate, a u prethodnom su tjednu potpisali četvoricu novih igrača. O svemu što je odrađeno proteklih dana, nešto više je rekao sportski direktor Jose Boto.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nakon prve faze prijelaznog roka u kojoj smo gradili momčad oko Ramona Miereza, poslije njegova odlaska morali smo razmotriti i promijeniti strategiju. Znamo da je naša momčad vrlo mlada i da joj nedostaje malo iskustva i može se reći liderstva na terenu, a kada to kažem mislim na to da se naša djeca mogu ugledati na nekoga u radu i trenirati s nogometašima koji su igrali na najvišoj razini i od kojih mogu jako puno naučiti. Odlučili smo, stoga, dovesti iskusne igrače koji će nam donijeti ne samo kvalitetu unutar momčadi, već mogu poslužiti i kao primjer našim mladim dečkima koji u sebi imaju veliki potencijal, ali nekada im fali malo iskustva i primjera kakav im je do sada bio Mierez, svojom predanošću prema svakom treningu i utakmici. I sada smo uz starosjedioce Malenicu i Jugovića doveli još par provjerenih internacionalaca, kako bismo pomogli ostalima da napreduju", uvodno je istaknuo Boto.

Činilo se da će momčad koja je formirana uoči odlaska na pripreme u Austriji biti ta koja će iznijeti ovu sezonu. Međutim, dogodilo se nakon toga dosta promjena. U odnosu na te dane i početak natjecateljske godine, roster je ipak drugačiji.

"To nije bilo sve zajedno planiramo u početku, ali se dogodilo zbog svih okolnosti s kojima smo se suočili, a i zbog moje pogreške jer sam slijepo vjerovao Mierezu i njegovoj riječi da želi ostati do kraja sezone. Međutim, ne mogu ni njega pritom kriviti jer znam da i igrači žele napraviti ono što je najbolje za njih i njihove obitelji. S druge strane, mi ne možemo parirati platežnoj moći klubovima u koje naši igrači odlaze. Ponavljam još jednom, istina je da smo gradili momčad oko svog najboljeg igrača i strijelca i kada je on iznenada otišao, kao da se izgubio kostur svega na terenu. Morali smo reagirati tako što smo doveli nove igrače, kako bismo ponovno imali taj kostur i da bi nam momčad bila što konkurentnija. Naravno, i kako bismo smanjili pristisak s naših mladića jer ne možemo od tinejdžera s 18 godina tražiti da rješavaju utakmice i staviti sav pritisak na njih. No, možemo od ovih starijih i iskusnijih igrača koji trebaju pomoći onima koji su tek stupili na scenu. Sada nam preostaje kvalitetno raditi i vidjeti kako će se s vremenom pokazati ta naša pojačanja."

Iznenađenje je za navijače bio odlazak Nejašmića jer je ipak riječ o jednom od najvećih oslonaca momčadi. Bio je u zadnjoj godini ugovora i na kraju je došlo do dogovora da mu se omogući transfer.

"Dakle, Nejašmić je potpuna drukčija priča od Miereza. S Ramonom sam se više borio da ostane ovdje dok je Neja izrazio želju otići iz kluba i zaraditi veliki novac koji ovdje ne može imati. Složio sam se s tim i prihvatio takvu opciju jer nam njegova pozicija u veznom redu nije kritična kao što je to bio s slučaj s Mierezom u napadu. Darku želim sve najbolje u daljnjoj karijeri, on nikada nije stvarao baš nikakve probleme na terenu ili u svlačionici i uvijek je sve svoje zadatke odradio i više nego profesionalno."

Idemo ponešto reći i o svakom od novih igrača koji su došli. Hernâni, recimo, ima jako puno iskustva i to u klubovima koji se praktički svake sezone bore za naslov u jakim europskim ligama...

"Oni koji bolje prate europski nogomet, znaju da je svojim igrama, golovima i asistencijama, značajno pridonio tomu da Porto i Olympiacos osvoje titule Portugala, odnosno Grčke. Imao je pritom jako dobru statistiku, posebno u Olympiacosu, a ima iskustva i iz La Lige. Htio se nakon Saudijske Arabije vratiti u Europu i sa svoje 33 godine sigurno još može dosta toga pružiti. Kvaliteta je u njegovom slučaju uvijek bila izražena, vjerujem da će se brzo prilagoditi u svakom smislu i dati svoj očekivani doprinos u NK Osijek."

Alessandro Tuia ima 34 godine i ovo mu je prvo iskustvo izvan Italije gdje je skupio puno nastupa u raznim natjecanjima, od toga 35 u Serie A.

