Nogomet

Dvoboj za škotski Premiership večeras bi mogao postati troboj

Petar Jenjić • utorak, 08.10.2024.
Dvoboj za škotski Premiership večeras bi mogao postati troboj

Večeras je na rasporedu zaostali susret šestog kola škotskog Championshipa između donedavnog trećeligaša Falkirka i donedavnog prvoligaša Livingstona - ujedno i utakmica druge i treće momčadi lige...

I dok prvoligaši miruju u novoj reprezentativnoj pauzi, to ne možemo reći za drugoligaše. Večeras se na Falkirk stadionu igra utakmica šestog kola škotskog Championshipa gdje će istoimeni domaćin ugostiti Livingston. Dvoboj počinje od 20:45 sati, Euan Anderson bit će glavni sudac.

Igraj na Falkirk - Livingston na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Falkirk je klub bogate povijesti i za nekoga tko se ne zove Rangers ili Celtic, ima bogatu trofejnu riznicu. Rekordnih sedam puta kao prvak druge lige ulazio je u prvu, posljednji put 2005. godine, rekordna četiri puta osvojio je škotski Challenge Cup, a dva puta i škotski kup, posljednji daleke 1957. godine. Još s početka 21. stoljeća dva puta je bio doprvak.

Od sezone 2019./20. igrao je u League One, trećem rangu škotskog nogometa, da bi na koncu protekle osvojio spomenutu ligu vrlo uvjerljivo s 90 bodova, 16 više od prvog pratitelja. Kako sada stvari stoje, mogao bi već u ovoj sezoni preskočiti još jednu prepreku jer je na 18 osvojenih bodova iz sedam odigranih utakmica. Isti broj bodova, ali i dvije utakmice više, ima Ayr.

Iz Challenge Cupa ispao je od Stenhousemuira (2:1), a u Liga kupu od Celtica koji je prije nešto više od dva tjedna slavio s 5:2, iako je drugoligaš na poluvremenu vodio s 1:2. Uslijedio je poraz na gostovanju kod Raitha, a zatim i domaća pobjeda protiv već spomenutog Ayra (2:0) uz dva pogotka Ethana Rossa.

S druge strane, Livingston je nakon šest sezona u škotskom Premiershipu ispao u niži rang. Završio je na posljednjem, 12. mjestu, a već se ove sezone nada ekspresnom povratku. Nakon sedam odigranih kola ima 15 osvojenih bodova i današnjom eventualnom pobjedom izjednačio bi se s vodećim dvojcem, u pravom troboju za viši rang.

Nakon što je u Challenge Cupu izborio osminu finala, u posljednja tri prvenstvena kola ima sedam bodova. Slavio je kod kuće protiv Hamiltona s 2:0, nakon toga i protiv Airdrieoniansa s 2:1, da bi na gostovanju kod Patrick Thistlea završilo bez postignutih pogodaka. Ostao je jedina momčad ove sezone u Championshipu bez poraza.

Već pet godina ove dvije momčadi nisu odigrale međusobnu utakmicu, a 2019. do pobjede je nakon boljeg izvođenja penala u Liga kupu slavio Livingston. Zanimljivo, u zadnjih devet međusobnih utakmica nijednom nije slavio domaćin, posljednji put Falkirk još 2015. godine.

Mjesto, vrijeme, suci

Falkirk Stadium, Falkirk, 20:45

Sudac: Euan Anderson

Zadnji susret

Bit će im ovo prvi međusobni dvoboj nakon srpnja 2019. godine kada je nakon boljeg izvođenja penala Livingston došao do pobjede na istom stadionu gdje će igrati i večeras.

Prognoza

I dok se jedni žele ekspresno vratiti u najviši rang, a drugi rekordni osmi put osvojiti drugu ligu, minimalnu prednost večeras dajemo domaćinu. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!