Nogomet

Livaković se izjednačuje s Ladićem, Perišić može prestići Mandžukića, a Kramarić Eduarda

Mario Borko • nedjelja, 08.09.2024.
Livaković se izjednačuje s Ladićem, Perišić može prestići Mandžukića, a Kramarić Eduarda
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska večeras od 20:45 na Opus Areni igra susret drugog kola Lige nacija protiv Poljske. Vatreni nakon poraza kod Portugala moraju pobijediti jer bi u slučaju još jedne izgubljene utakmice za Poljacima zaostajali šest bodova, a nekoliko reprezentativaca večeras ima priliku ispisati povijest...

Opus Arena otvorena je prije nešto više od godinu dana i trenutno je najmoderniji nogometni stadion u Lijepoj našoj. Hrvatska nogometna reprezentacija do sad je samo jednom igrala na novom zdanju u Osijeku. Prošlog listopada upisala je poraz protiv Turske (1:2), a prvu pobjedu tražit će večeras kada u gradu na Dravi gostuje Poljska u Ligi nacija.

Igraj na Hrvatska - Poljska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovo je vrlo važna utakmica za Vatrene koji četiri susreta ne znaju za pobjedu, a eventualnim posrtajem protiv Poljske uvelike bi kompromitirali svoj status u Ligi nacija. Hrvatska je aktualni finalist prošlog izdanja, a osvajanje jednog od prva dva mjesta od ogromne je važnost s obzirom na to da plasman utječe na status nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Samo će pobjednici grupa u kvalifikacijama izboriti svoju vizu za SAD, Kanadu i Meksiko, a ne treba govoriti koliko status nositelja u takvoj situaciji znači. Nogomet je momčadski sport, posebno to dolazi do izražaja u reprezentaciji, ali neki hrvatski igrači večeras love i neka individualna postignuća koja mogu biti samo dodatan motiv.

Neuništivi kapetan Luka Modrić nije se oprostio od reprezentacije ni nakon Eura. Iako je bilo puno kritika, Luka nije čovjek koji odlazi kada stvari krenu nizbrdo. Njegovo prisustvo i reprezentaciji i Real Madridu daju sigurnost, a jasno je da percepcija Hrvatske u svijetu s Modrićem i bez njega nije ista.

Najveći hrvatski nogometaš svih vremena večeras će jubilarni 180. puta zaigrati za reprezentaciju. Debitirao je prvog ožujka 2006. godine protiv Argentine, a u 179 nastupa zabio je 26 golova i upisao 29 asistencija. Modrić će se večeras izjednačiti s bivšim suigračem i dobrim prijateljem Sergiom Ramosom koji je za Furiju skupio 180. nastupa.

Hrvatski kapetan tako će postati drugi europski igrač po broju nastupa za reprezentaciju, odmah iza Cristiana Ronalda koji ih ima 213. Na vječnoj ljestvici Modrić će skočiti na osmo mjesto i odvojiti se od Meksikanca Andresa Guardada. Ispred njega ostaje još samo Lionel Messi i manje poznati igrači iz Azije koji nastupe skupljaju i izvan Fifinih termina.

Još jedan Vatreni danas će se po broju nastupa izjednačiti s jednim legendarnim igračem. Dominik Livaković protiv Poljske će hrvatska vrata braniti 59. put, a isto toliko puta među vratnicama je u kockastom dresu stajao i Dražen Ladić. Vratari koji su Hrvatskoj donijeli bronce na svjetskim prvenstvima ne bi trebali biti dugo izjednačeni s obzirom na to da Livaković tek ulazi u najbolje godine.

Neprikosnoven je na prvom mjestu među vratarima Stipe Pletikosa koji je 114 puta nastupio za Hrvatsku, a on je s 54 “čiste mreže“ apsolutni rekorder u toj kategoriji. Livaković ih ima samo 19 i po tome je iza Ladića koji ih ima 26 i Danijela Subašića koji je u 44 utakmice 24 puta nije primio gol.

Što se napadača tiče Andrej Kramarić i Ivan Perišić mogu svojim golom napraviti uspon na ljestvici hrvatskih strijelaca. Napadač Hoffenheima je protiv Albanije 29. puta zatresao mrežu protivnika u kockastom dresu, a time se izjednačio s Eduardom Da Silvom.

Popularni Dudu, kojeg je zaustavila stravična ozljeda, trebao je za to 64 utakmice, a Kramarić će u Osijeku, ako nastupi s obzirom na to da je upitan zbog bolesti, 98. puta braniti hrvatske boje.

Oko Perišića se podiglo puno prašine s obzirom na način na koji je otišao iz Hajduka, ali ne treba zbog trenutne ljutnje zaboraviti da se radio o najboljem hrvatskom strijelcu na velikim natjecanjima, o igraču koji je u Portugalu prestigao Darija Srnu po broju nastupa (135) za reprezentaciju i o igraču koji s Marijom Mandžukićem dijeli drugo mjesto ljestvice najboljih strijelaca.

Perišić je za Hrvatsku zabio 33 gola, a posljednji još tamo na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru. U osmini finala je glavom zabio za izjednačenje protiv Japana, a od tada je 15 utakmica bez gola. Činilo se da bi Perija mogao ugroziti i Davora Šukera koji je prvi s 45 pogodaka, ali ozljeda ga je izbacila iz te ionako optimistične utrke.

Dakle Perišić lovi Mandžukića, Kramarić Eduarda, a Bruno Petković bi se s 12 golova, ako zaigra i zabije, mogao izjednačiti s legendarnim kapetanom Zvonimirom Bobanom.

Bez obzira na sva ta individualna postignuća najvažnije je doći do pobjede, prekinuti niz od četiri utakmice bez pobjede, tri utakmice bez pobjede u Osijeku i tako u puno boljem raspoloženju dočekati Škotsku koja na Maksimir dolazi u listopadu. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!