Nogomet

Škoti su smijenili Štimca i Ćiru, dva puta ostali neporaženi na Maksimiru, a Modrić ih je srušio vanjskom

Mario Borko • subota, 12.10.2024.
Škoti su smijenili Štimca i Ćiru, dva puta ostali neporaženi na Maksimiru, a Modrić ih je srušio vanjskom

Večeras na Maksimiru od 18 sati gostuje reprezentacija Škotske. Vatreni će treći puta u povijesti biti domaćini Škotima i to treći puta na Maksimiru, a mitski zagrebački stadion ne pamti simpatične goste po dobrome. Igor Štimac zbog Škota je izgubio posao, a Zlatko Dalić je nizu svojih uspjeha dodao i rušenje “škotskog prokletstva“...

Više nema reprezentacije na svijetu s kojom je Hrvatska igrala više puta, a da ju nije uspjela pobijediti. Zlatko Dalić je osim tri osvojene medalje, srušio i sva “prokletstva“ o nepobjedivosti određenih reprezentacija.

Igraj na Hrvatska - Škotska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Brazil, Portugal i Francuska spadaju u sami vrh svjetskog nogometa, a uz njih je dugo godina neporažena od Hrvatske bila i Škotska koja posljednjih 30 godina i ne igra neku ulogu na velikoj nogometnoj sceni.

Pet puta Vatreni nisu uspjeli pobijediti Škotsku, tri puta su remizirali, dva puta izgubili, a onda je Dalić na Euru 2021. u utakmici trećeg kola, koja se igrala u Glasgowu, srušio dva prokletstva jednim udarcem.

Hrvatska je prvi puta pobijedila u trećoj utakmici velikog natjecanja kada joj je za prolaz bila potreban pobjeda, a i napokon je pobijedila Škote koji su postali prava “crna mačka“.

Škoti će večeras u sklopu Lige nacija treći puta u povijesti gostovati na Maksimiru, a Dinamov stadion su do sad napuštali zadovoljni.

Zadnja Ćirina i sedam braniča

Prvi puta Hrvatska i Škotska su se susrele 11. listopada u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. Legendarni Miroslav Ćiro Blažević bio je pod velikim pritiskom nakon što su Vatreni propustili Euro 2000, a onda je nakon dva remija na startu kvalifikacija mora odstupiti.

Ćiro je najprije remizirao s Belgijom 0:0, a onda je sa Škotima na Maksimiru odigrao 1:1. Alen Bokšić zabio je za rano vodstvo, ali Škotska se brzo vratila i zadržala remi. “Trener svih trenera“ tako je završio svoj mandat na klupi i započeo “škotsko prokletstvo“ koje će 20 godina kasnije srušiti njegov učenik.

Mirko Jozić sjeo je za kormilo reprezentacije i bez poraza odveo Hrvatsku u Japan i Južnu Koreju. Bokšić je u zadnjem kolu srušio Belgiju i tako osigurao plasman, a dva kola ranije Hrvatska je u Škotskoj bez njega u sastavu odigrala 0:0.

Kako je Hrvatska izgledala u toj utakmici najbolje očaravaju sljedeći igrači iz prvih 11: Robert Kovač, Igor Štimac, Stjepan Tomas, Igor Tudor, Boris Živković, Zvonimir Soldo i Robert Jarni. Davor Šuker ušao je s klupe u drugom dijelu, a od prve minute je u vrhu napada igrao Boško Balaban.

Kranjčarova golčina

Gotovo nitko u Hrvatskoj ne može prežaliti Euro 2008., a mnogi se kunu da bi Vatreni te godine otišli do samog kraja. U sklopu priprema za Austriju i Švicarsku, Slaven Bilić je u ožujku morao preživjeti gostovanje na Hampden Parku.

Craig Gordon sigurno se sjeća Nike Kranjčara i njegovog projektila koji ga je probio u desetoj minuti. Vatreni su rano poveli, ali legendarni Kenny Miller je u 30. minuti pobjegao hrvatskoj obrani i zabio za konačnih 1:1.

Kranjčar je bio sjajan u toj utakmici, Vatreni su imali puno prilika, ali na kraju je Stipe Pletikosa spasio “Bilić boyse“ poraza odličnom intervencijom.

