Nogomet

Reprezentacija koja nikada nije nastupila na SP-u prva osigurala nastup na Afričkom kupu nacija

HINA, Mario Borko • nedjelja, 13.10.2024.
Reprezentacija koja nikada nije nastupila na SP-u prva osigurala nastup na Afričkom kupu nacija
Foto: FaH

Na afričkom kontinentu traju kvalifikacije za tamošnji Kup nacija, a prva reprezentacija koja je osigurala vizu je Burkina Faso. Finalisti iz 2013. četiri su puta igrali polufinale tog natjecanja, ali nikada nisu nastupili na Svjetskom prvenstvu...

Nogometna reprezentacija Burkine Faso prva je momčad koja se kvalificirala na Afrički kupa nacija koji će se od 21. prosinca 2025. do 18. siječnja 2026. održati u Maroku.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na 35. izdanju afričkog prvenstva nastupit će 24 reprezentacija, a domaćinu Maroku kao prva se pridružila Burkina Faso.

Vizu za završni turnir osigurala je 2:0 pobjedom na gostovanju protiv Burundija. Strijelci su bili Mohamed Konate u petoj minuti, te Bertrand Traore iz kaznenog udarca u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Burkina Faso trenutačno vodi na ljestvici s deset bodova iz četiri utakmice, Senegal na drugom mjestu ima tri boda manje, te susret manje, Burundi ima tri boda iz četiri utakmice, a Malavi je na "nuli" nakon tri odigrane utakmice.

Direktan plasman na Kup nacija izborit će po dvije najbolje ekipe iz 11 skupina, te jedna iz skupine B u kojoj se nalazi Maroko koji kao domaćin ima osiguran nastup.

Burkina Faso je do sada 13 puta nastupala na afričkom prvenstvu, a najbolji plasman je ostvarila 2013. godine kada je zaustavljena u finalu u kojem je poražena od Nigerija s 1:0.

Bez obzira na to što je 2017. bila treća, 2021. četvrta na svom kontinentu, Burkina Faso nikada nije igrala Svjetskom prvenstvu. test

Afrički kup nacija kvalifikacije:
Burundi - Burkina Faso 0:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!