Nogomet

Hrvatska rijetko dobiva crvene kartone i zato neke zauvijek pamtimo

Mario Borko • srijeda, 16.10.2024.
Hrvatska rijetko dobiva crvene kartone i zato neke zauvijek pamtimo
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Dominik Livaković u utorak je u utakmici Lige nacija protiv Poljske zaradio crveni karton. Bio je to drugi kojeg je dobio u svojoj karijeri, a Vatreni su tek drugi puta u Dalićevoj eri službenu utakmicu završili s igračem manje. U tridesetogodišnjoj povijesti Hrvatska je znala zaraditi isključenja, Livakovićevo ćemo teško zaboraviti, a nekih ćemo se sada prisjetiti...

Sedam godina na klupi hrvatske reprezentacije proslavio je Zlatko Dalić. Potpisnik je najuspješnijeg razdoblja u povijesti hrvatskog nogometa, a ako je suditi prema igračima koji dolaze, ono bi se moglo dodatno produžiti.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hvalospjevi o hrvatskoj reprezentaciji mogli bi se pisati svakodnevno, ali konstanta kritika je ono što zemlju s manje od četiri milijuna stanovnika gura prema naprijed, da bude bolja, da se dokazuje i da se nikada ne zadovoljava ni s čim osim pobjedom.

Upravo zato, na važan bod u Poljskoj, koji je Hrvatsku još malo pogurao prema četvrtfinalu Lige nacija, gleda se s dozom nezadovoljstva. Dojam je tim jači kad se zna da su Vatreni prokockali vodstvo od 3:1, a na kraju su nakon isključenja Dominika Livakovića morali spašavati bod.

Livakoviću sigurno nije lako, pocrveni je za nešto što mnogi smatraju da nije ni bio prekršaj, a s druge strane, nakon usporene snimke, sucu se ne može puno toga prigovoriti. Nije ovo prvi puta da je dvostruki osvajač svjetske medalje postao “Pedro“, više stranih nego hrvatskih medija, ali nas je ponukalo na to da se prisjetimo crvenih kartona koji su obilježili hrvatsku reprezentaciju.

Često se događa da se ovo rijetko viđa

Na prvu se teško sjetiti kada je Hrvatska zadnji puta utakmicu završila s desetoricom. Vatreni su u većini utakmica dominantni i ne dovode se u situacije u kojima dobivaju puno kartona, a posljednji koji je zaradio isključenje prije Livakovića bio je Duje Ćaleta-Car.

Branič koji je u utorak ostao na klupi isključen je u prijateljskoj utakmici u ožujku 2022. godine protiv Bugarske. U 63. minuti dobio je drugi žuti karton, Bugarska je u 69. povela, ali Kirli Despodov je nakon slavlja skinuo dres, dobio svoj drugi žuti karton i Hrvatska je golovima Luke Modrića i Andreja Kramarića preokrenula.

Prijateljske utakmice nisu pretjerano bitne, ali je zato crveni karton Marka Roga na praznom Poljudu u studenom 2020. mogao Hrvatsku skupo stajati. Današnji veznjak Dinama igrao je na poziciji zadnjeg veznog, a zbog previše agresivnosti u 51. je isključen.

Napravio je prekršaj na Cristianu Ronaldu kojeg je sudac okarakterizirao dovoljno snažnim da Rogu dodijeli drugi žuti karton. Hrvatska je u tom trenutku vodila (1:0) protiv Portugala, a iz tog slobodnog udarca Portugalci su izjednačili.

Mateo Kovačić je s dva gola spasio Hrvatsku, ne poraza jer je Livakoviću u nadoknadi ispala lopta pa je Portugal napustio Split pobjednički, jer su njegovi golovi osigurali bolju gol razliku od Švedske i tako su Vatreni ostali u Ligi A Lige nacija.

U idućem izdanju su otišli do povijesnog finala, a Rog nažalost, ponajviše zbog ozljeda, više nikada nije zaigrao u kockastom dresu.

Bio je to jedini crveni karton u službenoj utakmici Dalićeve ere, a Mile Škorić, koji je igrao prije spomenutu utakmicu protiv Portugala, pocrvenio je 2017. u sjevernoameričkoj HNL ekspediciji Ante Čačića protiv Meksika.

Ivan Perišić zbog neopreznog je starta u studenom 2016. pokvario 2:0 pobjedu protiv Islanda. Igrač PSV-a zbog neopreznosti je pocrvenio u 94 minuti, a heroj je na tom susretu bio Marcelo Brozović koji je zabio dva gola.

