Automoto

Oktanski spektakl Priko Krke: Elita na četiri kotača ponovno u Skradinu

Miroslav Krpan • četvrtak, 17.10.2024.
Oktanski spektakl Priko Krke: Elita na četiri kotača ponovno u Skradinu
Foto: Miroslav Krpan

Bongo Monsters okupit će do sada rekordnih 76 vozača iz 12 zemalja, u automobilima s 250 i više konja pod poklopcem motora...

Bodovna sezona europskog i hrvatskog automobilističkog prvenstva na brdskim stazama je zaključena, prva u Buzetu, a druga u Dubrovniku. Sada slijedi opuštanje, slijedi istinski show kakvog organizacijski mogu prirediti samo vrijedni zanesenjaci i ljubitelji brzina okupljeni u Autoklubu Mihovil Šibenik.

Svibanjska bodovna utrka bila je događaj za sebe, zasigurno i ove godine ponajbolje pripremljena i realizirana brdska utrka u nas, što potvrđuje i četiri godine uzastopne titule najboljeg hrvatskog organizatora. Ovog vikenda slijedi novi izazov, četvrto izdanje Bongo – 4. Hill Climb Monsters Skradin 2024., međunarodni automobilistički show u Skradinu, na znanoj brdskoj stazi što, praktično iz centra gradića, vodi priko Krke u brdo, do Lozovca.

Imenom manifestacije, koja je prve godine okupila 40 vozača iz pet zemalja, druge 39 iz devet, treće 60 iz 11 zemalja, željelo se odati priznanje jednom vrhunskom vozaču, mađarskom internacionalcu i hrvatskom prvaku Istvanu Kaveczu, nadimkom Bongo, koji je branio boje AK Dubrovnik Racing, a napustio nas prije pet godina, nakon borbe sa zloćudnom bolešću. Ove se godine očekuje rekordan nastup 76 vozača iz 12 zemalja upisanih u službenu listu, među kojima je 30 hrvatskih.

Utrka je zamišljena kao okupljanje vozača koji voze same monstrume, svojevrsna čudovišta koja pod poklopcem motora kriju veliku snagu, isključivo 250 i više konja, ma koliko god se izvana to na nekima ne vidi. Raspoređeni su u sedam grupa, ovisno o motorima, konjskim snagama, pogonima ili kubikaži. Bit će automobila turističke Kategorije I, ali i 14 različitih formula i prototipova Kategorije II. Ove se godine vozi na stazi dugoj 3.250 metara.

Pozornost izaziva niska trofejnih automobilističkih asova, samog vrha europskih ljestvica najboljih, višestrukih državnih prvaka u svojim zemljama, pobjednicima i rekorderima nebrojenih utrka, kupova, prvenstava. Među sudionicima je 15-ak vozača koji su ove godine svojim nastupima plijenili pažnju na stazama širom Europe gdje se bodovalo FIA European Hill Climb Championship, prvenstvo Starog kontinenta, a elitnu skupinu predvodi aktualni europski prvak Kategorije I, mladić s tek nešto više od 21 godine, Riječanin Matija Jurišić koji je u četiri automobilističke sezone, uz niz domaćih naslova, zasjeo i na krov Europe. Očekuje se nastup u trofejnom Peugeotu 308 TCR, kojim je u deset europskih naslova osvojio svih – deset pobjeda svoje FIA Grupe 3. Uz njega na stazi će se naći još tri europska prvaka ranijih sezona, među njima dvojica hrvatskih asova, Dubrovčanin Niko Pulić (Smart Turbo), trostruki prvak iz 1999., 2000. i 2001.godine, te Goranin Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer Evo IX) prvak 2013. godine. Pridružuje im se i četvrti europski prvak Crnogorac Vasilije Jakšić (Hyundai i30 TCR) koji je do laskavog naslova stigao 2022. godine, a prije pet dana slavio pobjedu na dubrovačkoj stazi u međunarodnoj konkurenciji.

DVOSTRUKI POBJEDNIK FAUSTINI FAORIT

Posebnu će pažnju plijeniti lovci na apsolutni rekord staze u Skradinu, a tome posebno teži do sada dvostruki pobjednik Bongo Monstersa Švicarac Robin Faustini (Osella PA30 Zytec), a vozit će i dubrovački Mađar Laszlo Szasz (F Reynard 2 KL Zytec), Talijani Fausto Bormolini (Reynard K02), Renzo Maria Napione (Reynard F Nippon), Simone Feroleto (Osella PA20), Srbin Uroš Brkić (Norma M20F) i drugi. Četvorica ovogodišnjih državnih prvaka Hrvatske u opuštajućem tonu, bez lova na bodove oprobat će se u međunarodnoj konkurenciji. To su, uz Szasza, Ivan Grozdanić, Nihad Seferagić i Tamas Tomcsanyi. Ističu se i dvojica Poljaka Michal Razajczyk (Mitsubishi Lancer Evo X 7 motorsport) i Jedrzej Szczesniak (Lamborghini Huracan Super Trofeo). Znana i trofejna rally posada Viliam Prodan (Porsche 911 GT3) i Marko Stiperski (Renault Clio RS) ovog puta svaki u svojoj skupini i svom automobilu.

Lista je duga, imena obećavajuća. No, znanje i vještinu, iskustvo i želju za prestižom, koji je u Skradinu jedan od osnovnih poriva nastupa, dokazivat će isključivo, svi sudionici, na stazi, prvo na subotnjem (19. listopada) slobodnom treningu od 10:30 sati, potom dva službena od 13 sati. Zbroj vremena dvije službene nedjeljne vožnje, s početkom od 10:15 sati, iznjedrit će novog ukupnog pobjednika, rekordere i najbolje plasirane u sedam različitih skupina automobila.

Ukupnim pobjednicima su do sada bili: 2021. godine, na stazi duljine 3.387 metara Talijan Federico Liber (formula Gloria C8P Evo) rekordom 1:29,608 minuta (prosjek 132,577 km/sat), 2022. godine na stazi 3.300 metara Švicarac Robin Faustini (Osella FA30), rekordom 1:24,471 minut (140,639 km/sat), a prošle godine ponavlja pobjedu i na kraćoj stazi duljine 3.250 metara rekordnim vremenom 1:23,478 minuta uz prosjek 142,31 km/sat. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!