Bila je to prva utakmica Luke Modrića protiv Škota, a upravo on je bio taj koji je proigrao Kranjčara koji je dalekometnim udarcem, koji je promijenio putanju, zabio tada svoj šesti gol za Vatrene.

Tko visoko leti...

Modrića nije bilo u lipnju 2013. kad je Škotska drugi puta dolazila na Maksimir. Igor Štimac živio je svoj san, a Hrvatska je bila vodeća u svojoj kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo u Brazilu sa 16 bodova od mogućih 18.

Vatreni su preživjeli teško gostovanje u Belgiji neporaženi (1:1, Ivan Perišić prvi gol za reprezentaciju) i pobijedili u Zagrebu Srbiju u utakmici koja je bila veća od nogometa. Izbornik je u tom trenutku, na vrhuncu moči, odlučio reprezentaciju odvesti na pripreme u Međugorje.

Reprezentativce su oblijetali navijači, Škotska je bila u drugom planu jer je imala samo dva boda i nije predstavljala opasnost, ali dogodilo se ono najgore. Štimac je na najgori mogući način osjetio da tko visoko leti, nisko pada.

Mateo Kovačić je u toj utakmici dobio desetku, trebala je to biti rutinska pobjeda pred 25 tisuća navijača u Maksimiru, ali ipak sve boljke iz prethodnih utakmica u kojima je Hrvatska izgledala blijedo, a pobjeđivala, došle su na naplatu.

Shaun Maloney se probio kroz vezni red, Darijo Srna u pokušaju da izbije loptu savršeno je proigrao Roberta Snodgrassa koji je zabio za 0:1 u 26. minuti. Hrvatska se nije uspjela oporaviti, ne samo u toj utakmici nego do kraja kvalifikacija.

Remi u Beogradu osigurao je dodatne kvalifikacije, a onda je uslijedio poraz od Belgije i točka na “i“ u Glasgowu.

Vatreni su u posljednjoj utakmici skupine istrčali s trojicom u zadnjoj liniji, a Dejana Lovrena u 28. minuti nadskočio je “krvnik“ iz Zagreba Snodgrass i zabio za 1:0. Hrvatska je izgledala očajno, a poraz je potpisala u 73. minuti kad je Steven Naismith uspješno realizirao kazneni udarac.

Štimac je nakon utakmice ponudio ostavku, HNS je to prihvatio, a na njegovo mjesto došao je Niko Kovač koji je, iako je također bio kratkog vijeka, uspio Hrvatsku odvesti u Brazil gdje se nije proslavio.

Dalić i Modrić

Gotov devet godina je prošlo do novog ogleda, a on se zbio na Euru 2021. koji se diljem Europe igrao pod COVID restrikcijama. Vatreni su nakon poraza od Engleske na startu i jalovog remija s Češkom morali pobijediti Škote na Hampden Parku.

Bila je to tvrda utakmica, Nikola Vlašić zabio je za rano vodstvo, ali neuvjerljiva hrvatska obrana kapitulirala je u 42. minuti kada je nakon nekoliko neuspješnih izbijanja Callum McGregor pospremio loptu u mrežu.

Stvar je kao i mnogo puta spasio Luka Modrić. Nakon lijepe akcije, Kovačić mu je odložio loptu, a kapetan je vanjskom zabio jedan od golova karijere koji je Hrvatsku pogurao prema drugom krugu.

Modrić je bio asistent u 77., a Perišić je glavom, nakon ubačaja iz kuta, zabio za 3:1. Taj gol poslao je Hrvatsku, umjesto u Budimpeštu pred 60 tisuća navijača gdje bi igrala s Nizozemskom, u Kopenhagen gdje je Španjolska bila bolja u produžetku.

Modrić je s izbornikom burno proslavio pobjedu, a boljke unutar reprezentacije isplivale su nakon turnira i tako omogućile da Hrvatska u Kataru postigne novi povijesni uspjeh.

Dalić je tako prekinuo patnje sa Škotima, ali svjestan je koliko je to bilo teško i da ne smije podcijeniti “hrabro srce“ koje dolazi na Maksimir u očajnoj formi sa samo jednom pobjedom u prethodnih 14 utakmica.

Iz povijesti se uči, a vidjet ćemo hoće li tako biti i u slučaju Hrvatske. test

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!