Nogomet

Hrvatska nije zaboravila pobjeđivati i protiv Poljske to mora dokazati!

Mario Borko • nedjelja, 08.09.2024.
Hrvatska nije zaboravila pobjeđivati i protiv Poljske to mora dokazati!
Foto: Damir Senčar/HINA

Večeras počinje drugo kolo četvrtog izdanja Lige A Lige nacija, a od 20:45 na Opus Areni Hrvatska dočekuje Poljsku. Od posljednjeg susreta s Poljacima prošlo je 16 godina, a Vatrenima je nakon četiri utakmice bez pobjede nasušno potreban pozitivan rezultat...

Od Portugala do Portugala, tako bi se mogao nazvati ciklus od posljednjih pet utakmica hrvatske reprezentacije. Vatreni su prije Eura pobijedili u Portugalu, puni optimizma otišli na Njemačku, a tamo su se s porazom i dva remija od turnira oprostili već u grupi. Sudbina je odlučila da se četvrto izdanje Lige nacija otvara u Portugalu, a “nova Hrvatska“ nije smogla snage drugi puta zaredom svladati Portugalce na njihovom terenu.

Igraj na Hrvatska - Poljska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Izbornik Zlatko Dalić i igrači nadaju se da će se taj nesretan niz od četiri utakmice prekinuti večeras na Opus Areni na koju dolazi Poljska i da ćemo na nesretni niz gledati kao mini crnu rupu koja je krenula nakon pobjede nad Portugalom i završila nakon poraza protiv iste reprezentacije.

Vatreni će drugi puta zaigrati na najmodernijem hrvatskom stadionu, nakon što su u listopadu prošle godine, u nikad kasnije viđenom sastavu, s 0:1 poraženi od Turske. Hrvatska se u odnosu na Europsko prvenstvo nije pretjerano promijenila, ali ostala je bez dvojice velikana Marcela Brozovića i Domagoja Vide.

Odlazak neumornog Brozovića, ozljede, lošiji rezultati, ali i zdrav razum natjerali su izbornika Dalića da u prvoj utakmici nakon Eura promijeni formaciju i isproba nešto novo. Vatreni još od ere Zlatka Kranjčara nisu igrali u sustavu s trojicom u zadnjoj liniji, a i kad su igrali bili su to uglavnom neuspješni eksperimenti od kojih se brzo odustajalo.

Situacija je sada drugačija, Hrvatska je presušila, ostala bez krilnih napadača i sustav s trojicom postao je jedino logično rješenje. Peh je za izbornika što su oba desna beka Josip Juranović i Josip Stanišić ozlijeđeni, ali Kristijan Jakić dobro je pokrio tu poziciju protiv Portugalaca.

Dalić nije sklon eksperimentiranju, najavljivao je vjerojatni povratak četvorke u zadnjoj liniji za Poljsku, ali vrlo dobro izdanje u Lisabonu natjeralo ga je da nastavi uigravati sustav s trojicom. Tako bi Hrvatska ponovno trebala istrčati s tri stopera, a izvjesno je da će Duje Ćaleta-Car zaigrati od prve minute umjesto Marina Pongračića koji prije tri dana nije odigrao na zadovoljavajućoj razini.

S obzirom na to da su tri boda nasušno potrebna i da je Hrvatska protiv Poljske favorit, na desnom wing-beku priliku će vjerojatno dobiti Marko Pjaca koji je u nekoliko posljednjih utakmica tu poziciju vrlo dobro pokrio u Dinamu. Na lijevoj strani trebao bi ostati Borna Sosa koji je konačno dočekao priliku zaigrati na svojoj prirodnoj poziciji, ali ne bi iznenadilo ni to da se u prvih 11 nađe Ivan Perišić.

Dalić ga je u najavi utakmice nahvalio, a s obzirom na to da utakmica dolazi samo tri dana nakon teškog gostovanja, logično je očekivati da će izbornik pokušati malo osvježiti momčad. Brine potencijalni izostanak Andreja Kramarić koji zbog bolesti nakon Portugala nije trenirao, a u toj je utakmici pokazao da je u fenomenalnoj formi.

Mateo Kovačić i Luka Modrić držat će sredinu terena, a umjesto Martina Baturine i Marija Pašalića mogli bi u prvih 11 upasti Luka Sučić i Igor Matanović koji je imao odličan debi. Pašalić je bliži ostanku u prvih 11 ako Kramarić zaista neće moći.

Matanović je protiv Portugala donio odličan impuls s klupe, ali kao što to uvijek biva u hrvatskom medijskom prostoru, najave o novom Mariju Mandžukiću pretjerane su u svakom smislu. 21-godišnji napadač imao je odličnu prošlu sezonu u Karlsruheru, nakon nje se vratio u Eintracht Frankfurt, ali trenutno je tamo u statusu rotacijskog igrača.

Treba napomenuti da Matanović u karijeri još nije zabio prvoligaški pogodak, do sad je igrao drugu Bundesligu, a u najvišem rangu njemačkog nogometa skupio je samo dva nastupa. Zato ne treba zaboraviti Antu Budimira i Brunu Petkovića koji su dokazane klase na razini na kojoj je Poljska, a u Portugalu nisu dobili ni minute.

