Nogomet

Španjolska prvu pobjedu nakon Eura traži kod reprezentacije koja joj u posljednje vrijeme ne leži

Mario Borko • nedjelja, 08.09.2024.
Španjolska prvu pobjedu nakon Eura traži kod reprezentacije koja joj u posljednje vrijeme ne leži
Foto: EPA

Europski prvaci Španjolci otvorili su novo izdanje Lige nacija remijem protiv Srbije u Beogradu, a večeras gostuju kod Švicarske koja je na startu poražena od Danske. Švicarci su u prošlosti znali zakomplicirati život Španjolcima i nadaju se da to mogu ponoviti i danas...

U nedjelju je na rasporedu devet utakmica Lige nacija, a četiri se igraju u Ligi A. Kod nas će sve oči biti uprte u Osijek gdje Hrvatska dočekuje Poljsku, ali u Ligi A igraju se još neki zanimljivi susreti. Branitelji naslova i aktualni europski prvaci Španjolci gostuju kod Švicarske s kojom treći puta zaredom dijele grupu Lige nacija.

Igraj na Švicarska - Španjolska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Švicarci su startali porazom od Danske, a u toj su utakmici osim bez bodova, ostali i bez dvojice prvotimaca. Nico Elvedi zaradio je kao posljednji igrač izravni crveni u 52. minuti, a to je bio presudan detalj za kasniji poraz. Da stvar bude gora, još je i Granit Xhaka isključen u 87. i neće biti na raspolaganju Muratu Yakinu.

Švicarci su drugo Europsko prvenstvo u nizu stigli do četvrtfinala. Prije tri godine na jedanaesterce ih je zaustavila Španjolska, a prije dva mjeseca to je za nogom pošlo i Englezima. Yakinovi izabranici ostavili su odličan dojam, do posljednjih minuta imali su u rukama pobjedu protiv domaćina Njemačke, izbacili su osmini finala Italiju, ali polufinale je za jednu od najkonstantnijih reprezentacija na svijetu i dalje nedosanjan san.

Yann Sommer i Xherdan Shaqiri oprostili su se od nacionalnog dresa. Na vratima je sad vratar Borussije Dortmund Gregor Kobel. Švicarci i dalje preferiraju sustav 3-4-3, a u vrhu napada je Breel Embolo. Ostaje za vidjeti tko će nadomjestiti kartonirani dvojac, ali jasno je da Švicarce čeka vrlo teška misija.

O Španjolcima ne treba pričati puno. Europsko prvenstvo osvojili su na impresivan način, a u Ligi nacija brane naslov koji su 2023. osvojili pobijedivši u finalu Hrvatsku. Serija od devet uzastopnih pobjeda stala je u Beogradu. Srbija je usprkos samo 26 posto posjeda lopte sačuvala nulu, a Španjolcima je utakmicu protiv Švicarske učinila još važnijom.

Furija je jedna od reprezentacija koja s lakoćom prolazi kvalifikacije, a ni eventualni poraz u Ženevi ne bi ugrozi prolazak skupine. Luis De La Fuente nije pretjerano mijenjao u odnosu na Euro, a napadačka trojka Nico Williams, Dani Olmo i Lamine Yamal sad je svima vrlo dobro poznata.

U Beogradu je Španjolska dominirala, uputila je 21 udarac, a prema svojim vratima dopustila je devet, ali ono što može malo brinuti je činjenica da ih je šest bilo unutar 16 metara. Španjolci su poznati da puno eksperimentiraju s kadrom i igračima, ali trenutni sastav je vrlo čvrst i nema puno prostora za nove igrače.

U sastavu u odnosu na Euro nisu Rodri i Alvaro Morata, a Nacho Fernandez se odlaskom u Saudijsku Arabiju oprosti i od Reala i od reprezentacije.

Mjesto, vrijeme, sudac

Ženeva, Stade de Geneve, 20:45

Sudac: Irfan Peljto (BIH)

Prošli dvoboj

Španjolska i Švicarska do sad su igrale 24 puta, Španjolska ima 18 pobjeda, a Švicarska samo dvije. Ipak, posljednji međusobni susret prije dvije godine u Ligi nacija otišao je na stranu Švicaraca koji su slavili s 1:2.

Od posljednjih sedam utakmica, Španjolska je u regularnom dijelu dobila samo dvije, a na Euru 2021. slavila je tek nakon jedanaesteraca. Švicarci su prvu pobjedu protiv Španjolske ostvarili na Svjetskom prvenstvu 2010. Furija je bila ogroman favorit, na kraju je i osvojila svjetski naslov, ali turnir je otvorila porazom od Švicarske.

Prognoza

Španjolska je favorit, a u prilog joj idu i izostanci na strani Švicarske. test

FOTO: EPA/CLEMENS BILAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!