Nogomet

Aston Villa u reprizi finala Kupa prvaka iz 1982. traži senzaciju protiv Dinamove noćne more

Mario Borko • srijeda, 02.10.2024.
Aston Villa u reprizi finala Kupa prvaka iz 1982. traži senzaciju protiv Dinamove noćne more
Foto: EPA

Večeras od 21:00 na rasporedu je drugo kolo Lige prvaka, a u Birminghamu se susreću Aston Villa i Bayern München. Villansi su 1982. postali prvaci Europe, a ove sezone po prvi puta nastupaju u grupnoj fazi Lige prvaka. Protivnik će na im na Villa Parku biti Bavarci protiv kojih su u finalu ostvarili svoj najveći uspjeh u povijesti...

Nogomet je najpopularnija sporedna stvar na svijetu, a jedan od glavnih razloga zašto je tome tako leži u neizvjesnosti koju on pruža. Teško je netko prije nekoliko godina mogao predvidjeti da će Aston Villa, bez obzira na to što je povijesno veliki klub, pokraj velike šestorke u Premier ligi uspjeti izboriti svoje mjesto u Ligi prvaka.

Igraj na Aston Villa – Bayern München na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Glavni razlog tome su novi vlasnici koji su podigli klub na višu razinu, a pun je pogodak bilo dovođenje Unaija Emeryja. Mnogi klubovi su bez obzira na velika ulaganja daleko od uspjeha koje je Villa postigla nakon dolaska Španjolca na klupu. Prošle sezone Villa je u Konferencijskoj ligi stigla do polufinala, a u ligi je osvojila četvrto mjesto koje ju je prvi puta u povijesti odvelo u grupnu fazu Lige prvaka.

Villansi su naslov prvaka Europe osvojili 1982., a godinu dana ranije su osvojili svoj sedmi, do današnjeg dana posljednji naslov prvaka Engleske. Nakon toga s vremena na vrijeme su se pojavljivali u Europi, a sada će 42 godine nakon finala u Rotterdamu navijači Ville na svom stadionu svjedočiti reprizi protiv Bayerna.

Večerašnja utakmica protiv bavarskog velikana sama je po sebi velika pobjeda za sve u klubu, ali pozitivan rezultat bi u potpunosti zaokružio bajkovitu priču o povratku velikana u elitu. Forma je itekako obećavajuća. U osam utakmica, Emeryjeva momčad je ostvarila šest pobjeda, izgubila je samo od Arsenala, a u posljednjem kolu je iznenađujuće “kiksala“ protiv Ipswich Towna (2:2).

Bez obzira na to, Villa je u naletu, pobijedila je Yong Boyse u prvom kolu s 3:0 u gostima i spremna je prirediti senzaciju.

S druge strane Bayern je stroj koji je rutiner u Europi i grupne faze prolazi s lakoćom. Cilj mu je uvijek osvajanje, a ove sezone je motiv još veći s obzirom na to da su Bavarci prošle nakon dugo vremena ostali bez trofeja.

Vincent Kompany je iznenađujuće izabran kao nasljednik Thomasa Tuchela, ali je Belgijac u prvih osam utakmica dokazao da je itekako talentiran trener. Nizu od sedam uvjerljivih pobjeda došao je kraj proteklog vikenda kada je na Allianz Arenu stigao aktualni prvak Njemačke Bayer Leverkusen.

Apotekari su imali vodstvo, Bayern je uzvratio, ali prvi ovosezonski derbi je završio bez pobjednika. Harry Kane, Michael Olise i Jamal Musiala djeluju nezaustavljivo, a to je na svojoj koži najbolje osjetio Dinamo koji je u Münchenu primio rekordnih devet golova.

Kod Ville su najraspoloženiji na startu sezone Ollie Watkins i Jhon Duran koji su zabili po četiri gola u Premier ligi.

Mjesto, vrijeme, sudac

Birmingham, Villa Park, 21:00

Sudac: Petrescu Radu Marian (Rumunjska)

Nedostaju

Aston Villa: Boubacar Kamara, Tyrone Mings, John McGinn, Matty Cash (neće igrati)

Bayern München: Sacha Boey, Arijon Ibrahimović, Hiroki Ito, Josip Stanišić

Prošli dvoboj

Jedini susret Aston Ville i Bayerna zbio se 26. svibnja 1982. u finalu Kupa prvaka. Villansi su na De Kuipu u Rotterdamu slavili s minimalnih 1:0 pogotkom Petera Withea u 67. minuti.

Prognoza

Bayern je relativno veliki favorit, ali sigurno mu neće biti lako. test

FOTO: EPA/PETER POWELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!