Automoto

Brdsko prvenstvo završava se u Dubrovniku, čeka se potvrda državnih prvaka

Miroslav Krpan • četvrtak, 10.10.2024.
Brdsko prvenstvo završava se u Dubrovniku, čeka se potvrda državnih prvaka
Foto: Miroslav Krpan

Na dionici Most Franje Tuđmana – Osojnik očekuje se start 114 automobilista u organizaciji Autokluba Dubrovnik Racing...

Automobilističko prvenstvo na brdskim stazama pred zaključenjem je sezone Državnog prvenstva utrkom koja bilježi svoje 24. izdanje u organizaciji Autokluba Dubrovnik Racing, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Krajnji jug Hrvatske, neposredna blizina turističkog bisera Dubrovnika, na Međunarodnu brdsku utrku 24. Nagrada Dubrovnik 2024. – Memorijal Željko Đuratović – Trofej Dubravko Čikor, što se održava od 11. do 13. listopada, od prije četiri godine na novoj stazi, četvrtoj u nizu na kojoj se tijekom godina vozilo u dubrovačkom okruženju od mora uzbrdo, privukao je interes 114 automobilista iz Hrvatske i Crne Gore, za obje države bodovnih ogleda nacionalnog prvenstva. Staza je na dionici Most Franje Tuđmana – Osojnik, u duljini 3.345 metara, sa 17 zavoja i usponom od 7,56 posto, uz jednu šikanu usporenja brzine.

Boduje se PH Kategorije I (turistička vozila), PH povijesnih automobila i Prvenstvo Crne Gore. Sudionici završnice domaćeg prvenstva, njih 70 prijavljenih, stižu iz 22 kluba.

Brdsko prvenstvo Hrvatske već tradicionalno završava u Dubrovniku, nakon šest mjeseci i poslije utrka u Skradinu, na Malački, Stubičkim Toplicama, Ogulinu i Buzetu, te tri inozemna gostovanja u Crnoj Gori (Kotor), Bosni i Hercegovini (Cazin) i Sloveniji (Ilirska Bistrica).

Uoči posljednjeg nastupa poznata je većina državnih prvaka u raspisanim kategorijama, a dubrovački bodovi mogu biti samo potvrda naslova ili vozačima s nešto manje bodova preraspodjela u tablicama, odnosno borba za završna postolja drugih i trećih mjesta u grupama ili klasama automobila. Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman), uz šest pobjeda u sezoni, stigao je do novog dvostrukog naslova državnog prvaka u ukupnom poretku Kategorije I (turistički automobili) i Grupi 1 najjačih automobila, u kojoj je konkurencija bila i više nego skromna. Ležeran nastup, bez opterećenja i primisli u neminovnu pobjedu koja nosi naslov u Dubrovniku, mogu nastupati vozači, osnovom dosadašnjih bodova, s osiguranim naslovima državnih prvaka: Grupa 3 Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka), Grupa 4 Boris Katić (Karting klub Rijeka), Grupa 6 Ivan Grozdanić (AKK Rogoznica), a uvidom u listu prijava na kojoj u Grupi 2 nema branitelja naslova iz 2023. godine Nina Andrejevića (AK Župa Dubrovačka) u naslov prvaka siguran je i Mađar Tamas Tomcsanyi (AK Dubrovnik Racing).

OTVORENO PITANJE RADOLA ILI TATALOVIĆ

Otvoreno ostaje tek pitanje prvaka najbrojnije Grupe 5, u kojoj će klupski duel odigrati branitelj naslova Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing) i trenutno vodeći, s tek tri brutto boda više, Milan Tatalović.

Iako se Kategorija II (formule i prototipovi) ne vozi u službenoj konkurenciji na dubrovačkoj stazi novi naslov osigurao je Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing). Ekipno je već sve odavno poznatu – u vitrine domaćina i organizatora utrke, poslije vaterpola, druge sportske dubrovačke ekipe Autokluba Dubrovnik Racing u 31. godini postojanja stiže 31. naslov klupskih prvaka, što onih na krugu, što brdu ili kupu.

U konkurenciji Brdskog prvenstva povijesnih automobila sve je već poznato, naslov prvaka ukupnog poretka obranio je Dorijan Kljun (AK Rijeka) koji će izostati s posljednje utrke, a među 12 klubova najbolju ekipu ove godine ima mlađahni AK Skradin.

Uz završnicu brdskog prvenstva vezuje se i nekoliko zanimljivih detalja, pa će se tako na startu naći tri europska prvaka, legendarni i trostruki osvajač europske krune Niko Pulić, Crnogorac Vasilije Jakšić i ovogodišnji prvak mladi Riječanin Matija Jurišić, član AK RI autosport u hrvatskom prvenstvu na posudbi u AK Župa Dubrovačka. Uoči utrke, na Pilama, uz dubrovačke zidine bit će prezentirano nekoliko vrhunskih automobila kao najava i poziv ljubiteljima brzina i turistima dubrovačke rivijere da posjete utrku.

Organizatori će u znak sjećanja na Željka Đuratovića i Dubravka Čikora posjetiti njihova posljednja počivališta, a na stazi će se u promotivnim vožnjama naći četiri asa u formulama: Laszlo Szasz, Uroš Brkić iz Srbije, Crnogorac Tihomir Aćimić i mladi Ivan Subotić.

Pobjednike će iznjedriti štoperica na samoj stazi, kombinacije su razne, vozači odlučuju. Verifikacija i tehnički prijam odvija se u dva dijela, prvi dio u petak od 16,30 do 18,30, a drugi u subotu od 8 do 10 sati. Prvi, od dva zacrtana službena treninga vozi se u subotu od 13 sati. Bodovne utrke na rasporedu su u nedjelju, prva od 10 sati, dok će se nagrade dijeliti oko 18,30 sati. Vozaču koji ostvari najbolje vrijeme staze Dubrovnik dodijelit će se Trofej Dubravko Čikor. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!