Nogomet

BIH je u dvije godine pobijedila samo Island i Lihtenštajn, Barbarez: 'Nije kraj svijeta'

Mario Borko • utorak, 15.10.2024.
BIH je u dvije godine pobijedila samo Island i Lihtenštajn, Barbarez: 'Nije kraj svijeta'
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je u ponedjeljak u Zenici od Mađarske i tako nakon četiri kola ostala na nula bodova u Ligi A Lige nacija. Zmajevi su bez pobjede duže od godinu dana s čak devet poraza u deset utakmica...

Svojevremeno liga bivše države bila je u samom europskom vrhu. Igrači nisu mogli u inozemstvo do 28. godine, a infrastruktura je tada bila usporediva s onom zapadnih država. Danas samostalne države uvelike zaostaju za ostatkom Europe, a posebno u infrastrukturi koja je na ovom prostoru sramotna.

Igraj na utakmice Lige A Lige nacija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska radi čudesne rezultate unatoč tome što utakmice Lige nacija igra na stadionu kojem svake sekunde prijeti urušavanje, ali to je neka druga priča i možemo biti sretni što Vatrene možemo izuzeti iz računice poražavajućih rezultata koje ostvaruju Bosna i Hercegovine te Crna Gora.

Zmajevi su u ponedjeljak u Zenici poraženi s 0:2. Mađari su na pogon kapetana Dominika Szoboszlaija stigli do pobjede kojom su praktički osigurali treće mjesto i s Nizozemcima će se boriti za drugo koje vodi u četvrtfinale Lige nacija.

Poraz za BIH nije ništa novo. Iako su se Zmajevi pobjedom, zahvaljujući remiju u Budimpešti, mogli približiti ostanku u elitnom razredu, pali su puno prelako. To je samo nastavak trenda koji traje posljednje dvije godine, a Sergej Barbarez je peti izbornik u tom razdoblju.

Od rujna 2022. godine u kojem je izborena promocija iz Lige B u Ligu A Lige nacija, BIH je u 18 utakmica ostvarila tri pobjede, jedan remi i čak 14 poraza. Dvije pobjede su stigle u kvalifikacijama za Euro protiv Lihtenštajna i jedna protiv Islanda.

Samo za perspektivu, Lihtenštajn je od 2020. pobijedio samo Hong Kong i to sada u listopadu.

BIH je propustila priliku za otići na Euro u dodatnim kvalifikacijama izgubivši od Ukrajine iako je do same završnice imala vodstvo, a dva puta je u te dvije godine gubila od Luksemburga (0:2, 4:1).

Trenutni niz je takav da je u deset utakmica BIH uspjela ostati neporažena samo od Mađarske. Savez je napravio grešku što je u lipnju dogovorio prijateljske utakmice s Italijom i Engleskom znajući da reprezentaciji slijedi Liga nacija u kojoj će dva puta susresti s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom.

Barbarez je tako u šest utakmica upisao pet poraza, a ni u jednoj utakmici nije bio favorit. Legendarni igrač osvrnuo se na igru svoje momčadi nakon poraza od Mađarske:

"Sigurno da je Mađarska iskoristila šanse koje je imala. U prvom poluvremenu su mađarski igrači pokazali veći dio kvaliteta i muškosti. Mogu reći da sam zadovoljan kako su moji momci igrali. Ovo je ipak utakmica na visokom nivou, a mi idemo dalje. Nije kraj svijeta. Golovi su pali iz naših grešaka, ne jedna greška, već više njih. Mi naše nismo uspjeli iskoristiti i to je ta ključna razlika između ove dvije reprezentacije."

Kriza u kojoj se BIH našla je ogroman, ne vidi se izlaz, a 75. mjesto na Fifinom rankingu Zmajevima će samo dodatno otežati put do velikih natjecanja.

"Očekujemo da igramo dalje. Imamo još dvije utakmice i te utakmice želimo odraditi maksimalno, a za to moramo analizirati svoje greške. Govorili smo da smo blizu Mađarske u kvaliteti i da utakmica kod kuće može biti naša šansa za ostanak u Ligi naciji A. Izjava je svakako bila optimistična, ali kada igramo kući svakako da želimo pobjedu i pozitivan rezultat protiv bilo koga", odgovorio je Barbarez na pitanje što će donijeti ova Liga nacija.

Izbornik sam po sebi mora biti optimističan, radi se o velikom imenu, doduše bez trenerskog iskustva, a to je vjerojatno glavni razlog zašto će preživjeti na klupi. BIH će u studenom pokušati prekinuti povijesno loš niz protiv Njemačke u gostima i Nizozemske kod kuće.

Nakon toga slijede kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u kojima će imati priliku igrati s reprezentacijama na svom nivou kvalitete, a te će nam utakmice dati odgovor gdje se točno Zmajevi trenutno po tom pitanju nalaze, uvjerljivi porazi od Rumunjske, Slovačke i Luksemburga ne obećavaju. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!