Nogomet

Pavlidis se osvetio za Beckhama i srušio Engleze na Wembleyju! Haaland uništio Slovence

Mario Borko • četvrtak, 10.10.2024.
Pavlidis se osvetio za Beckhama i srušio Engleze na Wembleyju! Haaland uništio Slovence
Foto: EPA

Grčka je u Ligi B Lige nacija šokirala Englesku i stigla do svoje prve pobjede u povijesti protiv Gordi Albiona. Norvežani su na pogon najboljeg napadača na svijetu Erlinga Haalanda pobijedili Sloveniju, a Irska i Austrija stigle su do važnih bodova...

Odigrane su četiri utakmice u Ligi B Lige nacija, a uzbuđenja i golova nije nedostajalo. U skupini 2 Engleska je šokirana na Wembleyju od Grka koji su slavili s 1:2, a Irci su u gostima istim rezultatom pobijedili Finsku. U skupini 3, Austrija je s 4:0 razbila Kazahstan, a nešto bolje prošla je Slovenija u Norveškoj gdje je poražena s 3:0.

Igraj na utakmice Lige A Lige nacija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Priča dana je svakako Grčka koja je godinama, točnije od 2014., daleko od svjetskog vrha, ali u posljednje vrijeme djeluje sve ozbiljnije. Potvrda toga je stigla u hramu nogometa gdje su Grci srušili Engleze.

Engleska je nakon odlaska Garetha Southgatea bez izbornika, momčad vodi Lee Carsely, a izvjesno je da će nakon ovakvog poniženja ostati na klupi Gordi Albiona.

Engleska je u prvom dijelu opet bila dosta sterilna, natjerala je Odysseosa Vlachodimosa na samo jednu obranu, iako je u nekoliko navrata mogla doći do vodstva. Crveni alarm se upalio u 49. minuti nakon što je Vangelis Pavlidis, nakon duge akcije, zaplesao s obranom Engleza u šesnaestercu i savladao Jordana Pickforda.

Kod Engleza je zbog ozljede u 51. minuti izašao Bukayo Saka, a Carsley je sve karte bacio u napad uvođenjem Nonija Maduekea, Ollieja Watkinsa i Dominica Solankea.

Posljednje navedeni je u 87. asistirao Judeu Bellinghamu koji je ponovno bio na pragu da spasi Engleze sramotnog poraza. Ipak, zvijezda Real Madrida u tome nije uspjela jer je u 94. minuti Pavlidis zabio svoj drugi gol i donio Grcima pobjedu.

Pavlidis je zamalo riješio pitanje pobjednika i u 82. minuti, ali mu je pogodak nakon VAR pregleda poništen zbog minimalnog zaleđa. No, u sudačkoj nadoknadi Englezima nije bilo spasa.

Dimitrios Pelkas se probio u šesnaesterac, bio je zaustavljen, ali Rico Lewis se poigravao, on mu je oduzeo loptu koja je došla do Pavlidisa koji je treći puta na utakmici neumoljiv.

Ovo je prva povijesna pobjeda Grka protiv Engleza u desetom pokušaju (2 remija, 7 poraza), a Pavlidis je uzburkao duhove prošlosti. 2001. godine Grci su do sudačke nadoknade imali pobjedu protiv Engleske na Old Traffordu, ali David Beckham je zabio spektakularan slobodnjak i poslao Engleze na Svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju.

Grci su sada došli na štih vodeći su u grupi s devet bodova, a Englezi su ostali na šest.

U drugoj utakmici iste skupine, Irska je preokretom slavila u Finskoj. Finci su poveli u 17. minuti preko Joela Pohjanpala koji je iskoristio nevjerojatnu grešku kapetana Nathana Collinsa i zabio za 1:0.

Irci su dominirali i zasluženo stigli do sva tri boda. Lukas Hradecky upisao je čak osam obrana na vratima Finske. Naravno, Irci su se vratili iz prekida Robbie Brady je ubacio, a Liam Scales je bio najviši u skoku.

Brady je u 88. postao apsolutni heroj postigavši pobjedonosni pogodak nakon odličnog prodora Festyja Ebboselea koji je lijepo ubacio za prva tri boda Republike Irske, Finci su nakon tri kola na začelju s nula.

Finci u idućem kolu dočekuju poljuljane Engleze, a Irska putuje u “vruću“ Grčku.

U skupini 3 vidjeli smo dvije uvjerljive pobjede. Norveška je u potpunosti nadigrala Sloveniju i slavila s 3:0. Norvežani su poveli već u sedmoj minuti nakon što je Jan Oblak najprije obranio odličan udarac Antonia Nusa, ali je nakon toga zakasnio na odbitak kojeg mu je Erling Haaland iz teškog kuta pospremio kroz noge.

Imali su nakon toga Slovenci tri vrlo dobre prilike, ali Andraž Šporar, Benjamin Šeško i Adam Gnezda Čerin bili su neprecizni.

Kazna je stigla u 52. minuti drugog dijela, Haaland je “uništio“ Vanju Drkušića u duelu, a Slovenac je u pokušaju da izbije loptu servirao loptu na pladnju Alexanderu Sorlothu koji zabija za 2:0.

Samo deset minuta kasnije gotovo identična akcija samo je ovoga puta Sorloth bio taj koji je namjestio loptu Haalandu, a igrač Manchester Cityja neumoljivo pogađa za 3:0.

Mogao je nezaustavljivi napadač i do hat-tricka, ali Slovenci su se spasili težeg poraza zahvaljujući Oblaku koji je skupio deset obrana.

Slovenija je na Euru ispala od Portugala na jedanaesterce, ali u 90 minuta nije izgubila 11 utakmica, od studenog prošle godine kad je poražena u Danskoj. U zadnjih 28 utakmica pod Matjažom Kekom, Slovenci su izgubili samo tri puta.

U drugom susretu skupine, Austrija je bila još uvjerljivija protiv Kazahstana. Christoph Baumgartner je zabio za 1:0 u desetoj minuti, a pitanje pobjednika riješeno je u razmaku od 53. do 56. minute kada Philipp Lienhart i Marko Arnautović zabijaju za 3:0.

Matthias Seidl u 79. je samo potvrdio pobjedu Austrije koja ima četiri boda kao i Slovenija, dok je Kazahstan posljednji s jednim.

Slovenija nakon Norveške putuje na daleko putovanje u Kazahstan, a Norvežani gostuju kod Austrijanaca. test

FOTO: EPA/ANDY RAIN

Liga nacija 2024, Liga B, skupina 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Engleska1:2Grčka
Finska1:2Irska
1Grčka 37:1+69
2Engleska 35:2+36
3Irska 32:5-33
4Finska 31:7-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga B, skupina 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Engleska1:2Grčka
Finska1:2Irska
1Grčka 37:1+69
2Engleska 35:2+36
3Irska 32:5-33
4Finska 31:7-60

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!