Automoto

Autokrosisti u Sloveniji, odlučujuća utrka sezone

Miroslav Krpan • petak, 04.10.2024.
Autokrosisti u Sloveniji, odlučujuća utrka sezone
Foto: Miroslav Krpan

Međunarodna utrka FIA CEZ i državnih prvenstava Slovenije i Hrvatske privukla je 56 sudionika, među kojima sedam hrvatskih...

Autocross, specifična oktanska disciplina što se vozi na zemljanim kružnim stazama, prva je ove sezone koja će iznjedriti nove nacionalne prvake. Slovenska staza poligona Kaps MS, istočno od Domžala, domaćin je 5. i 6. listopada, drugi puta ove godine, međunarodne autocross utrke Moravče 2024/II u organizaciji ASC Mustang Domžale. Peto je to i odlučujuće bodovno natjecanje ovosezonskih nacionalnih prvenstava dvije susjedne zemlje, Slovenije i Hrvatske. Utrka je ujedno bodovna i za FIA CEZ Prvenstvo Srenjeeuropske zone, a u šest različitih divizija najavljen je nastup 56 vozača iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Slovačke, Italije, Češke, Srbije i Mađarske.

Sedam hrvatskih vozača, predstavnika pet klubova upustit će se u međunarodni sraz s vrhunskim konkurentima. Usamljen u Diviziji 1A (do 1.600 ccm) je Talijan Alberto Ferro (Fiat Punto 1600) koji brani boje AKOK Skok racing 1993 iz Gambetića, a ista sudbina usamljenog hrvatskog vozača prati još dvojicu hrvatskih krosista. U Diviziji 1 (do 5.000 ccm) nastupa Sven Katić (AK Ozalj) u Audiju A3 4x4 1800, dok u jednosjedu Divizije 3A međunarodnoj konkurenciji će se suprotstavit posljednji hrvatski mohikanac ove skupine vozila Loris Krbavac (AK Buzet Autosport) s Buggyjem 2000. U najmlađoj, ali i najatraktivnijoj cross Diviziji CC (CarCross), malih i izuzetno brzih, atraktivnih zujalica nastupaju čak četvorica hrvatskih automobilista: Dražen Krznarić (AK Ozalj, Semog bravo sport 600 ccm), Karlo Jandri (AK Ozalj, Speedcar xtrem 600 ccm), Antonio Bukal (AK Zagorje Oroslavje, Semog 600 ccm) i Roberto Zdrnščak (ASK Kastavac, Semog bravo 600 ccm).

Uz hrvatsko prvenstvo ove je sezone izuzetno značajno i raspisivanje Croatian Autocross Trophy otvorenog prvenstva Hrvatske, u kojem se kroz dosadašnja četiri natjecanja (tri u Gambetićima i jedno u Sloveniji) za bodove četiri divizije borilo 58 vozača. Na pobjedničkom postolju kraja sezone upravo se naši vozači mogu naći u Diviziji CC, dok su naslovima prvih pobjednika u svim divizijama najbliži slovenski automobilisti.

Službeni treninzi voze se u subotu 5. listopada od 10 do 14 sati, nakon kojih slijedi i prva kvalifikacijska vožnja. Preostale dvije kvalifikacijske vožnje voze se sutradan od 9 sati, a polufinalna i finalna nadmetanja na rasporedu su od 14,15 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 17 sati. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!