Nogomet

Rodriguez srušio Argentinu, Brazil opet izgubio, a Bolivija pobijedila na gostovanju nakon 31 godine

Mario Borko • srijeda, 11.09.2024.
Rodriguez srušio Argentinu, Brazil opet izgubio, a Bolivija pobijedila na gostovanju nakon 31 godine
Foto: EPA

Vrlo uzbudljivo bilo je noćas u južnoameričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. U reprizi finala Copa Americe Kolumbija se revanširala Argentini, Brazil je poražen četvrti put u osam utakmica, a Bolivija je nakon 1994. srušila Čile u gostima...

Reprezentativnu stanku u rujnu zaključile su južnoameričke reprezentacije koje su noćas u CONMEBOL kvalifikacijama odigrale svih pet utakmica, a uzbuđenja i povijesnih rezultata nije nedostajalo.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kolumbija je u Barranquilli dočekala svjetske prvake Argentince u reprizi nedavnog finala Copa Americe. Kolumbijci nisu pobijedili Argentinu od 2019, a u međuvremenu su od nje gubili finale i polufinale kontinentalnog natjecanja. Do vodstva su protiv Gaučosa, za koje na ovom okupljanju ne igra Lionel Messi, došli u 25. minuti.

Nakon kratke kombinacije poslije udarca iz kuta, najbolji igrač Copa Americe James Rodriguez je ubacio, a Yerson Mosquera glavom skočio i pogodio za vodstvo 1:0. Bio je to rezultat na odmoru, a onda Nicolas Gonzalez već u 48. minuti bježi obrani Kolumbije i vraća stvari na početak.

U 60. minuti Rodriguez se nakon asistencije upisao i u strijelce. Piero Maza pokazao je na bijelu točku nakon pregleda VAR snimke. Danijel Munoz bio je srušen od strane gostujućeg kapetana Nicolasa Otamendija, a James je snažnim udarcem svladao Emiliana Martineza za veliko slavlje i pobjedu Kolumbijaca.

Kolumbija je tako nakon osam utakmica skočila na drugo mjesto sa 16 bodova, Argentina je vodeća s 18, a ovo joj je tek treći poraz od srpnja 2019. godine. James je nedavno postao novi član Rayo Vallecana, a za reprezentaciju je u posljednjih deset utakmica upisao sedam asistencija i zabio tri gola.

Brazil nakon ispadanja od Hrvatske u Kataru, nikako da uhvati željenu formu. Nakon što je u prošlom kolu teškom mukom svladao Ekvador, noćas je na gostovanju kod Paragvaja poražen s 1:0, što je već četvrti poraz u osam utakmica kvalifikacija za peterostruke svjetske prvake.

Paragvajci su do prve pobjede nad svjetskim prvacima nakon 2008. došli pogotkom Diega Gomeza u 20. minuti. Veznjak Inter Miamija postigao je spektakularan pogodak vanjskom u stilu Luke Modrića na Euru 2021. protiv Škotske. Brazilci su u nastavku dominirali, ali nisu uspjeli izbjeći poraz.

Paragvaj, koji na Mundijalu nije bio od 2010. kad je stigao do četvrtfinala, nakon osam kola je sedmi s devet bodova, a Brazil je peti s deset. Šest reprezentacija izborit će izravni plasman, a sedma će u dodatne kvalifikacije.

Bolivija je na gostovanju kod Čilea slavila prvi puta nakon 1994. godine. Bila je to njena osma pobjeda u 51. prvom međusobnom susretu, druga u gostima. Da stvar bude impresivnija, Bolivija na gostovanju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nije pobijedila od 1993. godine.

Utakmica je bila vrlo uzbudljiva i dramatična. Gosti su poveli u 13. minuti pogotkom Carmela Algaranaza, a Čile izjednačuje kontroverznim pogotkom Eduarda Vargasa u 39. Vratar Bolivije Carlos Lampe primo je loptu na rubu šesnaesterca i pao, sugerirajući da se ozlijedio, ali Vargas se nije obazirao, uzeo je loptu i s njom se ušetao u gol.

Slijedio je dugi prekid, negodovanja gostiju i promjena na vratima Bolivije, a pravda je zadovoljena čim je lopta krenula s centra. Bolivija je već u prvom napadu složila odličnu akciju koju je realizirao Miguel Terceros, a asistent je kao i kod prvog pogotka bio Roberto Fernandez.

Čile je pokušavao svim silama, ali nije uspio doći barem do boda i doživio je težak udarac za svoje ambicije povratka na Svjetsko prvenstvo nakon što je propustio prethodna dva. Čileanci su deveti sa samo jednom pobjedom i pet osvojenih bodova, a Bolivija je s drugom pobjedom u rujanskom ciklusu stigla do devetog boda i osmog mjesta.

Ekvador je na domaćem terenu potpuno nadigrao posljednji Peru koji je i dalje bez pobjede. Bez obzira na veliku dominaciju, Ekvadorci su slavili s minimalnih 1:0 pogotkom Ennera Valencije koji je glavom zabio nakon sjajnog ubačaja Alana Franca.

Ekvador je četvrti s 11 bodova, a Peru posljednji s tri.

Venezuela i Urugvaj odigrali su utakmicu bez golova. Završilo je 0:0, a bliži su tri boda bili Venezuelanci. Sergio Rochet skupio je čak šest obrana na vratima Urugvajaca, a preostalih 14 udaraca domaćina završilo je izvan gola. Venezuela je šesta s deset bodova, a Urugvaj treći s 15.

CONMEBOL kvalifikacije, 8. kolo:
Kolumbija – Argentina 2:1
Paragvaj – Brazil 1:0
Čile – Bolivija 1:2
Venezuela – Urugvaj 0:0
Ekvador – Peru 1:0

FOTO: EPA/Mauricio Duenas Castaneda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!