Nogomet

Sjećate li se zadnjeg poraza Reala i Cityja u prvenstvu? Kraljevi bi u El Clásicu mogli izjednačiti rekord

Mario Borko • ponedjeljak, 21.10.2024.
Sjećate li se zadnjeg poraza Reala i Cityja u prvenstvu? Kraljevi bi u El Clásicu mogli izjednačiti rekord
Foto: EPA

Približavamo se kraju prve četvrtine sezone, a ako je suditi po početku, u svim ligama petice čeka nas velika borba za naslov prvaka. Čak ni najveći favorit PSG nije stigao odmagliti konkurenciji, a aktualni prvaci Engleske i Španjolske u 2024. godini još nisu izgubili nijednu prvenstvenu utakmicu...

Prošle sezone Bayer Leverkusenu je uspjelo nešto što se u nogometu jako rijetko viđa. Apotekari su osvojili Bundesligu bez poraza, a jedini poraz u cijeloj sezoni, u svim natjecanjima, nanijela im je Atalanta u finalu Europske lige i tako prekinula niz od 51 utakmice.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Momčad Xabija Alonsa ispisala je povijest, a niz nepobjedivosti stao je posljednjeg dana kolovoza. RB Leipzig je BayArenu napustio pobjednički (2:3), a nakon sedam kola izjednačen je na vrhu njemačkog prvenstva s Bayernom.

Bayer je plijenio pažnju javnosti, posebno zato što se mnogo puta poraza spašavao u samoj završnici, ali dva kluba, od kojih svi uvijek očekuju da pobjeđuju, u tišini grade svoj niz na kojeg će uskoro svi obratiti pozornost.

Naravno, riječ je o Real Madridu i Manchester Cityju, aktualnim prvacima Španjolske i Engleske. Kraljevi su aktualni osvajači Lige prvaka, a Građani daju sve od sebe ne bi li osvojili peti uzastopni naslov Premier lige, sedmi u posljednjih osam godina.

'Hrvatski Građani'

City je u nedjelju na gostovanju kod Wolverhamptona stigao do šeste pobjede u prvenstvu i to pogotkom Johna Stonesa u petoj minuti sudačke nadoknade. Bez obzira na to što su u osam kola neporaženi, Građani su drugi jer Liverpool ima bod više.

Prošle sezone momčad Pepa Guardiole naslov je osvojila unatoč tri poraza, a zahvaljujući 28 pobjeda i sedam remija s kojima su uspješno skupili dva boda više od prvog pratitelja Arsenala (91-89).

Posljednji poraz City je upisao još u prosincu prošle godine i to na gostovanju kod Aston Ville (1:0). Nakon toga Građani su krenuli u niz od 31 utakmice bez poraza. Na taj su način uspjeli srušiti svoj dosadašnji rekord iz 2018. godine koji je trajao 30 utakmica.

Četvrti je to najduži niz neporaženosti u Premier ligi. Prvi je naravno Arsenal koji je, pod vodstvom Arsena Wengera, jedini osvojio prvenstvo bez poraza (49), drugi je Kloppov Liverpool (44), a treći Mourinhov Chelsea (40).

Još uvijek ima posla da bi se ušlo u top tri, ali već je ovaj niz od 31 utakmice bez poraza zaista impresivan. Primjerice, Fergusonov United dva puta je zaustavljen na brojci od 29.

Velik obol tome nizu dali su Joško Gvardiol i Mateo Kovačić koji su trenutno nezamjenjivi u engleskom prvaku.

Priznanje treba dati i Guardioli koji je u 484 utakmice na klupi Cityja izgubio samo 66 utakmica, a pobijedio ih je 358. Španjolac će uskoro voditi 900. utakmicu u karijeri, trenutno u 892 utakmice ima 661 pobjedu, 123 remija i 108 poraza.

Rekord pada u El Clásicu?

Real Madrid je nogometni fenomen, klub koji je apsolutno dominantan, a u posljednjih deset godina osvojio je šest od mogućih 11 Liga prvaka. Tri je, tijekom dva mandata, potpisao Carlo Ancelotti koji je i sam rekorder s pet osvojenih Liga prvaka kao trener Milana i Reala.

Kraljevi su prošle sezone vrlo dominantno, s deset bodova više od Barcelone (95-85), osvojili 36. naslov prvaka Španjolske, a u 38 utakmica izgubili su samo jednom. Porazio ih je gradski rival Atletico Madrid 24. rujna 2023. godine, a nakon toga Los Blancosi su neporaženi u LaLigi.

Trenutno su u nizu od čak 42 utakmica i u još samo jednoj moraju ostati neporaženi kako bi izjednačili rekord kojeg drži Barcelona. Katalonci su 2018. godine pod vodstvom Ernesta Valverdea 43 utakmice u LaLigi bili bez poraza. Taj je niz započeo Luis Enrique, tako da je Ancelotti kao trener zapravo već srušio rekord.

Kraljevi u srijedu protiv Borussije Dortmund igraju reprizu finala Lige prvaka, a nakon toga za vikend na Santiagu Bernabeu dočekuju Barcu. Prilika je to da Kraljevi rekord Katalonaca izjednače u međusobnoj utakmici.

Hrvatski pečat

Nakon El Clásica, Madriđani idu na gostovanje u Valenciju. Rekord je vrlo blizu, a ime Luke Modrića, koji je u posljednjoj utakmici postao najstariji igrač koji je ikada nastupio za Real, još će se jednom zapisati u povijesne knjige.

Modrić će zapravo srušiti rekord u čijem je stvaranju sudjelovao Ivan Rakitić koji je bio vrlo važan kotačić Barcelone.

Real i City imaju zaista impresivan niz, a hrvatski nogometaši u tome imaju itekako važnu ulogu. Do današnjeg dana najduži niz u ligama petice drži Milan koji je pod Fabiom Capellom od 1991. do 1993. čak 58 utakmica bio neporažen u Serie A.

Naravno da je u tom nizu jedan Hrvat dao svoj obol, a riječ je o Zvonimiru Bobanu koji je u sezoni 1992./93. počeo nastupati za Rossonere, a u porazu protiv Parme (0:1) nije bio u sastavu.

Ne smijemo zaboraviti ni Josipa Stanišića koji je bio vrlo važan kotačić Bayer Leverkusena prošle sezone, a i sam je svojim pogocima u završnici pomogao održati niz na životu.

Hrvatski igrači su pobjednici, a to se oslikava i na reprezentaciju koja od svog službenog debija 1994. do danas ostvaruje nevjerojatne rezultate, a prema svemu sudeći nema razloga da s njima stane. test

FOTO: TIM KEETON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!