Nogomet

Bilić: 'Odluka o Kalinićevoj smjeni je isključivo moja, njegov angažman bila je moja greška'

Mihaela Bradovski • srijeda, 11.09.2024.
Bilić: 'Odluka o Kalinićevoj smjeni je isključivo moja, njegov angažman bila je moja greška'
Foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Burni dani u Hajduku. Jučer je Nikola Kalinić dobio otkaz, danas se pojavio pred medijima on, a kasnije mu je odgovorio predsjednik Ivan Bilić...

Nakon što je Nikola Kalinić svojim istupom dan nakon što je dobio otkaz pošteno uzburkao javnost, pred novinare je došao predsjednik Hajduka Ivan Bilić.

Igraj na Dinamo - Hajduk na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nije mi drago susresti se zbog ovoga. Želio bih reći tri stvari koje su mi bitne. Nije mi drago jer je i današnja konferencija s Nikolom iskoštena za niske razloge. Neću se spuštati ispod razine, ali on je izmanipuliran i dogodio se opet napad na model upravljanja kluba."

"1. Angažman i odluka o smjeni je isključivo moja. Nitko to nije donio nego ja, savjetovao sam se s upravom i sportskom sekcijom. Jedino je NO odobrio financijske uvjete. Odluka o angažmanu se pokazala mojom greškom. Neću ući u razloge, u niz situacija Nikola je prešao ljudske i profesionalne granice. Tajming nikad nije dobar, sada su se ostvarili uvjeti da smo u zadnjih nekoliko tjedana osigurali zamjenu i to se dogodilo jučer, to je jedini razlog tajminga."

"2. Žao mi je što je koristio i neka imena svojih bivših suigrača i kolega na poslu, bilo kakvo remećenje mira nije potrebno. Nije istina da sam sastavljao ikakve liste, prijedloge, sve je to u ingerenciji sportske direkcije. Sportski direktor i skauting ciljaju tko dolazi, tko odlazi, mi jedino sagledavamo financijski aspekt. Zato mi nije drago što je koristio imena našeg kapetana, jako mi je žao da se igrači spominju. Momčad, trener imaju punu potporu i podršku kluba."

"3. Tema modela. Model je jako jednostavan i znaju ga svi zaposlenici. Nitko nema apsolutnu odluku i za to su se mnogi borili. Sportska direkcija skautira, konzultira se s trenerom, sportski direktor predlaže koga želi dovesti, a mi gledamo financijsku stranu. Ako je ugovor tri godine ili dulje ili 200 tisuća eura ili viši, moramo dobiti privolu NO. Niti jedna osoba u klubu ne donosi samostalno odluku ja ću dovesti toga i toga."

Bilić je vrlo kratko poručio da Aljoša Pavelin ne vodi klub.

"Ne vodi Aljoša Pavelin Hajduk iz sjene. On je predsjednik NO i ima svoje ovlasti."

Predsjednik Hajduka još malo je govorio o Kaliniću i o tome je li promijenio mišljenje o njemu.

"Slažem se i dalje da je Nikola hajdukovac i iskreno vjeruje da to što misli je ispravno i zato mi je žao. On je inicijalno u jučerašnjem razgovoru rekao neke druge stvari. Bila je najava da će imati pressicu nakon Dinama pa se promijenilo u live press koju su vodili neki novinari i postavljali pitanje i davali odgovore. Jako mi je žao. Moja je pogreška jer sam imao drugačija očekivanja, u prvih 20 dana sam bio uvjeren da je dugoročno rješenje. Postojale su od početka neke stvari za nadogradnju, postojao je plan dodatne edukacije... Kasnije se dogodilo nešto što je vjerujem rezultat enormnog pritiska."

O imenu novog sportskog direktora?

"Izaći ćemo u onom trenutku kada potpišemo ugovor."

Bilić nikada nije predlagao nikakve igrače na liste.

"Liste postoje, njih izrađuje sportski sektor i glavni je sportski direktor, postojale su ulazne, izlazne, s kojima se pregovara, s kojima se želi pričati, uprava se ne miješa i ne predlaže nikoga na liste. Da sam rekao da su kapetani glavni problem, to nije istina, nisam to rekao."

U potrazi za trenerom bilo se i u Poljskoj gdje je meta bio trener Rakowa Marek Papszun.

"Putovali smo Nikola, ja i vođa skauta koji je Nikolin podređeni. Postojala je iz skautske sluzbe lista od 150 trenera koja se počela izrađivati drugi ili treći dan. To su radili ljudi iz skautske službe i hvala im. Među njima je bio i Gattuso. Dao sam nalog tadašnjem dijelu sportske direkcije da sastavlja listu. Jedan od njih je bio trener koji je sada uspješan trener drugog kluba i zbog njega smo išli u Poljsku. Kod pregovora oko dolaska Gattusa svi su u tom lancu bili jako brzi. Apsolutnu odgovornost za trenera ima sportski direktor kao i za budžet koji mu je dan."

Dolazak novog sportskog direktora ne bi se smio odraziti na Gattusa.

"Očekujem da trener ispunjava svoj ugovor, on je na dvije godine. Odluka o sportskom direktoru nema nikakve veze s trenerom, sve informacije koje imam je da je posve motiviran na predstojeću utakmicu, vjerujem da će podići momčad samo da dobije utakmicu u petak. Novi sportski direktor nema prava donositi odluke o aktualnom treneru. Da ja s Gattusom ne pričam? Postoje opet nivoi, ja sam dva iznad njega, svaki dan sam govorio sa sportskim direktorom, nema nikakvog razloga govoriti s trenerom, nisam stručan za to niti da mu imam što govoriti o poslu." test

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!