Nogomet

Njemačka na teškom gostovanju traži potvrdu da je na pravom putu

Mario Borko • utorak, 10.09.2024.
Njemačka na teškom gostovanju traži potvrdu da je na pravom putu
Foto: EPA

Večeras od 20:45 Nizozemska će u Amsterdamu ugostiti Njemačku. Obje su reprezentacije u prvom kolu Lige A Lige nacija uvjerljivo slavile, a sada međusobno odlučuju o prvom mjestu....

Točno 50 godina prošlo je od legendarnog finala Svjetskog prvenstva koje je igrano u Münchenu. Nizozemska predvođena Johanom Cruyffom igrala je dopadljiv nogomet, u finalu je povela iz kaznenog udarca u drugoj minuti, a da domaćini Nijemci prije toga nijednom nisu dotaknuli loptu.

Igraj na Nizozemska - Njemačka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kako je to nekad u nogometu bivalo, Njemačka je preokrenula, osvojila svjetski naslov i srušila nizozemske snove. Večeras se ove dvije reprezentacije na Johan Cruyff Areni sastaju u skupini Lige A Lige nacija, posljednjih deset godina i jedni i drugi se muče, daleko su od vrha, iako su na nedavno završenom Euru dali naznake života.

Nizozemci su nakon bronce na Svjetskom prvenstvu 2014. pali u krizu rezultata. Na Euru 2016. i Mundijalu 2018. ih nije ni bilo, a naznake života pokazali su 2021. kada su na Euru prošli grupu. U Kataru su stigli do četvrtfinala, igrali su Final Four prošlog izdanja Lige nacija, ali svemu tome je kumovao povijesno laki ždrijeb.

Od 2019. kada su u prijateljskom susretu pobijedili Njemačku, Nizozemci su u pravilu gubili od top reprezentacija (Francuska, Hrvatska, Italija, Argentina, Njemačka, Engleska), a uspjeli su iznenaditi samo posrnulu Belgiju. Bez obzira na to, Nizozemska ima vrlo kvalitetnu momčad koja je vrlo mlada i ono najbolje tek slijedi.

Codey Gakpo ističe se kao jedan od igrača koji puno bolje partije pruža u dresu reprezentacije nego u klubu, tu je Xavi Simons koji je u prvi plan iskočio na Euru, a velika su očekivanja i od Joshue Zirkzeea koji je ostvario transfer u Manchester United. Kapetan je najbolji svjetski branič posljednjih godina Virgil Van Dijk, a nedostaje samo Memphis Depay koji je tek prije nekoliko dana uspio pronaći novi klub pa je izostavljen s popisa.

Nizozemci su na startu Lige nacija razbili Bosnu i Hercegovinu s 5:2, ali rezultat može zavarati. BIH se dobro držala do posljednjih pet minuta kad je s dva gola u završnici doživjela potop. Spomenuti napadački trojac upisivao se u strijelce, a pridodao im se i iskusni Wout Weghorst koji je uvijek vrijedno oružje s klupe.

Njemačka je u crnoj rupi kakvu ne pamti. Posljednja dva Svjetska prvenstva ispala je u grupi, a od polufinala Eura 2016. nije bila ni blizu završnice velikog natjecanja do nedavnog Eura kojem je bila domaćin. Tamo je u produžetku izgubila od Španjolaca iako je taj susret vrlo lako mogao završiti i drugačije.

U kakvoj se krizi Njemačka nalazi najbolje pokazuje činjenica da je Julian Nagelsmann kao najperspektivniji njemački trener, koji tek ulazi u najbolje godine, prihvatio taj veliki zadatak izbaviti svoju državu iz problema. Prije Eura to nije izgledalo dobro, ali je povratak Tonija Kroosa stigao u pravom trenu i Elf na prvenstvu nije izgledao loše.

Kroosa više nema, a nema ni Manuela Neuera ni Thomas Müllera koji su se oprostili od reprezentativnog dresa. Njemačka sigurno ima svijetlu budućnost, predvođenu dvojicom sjajnih mladića Jamalom Musialom i Florianom Wirtzom. Nagelsmann ima talent, ima resurse i najvažnije zadatak mu je vratiti onaj pobjednički mentalitet koji je krasio Nijemce, a koji se u posljednje vrijeme zbog lutanja izgubio.

Njemačka u prva tri izdanja Lige nacija nije uspjela doći do završnice, a ovoga puta joj se pruža sjajna prilika da u tome napokon uspije. Nijemci su favoriti skupine, a startali su uvjerljivom 5:0 pobjedom protiv Mađarske koja ih je u prošlom izdanju pobijedila. Nagelsmann je u toj utakmici odlučio igrati u sustavu 4-2-3-1, a za razliku od Eura Niclas Füllkrug dobio je mjesto prvog napadača.

Novi napadač West Hama zabio je 14. gol u svom 22. nastupu iako je do sad u pravilu ulazio s klupe. Nagelsmann je tvrdoglavo forsirao igru bez pravog napadača s Kaim Havertzom u vrhu napada, bez obzira na to što je Njemačka svaki put kad je ušao Füllkrug bila mnogo opasnija.

Havertz je premješten na desetku, a novi kapetan Joshua Kimmich ostao je bez obzira na odlazak Kroosa na poziciji desnog beka. Promjena u odnosu na susret s Mađarskom ne bi trebalo biti, a Njemačkoj je potrebna velika pobjeda kao dokaz da je na pravom putu.

Mjesto, vrijeme, sudac

Amsterdam, Johan Cruyff Arena, 20:45

Sudac: Davide Massa (Italija)

Prošli dvoboj

Nizozemsku i Njemačku veže veliko rivalstvo. U 46 dosadašnjih susreta, Nijemci su slavili 17 puta, a Nizozemci 12. Posljednji susret datira iz ožujka ove godine kad je Elf u prijateljskoj utakmici igranoj u Frankfurtu slavio s 2:1 pogotkom Füllkrug koji je ušao u završnici.

Prognoza

Nizozemska je blagi favorit, a to je dodatan razlog za kladiti se na Nijemce. test

FOTO: EPA/MARTIN DIVISEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!