"Alessandro je igrao u Laziju, Lecceu, Cremoneseu i još nekim klubovima i tipični je talijanski obrambeni igrač koji pokriva primarno poziciju stopera, ali može igrati i uz aut-liniju. Zato smo se i odlučili za njega jer nam može pomoći i na poziciji desnog braniča na kojoj, kao što znate, trenutno nemamo ozlijeđenog Renana Guedesa i tako će biti i sljedeća dva mjeseca. Da smo doveli nekoga tko isključivo može pokriti poziciju desnog beka, kasnije bismo imali trojicu igrača u toj ulozi, a to bi nam bilo previše. Stoga mislim da je ovo dobro rješenje."

Kada je riječ o Tiagu Dantasu, navijače je sigurno zaintrigirala činjenica da je bio kapetan U-21 reprezentacije Portugala kao produkt svjetski priznate akademije lisabonske Benfice te da je jednu sezonu proveo čak i u njemačkom velikanu Bayernu.

"Dantas je igrač kojega poznajem jako dobro od njegove 14. godine i pratio sam njegov razvoj. On već ima jako puno iskustva, ne zbog svojih godina, nego zbog broja utakmica koje ima iza sebe i to na vrlo, vrlo visokoj razni, a iskazao se i u portugalskim selekcijama U-19 i U-21. Kada sam bio sportski direktor u PAOK-u, on je tamo odigrao 90 posto utakmica u kojima je bio itekako zapažen, nakon toga otišao je u AZ Alkmaar u također kvalitetnu nizozemsku ligu. A ne treba zanemariti i da je prije toga bio izbor trenera Hansija Flicka u Bayernu i da je on ostao trener, uvjeren sam kako bi Tiago i dalje bio u Münchenu. Zahvaljujući dobrim odnosima s igračem i Benficom, uspjeli smo dovesti Tiaga u Osijek."

Od Arnela Jakupovića se u prvom redu očekuju – golovi. U Mariboru ih je zabio dosta, prethodno i u Domžalama, kao i u mladim reprezentativnim selekcijama Austrije.

"Morali smo dovesti napadača, to nije bilo upitno. Nakon Ramonova odlaska nije bilo lako pronaći mu odgovarajuću zamjenu na tržištu, tako da smo se odlučili za nešto drukčiji tip napadača, što je tražio i naš trener. Jakupović je igrač koji je prošle sezone zabio 17 zgoditaka, a da od toga niti jedan nije bio s bijele točke. Nastavio je u istom ritmu i ove natjecateljske godine, igrač je s jako dobrim instiktom za postići pogodak, ali drugačijih karakteristika od Miereza. Tehnički je potkovaniji i po našem mišljenju on je napadač koji nam može jako puno pomoći. Također je bitno istaknuti kako je, nakon potpisa za Osijek, prvi puta dobio poziv za najbolju austrijsku reprezentaciju, što dovoljno govori o kakvom se igraču radi."

Boto se ovom prilikom ukratko osvrnuo i na posve nepotrebnu i nespretnu izjavu vratara Nikole Čavline tijekom njegova angažmana u mladoj reprezentaciji Hrvatske koja je iznenadila sve na Opus Areni:

"Nema opravdanja za ono što je izjavio, zaista mu to nije trebalo, posebno u takvom kontekstu. Sada se mora suočiti s određenim posljedicama svoga nepromišljenoga čina kojim je naštetio imidžu kluba, a naravno da to nije bilo korektno ni prema trenerima pa ni suigračima. Treba promisliti kada se o nečemu javno govori."

I za kraj, nešto i o očekivanjima u nastavku sezone jer navijači teško mogu imati puno strpljenja, čekajući bolje rezultate.

"Na osnovu iskustva koje imam, nisam nervozan uslijed ove rezultatske krize, ali potpuno razumijem navijače i njhovu ljutnju zbog loših rezultata. No, ono što moram istaknuti i pohvaliti je da i u ovim vremenima kada ne postižemo ono što smo htjeli - imamo sjajnu navijačku podršku i to na svakoj utakmici! I ljudi onda imaju pravo biti ljuti zbog rezultata koji nisu dobri. Po mojem mišljenju, imamo poneko opravdanje za ono što još nije sjelo na svoje mjesto, prvenstveno u mladoj momčadi koja se još uvijek ne zna nositi s tim pritiskom. Također, činjenica je da smo ispali iz Europe, bez da smo izgubili ijednu utakmicu, što je također ostavilo traga. Bez obzira na ovaj slabiji start, jako je važno da i dalje slijedimo naš zacratni put i siguran sam da će rezultati ubrzo doći", zaključio je Jose Boto. test

AUTOR: NK Osijek

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!