Nogomet

Lewandowski protiv Ronalda u utakmici koja je važna i za Hrvatsku

Mario Borko • subota, 12.10.2024.
Lewandowski protiv Ronalda u utakmici koja je važna i za Hrvatsku
Foto: EPA

Večeras od 20:45 Poljska će u trećem kolu skupine 1 Lige A Lige nacija na svom terenu dočekati Portugal. Poljaci bi s pobjedom preskočili Portugalce koji su natjecanje otvorili s dvije domaće pobjede...

Hrvatska od 18 sati na Maksimiru dočekuje Škotsku, a nešto kasnije u njenoj se grupu Lige A Lige nacija u Varšavi sastaju Poljska i Portugal. Reprezentacije koje posljednji 15 godina žive od golova Roberta Lewandowskog i Cristiana Ronalda drugi su puta u ovom natjecanju smještene u istoj skupini.

Igraj na Poljska - Portugal na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Poljaci su na Europskom prvenstvu bili samo prolaznici, Nizozemska ih je pobijedila na startu, Austrija u potpunosti nadigrala u drugom kolu i tako im vrlo rano odredili termin odlaska iz Njemačke. Na kraju je Poljska uvelike utjecala na ishod Eura jer je u rezultatski za nju nebitnoj utakmici remizirala s Francuskom i tako otvorila jedan dio ždrijeba.

Poljaci su otkako je Lewandowski nositelj gotovo stalni sudionici velikih natjecanja, a na putu do najvećeg uspjeha zaustavio ih je upravo Portugal i to na jedanaesterce u četvrtfinalu Eura 2016.

Izbornik Michal Probierz naslijedio je neuspješne Portugalce, Paula Sousu i Fernanda Santosa na klupi, a nova sezona Lige nacija otvorena je velikom pobjedom u Glasgowu protiv Škotske.

Poljaci su rano imali 0:2, Škoti su bili bolji i izjednačili, ali u 97. minuti Nicola Zalewski je donio sva tri boda Poljskoj koja je tako napravila ogroman korak prema ostanku u elitnoj skupini. Uslijedilo je gostovanje na Opus Areni gdje je Hrvatska apsolutno dominirala, ali Poljaci su preko Lewandowskog mogli izvući bod.

Najbolji strijelac u povijesti reprezentacije i s 36 godina na leđima igra fenomenalno, u posljednje dvije utakmice za Barcelonu je zabio pet golova. Protiv Deportivo Alavesa postigao je 33. hat-trick u karijeri, a ispred njega su u toj kategoriji samo Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.

Nezasitni Portugalac srušio je u prva dva kola Hrvatsku i Škotsku. Portugalci su tako otvorili natjecanje sa šest bodova i opravdali status favorita. Oni su osvajači prvog od tri izdanja Lige nacija, a teško je zamisliti da, bez obzira na to što su odigrali dvije od tri utakmice na domaćem terenu, ne budu u četvrtfinalu ovog izdanja.

Roberto Martinez u 22 utakmice na klupi još uvijek nije remizirao, je na Euru, ali je protiv Slovenije pobijedio, a protiv Francuske izgubio na jedanaesterce. Slovenija, Hrvatska i Gruzija su pobjeđivali Španjolca otkako je preuzeo kormilo reprezentacije i to je poziv na oprez uoči vrućeg i neugodnog gostovanja u Varšavi.

Ovaj će susret s velikim zanimanjem pratiti i Zlatko Dalić. Hrvatska se bori za jedno prva dva mjesta tako da bi vjerojatno bila zadovoljnija s pobjedom Portugala jer bi tad Poljaci puno ranjiviji ušli u ogled s Vatrenima, a u slučaju da Portugalci već prije osiguraju prolaz u posljednjoj utakmici skupine na Poljudu mogli bi biti rasterećeniji ili se, što je sigurno Dalićeva želja, u izravnom dvoboju s Hrvatskom boriti za prvo mjesto.

Mjesto, vrijeme, suci

Varšava, Nacionalni stadion, 20:45

Sudac: Serdar Gozubuyuk (Nizozemska)

Nedostaju

Poljska: -

Portugal: Goncalo Inácio

Zadnji susret

Portugal i Poljska bili su zajedno smješteni u grupi 3 premijernog izdanja Lige nacija 2018. godine. Portugalci su tada slavili s 2:3 u Poljskoj, a u Portugalu je završilo 1:1.

Prognoza

Portugal je relativno veliki favorit, Poljska ne izgleda dobro, ali mogla bi doći do remija. test

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska0:0Škotska
Poljska-:-Portugal
1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska0:0Škotska
Poljska-:-Portugal
1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!