Nogomet

Dalić: 'Škotska je na dnu skupine, ali igrala je dobro obje utakmice, a naša povijest s njoma nije sjajna'

Branimir Korać • ponedjeljak, 07.10.2024.
Dalić: 'Škotska je na dnu skupine, ali igrala je dobro obje utakmice, a naša povijest s njoma nije sjajna'
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Zagrebu se danas okuplja hrvatska nogometna reprezentacija, a izbornik Zlatko Dalić tradicionalno je na dan okupljanja izvijestio o stanju u reprezentaciji. Danas je ujedno i godišnjica dolaska Zlatka Dalića na klupu reprezentacije.

Prije sedam godina Zlatko Dalić preuzeo je hrvatsku reprezentaciju, bio je to vrlo nezgodan trenutak i Hrvatskoj je opasno visio odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Igraj na utakmice Lige A Lige nacija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Danas je sedam godina od dolaska u reprezentaciju. Nisam očekivao da će toliko trajati, nismo mislili da ćemo uzeti tri medalje, imati ovakve uspjehe, a imam i dalje puno motiva i veselja doći ovdje i biti s reprezentacijom. To je čast i obaveza, puno puta sam rekao najljepši posao koji ću raditi. Taj dan kada sam to prihvatio, nisam očekivao niti sedam mjeseci, a kamoli sedam godina. Lijepi trenuci su iza nas, nadam se da će ih biti još, hvala svima koji su bili tu. Lijepi trenuci su iza nas, ali ne živi se od toga", ističe Dalić.

Prvi protivnik bit će Škotska.

"Čeka nas Škotska u subotu, imamo dva treninga više nego ranije, protivnik koji je zadnji u skupini, ali nema opuštanja, oni su igrali dobro u obje utakmice, a i naša povijest s njima nije sjajna."

Izbornik ostaje pri svom da u SuperSport HNL-u teško izvan Dinama može pronaći igrače za reprezentaciju.

"Gledamo igrače koji nam trebaju i mogu. Europa je odraz toga, nije mjerilo utakmica s Istrom, Varaždinom, Belupom, pratimo i igrači koji se nametnu dobit će priliku. Ne podcjenjujem HNL nego podržavam, ali realnost je nešto drugo."

Protiv Poljske i Portugala jako dobro je funkcionirala posljednja linija s trojicom i to se neće mijenjati.

"Pokazali smo na stoperu čvrstinu i kvalitetu, da možemo s tri iza. Ostali smo bez Pongračića i možda Šutala, vidjet ćemo. Dolaze mladi stoperi Vušković i Prpić, imamo rješenja, Ćaleta igra dobro, Gvardiol je neupitan, ako nema Šutala bit će tu Erlić, vremena sada imamo, jedino ćemo silom prilika nešto promijeniti."

Cilj u Ligi nacija je stvoriti nove igrače, a da pritom rezultat ne pati.

"Nama je cilj kroz utakmice napraviti kostur reprezentacije, stavili smo 23 igrača da damo šansu na treningu svima i radimo selekciju. Rezultat je prvi cilj, četvrtfinale Lige nacija je želja, vidjet ćemo što ćemo napraviti, selekcija se nastavlja, ali rezultat ne smije trpjeti. Očekujem tešku utakmicu, nema mjesta za eksperimente, idemo s najboljima i najjačima, imamo vremena i razloga za optimizam, ne sumnjam da ćemo biti dobri."

Uoči Škotske imat će dva treninga više i to puno znači.

"Ova dva treninga više puno znače, prije je bilo da smo imali dva treninga prije utakmice. Možda nekom to djeluje nebitno, ali svaki trening je bitan, posebno kada sada uvježbavamo."

Dalić je prokomentirao i veliki broj utakmica na što se igrači i klubovi žale.

"Mislim da brine svakoga tko je u nogometu, previše je utakmica, puno je zahtjevnije, očekivanja su velika. Ali to je biznis, ja kao izbornik nisam toliko pogođen, više su klubovi koji plaćaju igrača i ulažu velik novac, ali mislim da je previše."

Problem je trenutno pozicija desnog beka, ali Dalić ne smatra da je zato kriv loš rad u klubovima.

"Mislim da je više splet okolnosti, jedno vrijeme nismo imali lijevog beka, pa desno krilo, desnog beka, uvijek se pojavi rupa kada ode netko tko je tu bio dugo. Klubovi rade maksimalno, problem je što nam mladi igrači brzo odu van i teško im je u jakoj konkurenciji doći do toga. Imamo Stanišića i Juru, ali su se ozlijedili." test

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!