Nogomet

Dinamo uz francuske klubove ne vežu lijepa sjećanja, a Monaco će biti šesti protiv kojeg će igrati

Mario Borko • utorak, 01.10.2024.
Dinamo uz francuske klubove ne vežu lijepa sjećanja, a Monaco će biti šesti protiv kojeg će igrati
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Dinamo u srijedu na Maksimiru dočekuje Monaco. Osmerostruki prvak Francuske prvi će se puta sučeliti s modrima koji s francuskim momčadima nemaju baš najbolje iskustvo, a posebno se pamti težak poraz od Lyona, najteži europski na Maksimiru u povijesti....

Za klubove iz malih država kao što je Hrvatska, dolazak Lige prvaka predstavlja veliku stvar. Prošlo je 30 godina otkako je Hajduk stigao do četvrtfinala i tako ostvario najveći europski uspjeh hrvatskog klupskog nogometa od samostalnosti, a Dinamo je od tada još osam puta nastupa među elitom.

Igraj na Dinamo - Monaco na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Deveti nastup u Ligi prvaka za Zagrepčane je krenuo sramotnim (9:2) porazom od Bayerna u Münchenu, ali to nije prvi puta da je Dinamo teško stradao u Europi. Poraz 1:7 od Lyona bio je najteži do kobnog utorka u Bavarskoj, a bio je samo jedan od 11 koliko ih je Dinamo doživio od francuskih momčadi u 17 utakmica.

Dinamo će u srijedu protiv Monaca pokušati osvijetliti svoj, ali i obraz cijelog hrvatskog nogometa. Nažalost, povijest nas uči da Francuzi rijetko iz susreta s Hrvatima izlaze kao gubitnici.

Modri su čak šest puta igrali protiv Auxerrea, a pobijedili su ga u dva navrata. 1989. u pretkolu Kupa Uefa, Dinamo je slavio u gostima pogotkom Davora Šukera, ali Francuzi su u Zagrebu pobijedili s 1:3 i tako prošli dalje. Isti scenarij dogodio se i pet godina (1994.) kasnije u prvom kolu Kupa pobjednika kupova.

Dinamo je tog puta pobijedio na Maksimiru s 3:1 golovima Joška Jeličića, Zvonimira Solde i Igora Pamića, ali je u Francuskoj poražen s 3:0. Auxerre je 2006. u prvom kolu Kupa Uefa slavio dva puta. Kod kuće 3:1, a na Maksimiru 1:2,. Modrima te godine nisu pomogli ni Luka Modrić, ni Eduardo Da Silva.

Marseille je u dva navrata bio protivnik Dinama, a to je jedini francusku klub protiv kojeg Dinamo nema negativan omjer. U Kupu pobjednika kupova 1969. Dinamo je na Maksimiru slavio s 2:0, u gostima je odigrao 1:1 i prošao dalje.

Točno 30 godina kasnije u Ligi prvaka, Modri su u Zagrebu izgubili s 1:2, a u Marseilleu su bez pobjede ostali u 89. minuti. Pogocima Edina Mujčina i Mihaela Mikića Dinamo su minute dijelile do prezimljavanja u Europi, ali je treće mjesto na kraju pripalo austrijskom Sturmu.

Još jednom su zadnje minute bile kobne za Dinamo protiv Francuza. U posljednjem kolu Kupa Uefa u sezoni 2007./08., Dinamo je pogotkom Ognjena Vukojevića vodio do 88. minute kod Rennesa, ali je bez obzira na to što je Georg Koch prije toga obranio jedanaesterac, primio gol i ostao bez slavlja.

Dinamo je 2011. izborio Ligu prvaka nakon 12 godina, a taj se ulazak može označiti kao prekretnicom jer su nakon toga Plavi postali redovni sudionici najelitnijeg klupskog natjecanja. Ta prva kampanja okončana je na neželjeni način, najtežim europskim porazom na Maksimiru u povijesti.

Lyon je u zadnjem kolu pobijedio s 1:7. Tu nije pomogao ni crveni karton Jerka Leke u prvom dijelu, a prvijenac Matea Kovačića sa samo 17 godina ostao je u sjeni sramotnog poraza. Bafetimbi Gomis zabio je četiri gola dinamovcima, baš kao i Harry Kane na Allianz Areni.

Modri su samo godinu dana kasnije ponovno bili sudionici Lige prvaka, a u grupi su dva puta poraženi od Paris Saint-Germaina koji je u momčadi imao Zlatana Ibrahimovića. Šveđanin je zabio jedan gol u 0:2 pobjedi na Maksimiru, a na Parku prinčeva završilo je 4:0 za Parižane.

Posljednji susret Dinama s nekim francuskim klubom zbio se u sezoni 2016./17. Protivnik je u skupini Lige prvaka ponovno bio Lyon. Pet godina ranije Lavovi su kod kuće pobijedili Modre s 2:0, a ovoga puta na otvaranju je bilo 4:0.

U Zagrebu je Dinamo pružao solidan otpor, ali Alexandre Lacazette je zabio u završnici za pobjedu pred manje od osam tisuća ljudi koliko ih je došlo na Maksimir podržati momčad koja je te sezone ostala bez naslova prvaka u domaćem prvenstvu.

Dinamo nakon toga dvije sezone nije nastupao u Ligi prvaka, a prva iduća utakmica najelitnijeg klupskog natjecanja u Zagrebu je bila ona protiv Atalante koju je Dinamo pobijedio s 4:0.

To je slavlje orkestrirao Nenad Bjelica, a isti će trener u srijedu pokušati iznenaditi Monaco i Dinamovim navijačima nakon 55 godina, napokon donijeti veselje poslije utakmice s Francuzima. Ovoga puta uzvrata, za razliku od utakmica protiv Auxerrea, neće biti. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!