Nogomet

Srbi na valu dobrog rezultata protiv europskih prvaka traže prvu pobjedu nad Dancima

Mario Borko • nedjelja, 08.09.2024.
Srbi na valu dobrog rezultata protiv europskih prvaka traže prvu pobjedu nad Dancima
Foto: EPA

Nedjelju će drugo kolo u Ligi A Lige nacije od 18 sati otvoriti Danska i Srbija. Danci su i u prvom susretu bili domaćini, savladali su Švicarsku i protiv Srbije žele ostati na maksimalnom učinku. Istočni susjedi iznenadili su u Beogradu Španjolce otkinuvši im bod, a protiv Danske vjeruju da mogu igrati ravnopravno...

Vrijeme brzo prolazi, a posebno u nogometu u kojem akcije iz tjedna u tjedan ne nedostaje. Djeluje kao da su jučer Danska i Srbije međusobno igrale na Europskom prvenstvu, a već danas se od 18 sati u Kopenhagenu susreću u drugom kolu Lige A Lige nacija.

Igraj na Danska - Srbija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Danci su nakon polufinala na Euru 2021. na dva uzastopna natjecanja podbacili, a to je dovelo do smijene izbornika. Kasper Hjulmand sam je nakon četiri godine odlučio odstupiti s klupe, a dansku reprezentaciju će do kraja godine privremeno voditi Lars Knudsen i Morten Wieghorst.

Dvojac je imao vrlo uspješan start protiv Švicarske, a malo im je pomogao igrač više kojeg su imali gotovo cijelo drugo poluvrijeme. Na kraju je završilo 2:0 za Dance koji su tako prekinuli niz od četiri utakmice bez pobjede. Na Euru su u grupi tri puta remizirali, a onda su u osmini finala poraženi od domaćina Njemačke.

Danska reprezentacija trenutno je spoj mladosti i iskustva. Tu si i dalje Christian Eriksen i Kasper Schmeichel, a reprezentaciji je nakon Eura zbogom rekao Simon Kjaer. Najskuplji Danac na popisu je Morten Hjulmand koji odlično igra u Sportingu iz Lisabona, Rasmus Hojlund je ozlijeđen, a novi kapetan je Pierre-Emile Hojbjerg.

Danci su protiv Švicaraca igrali u formaciji 3-4-2-1, a u vrhu napada startao je Kasper Dolberg koji je prošle sezone bio vrlo efikasan u dresu Anderlechta.

Srbi su ponovno na veliko natjecanje otišli s ogromnim očekivanjima, a vratili su se kući već nakon grupne faze. Bio je to doduše prvi nastup za Orlove na Euru od 2000. godine kad su nastupili pod imenom Jugoslavija, a u Njemačkoj su izgubili od Engleske i remizirali sa Slovenijom i Danskom.

Dragan Stojković bio je suočen s brojnim kritikama, očekivalo se da će biti smijenjen, ali ostao je na čelu potentne reprezentacije koja je nakon Eura ostala bez Dušana Tadića. Na ovom popisu nema Aleksandra Mitrovića ni Dušana Vlahovića pa je tako Stojković dobio priliku isprobati neke nove igrače.

Prije svih veliku je priliku u vrhu napada ponovno dobio Luka Jović, a druge se stvari nisu pretjerano promijenile. Srbi su na startu Lige nacija iznenadili europske prvake Španjolce i zahvaljujući sjajnom Predragu Rajkoviću na golu stigli do vrlo vrijednog boda.

Srbi su igrali u sustavom s trojicom u zadnjoj liniji, na isti će se način suprotstaviti Danskoj, ali za očekivati je da će biti nešto ofenzivniji i otvoreniji nego što je to bio slučaj protiv Furije. Srbi s posljednjeg gostovanja u Danskoj nemaju lijepa sjećanja, ali smatraju da su na Euru zaslužili više, a ovo im je sada prilika da to i dokažu.

Inače Srbija u četvrtom izdanju po prvi puta nastupa u Ligi A Lige nacija, a krenula je iz Lige C.

Mjesto, vrijeme, sudac

Kopenhagen, Parken, 18:00

Sudac: Chris Kavanagh (Engleska)

Prošli dvoboj

Danska i Srbija do sad su igrale četiri puta, a Danci imaju tri pobjede. Posljednji susret na Euru završio je 0:0. Taj je rezultat Dansku odveo u osminu finala, a Srbija je otišla kući.

Prognoza

Danska je favorit, a Srbija je u četiri utakmice protiv Danaca do sad postigla samo jedan gol. test

FOTO: EPA/MOHAMED MESSARA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!