Ante Rebić pocrvenio je protiv Meksika na Svjetskom prvenstvu 2014., a u eri Nike Kovača isključeni su Vedran Ćorluka (u pobjedi protiv Norveške 4:1), Darijo Srna (remi s Italijom 1:1), dok je u Čačićevom debiju protiv Bugarske pocrvenio njegov “ljubimac“ Duje Čop.

Spomenuli smo sve igrače koji su isključeni u posljednjih deset godina i vidimo da crveni kartoni nisu ostavili prevelik trag na rezultate hrvatske reprezentacije u tom razdoblju, što u daljoj prošlosti nije bio slučaj.

Najgori start godinama

Neporeznost Marija Mandžukića mogla je stajati Hrvatsku plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Nakon što je u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija zabio za 1:0 protiv Islanda, Mandžo je u prevelikoj želji zaradio izravni crveni karton u 38. minuti, ali srećom Islanđani su bili preslabi da bi i s igračem više mogli parirati Vatrenima.

Kovačić je slalomom riješio problem, a strijelac za 2:0 je bio Srna.

Vjerojatno najpoznatiji crveni karton kojeg je Hrvatska ikada dobila je onaj protiv Srbije na Marakani. Vatrenima je trebao bod, od 75. minute su imali igrača više, a onda je u 80., nakon Srninog loše izvedenog kornera, Joe Šimunić “pokosio“ Miralema Sulejmanija i svjestan svog čina sam krenuo prema svlačionici.

Taj će se Šimunićev start zauvijek pamtiti, ali jedino bitno u toj utakmici je činjenica da je Hrvatska uspjela ostati neporažena i izboriti dodatne kvalifikacije za Brazil.

Šimunić je pocrvenio i 2003. u kvalifikacijskoj utakmici protiv Belgije koju je Hrvatska izgubila 2:1, a u Njemačkoj je, protiv svoje, Australije u trećem kolu skupine od Grahama Polla zaradio čak tri žuta kartona prije nego što je isključen i tako ušao u nogometnu povijest.

U toj je utakmici isključen i Dario Šimić, a Vatreni su nakon 2:2 remija s Australcima svoj nastup na Svjetskom prvenstvu završili puno ranije od očekivanog.

Hrvatska i Engleska su rivali, a najvažniju utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pobijedili su Vatreni. Hrvatska je Engleze koštala odlaska na Euro 2008., a Engleska se Hrvatima osvetila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010.

U dvije utakmice Gordi Albion je pomeo Vatrene s 1:4 u Zagrebu i 5:1 u Londonu, a u Ukrajini je, u za njih nebitnoj utakmici, izgubio. Susret u Zagrebu možda se ne bi pretvorio u show Thea Walcotta da Robert Kovač nije u 53. minuti zaradio izravni crveni karton zbog toga što je Joeu Coleu razbio glavu.

Vjerojatno prestroga odluka, ali Cole je obliven krvlju sjajno odglumio nesvjesticu i Hrvatsku ostavio s desetoricom.

Hrvatska je na Euro 2004. otišla preko dodatnih kvalifikacija, a u njima je pobijedila Sloveniju. Slovencima je u Ljubljani bilo dovoljno 0:0, a kad je Urs Meier isključio Igora Tudora činilo se da će Vatreni drugi Euro zaredom gledati od kuće.

Ipak, jedan od najzapamćenijih momenata hrvatskog nogometa desio se u trenutku kad je Hrvatska igrala s desetoricom. Dado Pršo iskoristio je asistenciju Tome Šokote, odveo Ottu Barića u Portugal i postao heroj nacije.

Hrvatska je u Japanu i Južnoj Koreji branila broncu, ali u turnir je startala porazom od Meksika. Boris Živković skrivio je u 59. minuti kazneni udarac za koji je zaradio crveni karton, a Blanco je iz njega zabio za pobjedu Meksikanaca.

Bio je to prvi crveni karton za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima, a jedini na Euru zaradio je u debitantskom nastupu 1996. u Engleskoj Igor Štimac.

U četvrtfinalu protiv Njemačke Leif Sundell je postao persona non grata u Hrvatskoj, a Štimcu je u 56. minuti pokazao drugi žuti karton i pogurao Elf prema kasnije naslovu prvaka Europe.

Nadamo se da će Hrvatska nastaviti trend da ne igra često s igračem manje i da ćemo Livakovićev “incident“ dugo pamtiti jer novih neće biti. test

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 47:3+410
2Hrvatska 47:6+17
3Poljska 47:9-24
4Škotska 44:7-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 47:3+410
2Hrvatska 47:6+17
3Poljska 47:9-24
4Škotska 44:7-31

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!