Poljska je nevjerojatno konstantna reprezentacija posljednjih osam godina. Bili su sudionici svih velikih natjecanja, na Euru su stigli do četvrtfinala (2016.), na SP-u do osmine finala (2022.), od prvog su izdanja dio Lige A Lige Nacija, ali nikako da naprave neki značajniji iskorak.

Realnost je takva da izuzev Roberta Lewandowskog, koji je još uvijek igrač broj jedan, Poljska ne obiluje nekim velikim zvijezdama i jednostavno nema individualnu kvalitetu poput Hrvatske kako bi došla u samu završnicu nekog velikog natjecanja.

U posljednje tri godine eksperimentiralo se s izbornicima, dvojica Portugalaca, Paulo Sousa i Fernando Santos imali su vrlo neuspješne avanture, a savez se na kraju odlučio za Michała Probierza koji je naposljetku i odveo Poljsku na Euro.

Poljaci su u Njemačkoj ispali nakon uvodna dva poraza od Nizozemske (2:1) i Austrije (3:1), a onda su potpuno rasterećeni u trećem susretu remizirali s Francuskom (1:1) i tako joj izbili prvo mjesto iz ruku.

Poljska u Osijek stiže u odličnom raspoloženju nakon velike pobjede protiv Škotske. Poljaci nisu imali sreće što Ligu nacija otvaraju na dva gostovanja, ali već su na prvom s tri boda napravili ogromnu stvar i sada bez ikakvog pritiska mogu napasti favoriziranu Hrvatsku.

Škoti su iznenađujuće dominirali u posjedu, Poljaci su se odlučili braniti u niskom bloku, a to im se isplatilo jer su na poluvremenu imali 0:2. Strijelci su bili Sebastian Szymanski i Robert Lewandowski koji je kod prvog bio asistent. Ipak, borbeni Škoti su izjednačili da bi Poljaci u 97. iz kaznenog udarca kojeg je realizirao Nicola Zalewski stigli do ogromna tri boda.

Ono što može brinuti poljskog izbornika je činjenica da je Lewandowski u Glasgowu iz igre izašao zbog ozljede, a neće moći računati ni na Adama Buksu koji ga je protiv Škota zamijenio. Ipak napadač Barcelone bi prema posljednjim najavama trebao biti spreman. Poljaci će istrčati u formaciji 3-5-2, a velika borba očekuje se na sredini terena koju s poljske strane predvodi Piotr Zielinski.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Nismo sretni zbog poraza kod Portugala, ali bili smo dobri i opasni nakon 0:2. Pokazali smo karakter i stabilnost, bili smo bolji od domaćina i to nam budi optimizam za dalje. To je dokaz da možemo i da ćemo se posložiti na pravi način. Bilo je dobrih stvari na toj utakmici. Najavili smo kako krećemo slagati neku novu priču, nove stvari, makar je rezultat uvijek prioritet. U planu sam prije Portugala imao dva sustava, kako bi pokušali krenuti novim putem. Trojicu u obrani treba dosta vremena uigravati, ali sam bliže da ostanemo na tome. Imamo prije Poljske sitne probleme s ozljedama, treba vidjeti tko je maksimalno spreman"

Mateo Kovačić, igrač Hrvatske: "Naravno da me brine što nismo pobijedili u posljednje četiri utakmice u nizu. Uvijek igramo da bi pobijedili, ali takva nešto slabija razdoblja se pojavljuju. Ranije je također bilo takvih trenutaka pa bi se izvukli. Smeta negativan niz, dolazimo iz klubova gdje se pobjeđuje, a i s reprezentacijom smo naviknuti uglavnom na uspjeh. No, vjerujem da ćemo u nedjelju pobijediti Poljsku. Vjerujemo i da će, kao i uvijek, biti ugodno igrati u Osijeku"

Michał Probierz, izbornik Poljske: “Pričao sam s Hrvatima, razumijem dosta rečenica, ali nisu prikladne za konferenciju. Vodio sam Hrvate u Solunu, ovdje je u Osijeku radio Nenad Bjelica kojeg se dobro sjećam. Hrvati su oduvijek igrali dobar nogomet, ali želimo im se suprotstaviti. Imamo problema u momčadi i to ne samo s Lewandowskim. Prije utakmice ćemo odrediti početni sastav kad budemo znali tko nam je na raspolaganju.”

Mjesto, vrijeme, sudac

Osijek, Opus Arena, 20:45

Sudac: Francois Letexier

Prošli dvoboj

Hrvatska i Poljska do sad su igrale pet puta. Vatreni imaju tri pobjede, a Poljaci su svoju jedinu ostvarili 2006. na neutralnom terenu u Wolfsburgu u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo.

Posljednji ogled zbio se na Euru 2008, a izabranici Slavena Bilića u izmijenjenom su sastavu slavili s minimalnih 1:0 pogotkom Ivana Klasnića.

Prognoza

Hrvatska je favorit, od 139 utakmica na domaćem terenu izgubila je samo 15, a protiv Poljske ju zanimaju samo tri boda. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!