Nogomet

Bivši vratar Gorice izdominirao u MLS-u, ima najviše čistih mreža i treći je po broju obrana

Mario Borko • utorak, 22.10.2024.
Bivši vratar Gorice izdominirao u MLS-u, ima najviše čistih mreža i treći je po broju obrana
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kristijan Kahlina godinama je čuvao vrata gorice, a iskorak je napravio odlaskom u bugarski Ludogorec. Nakon manje od godinu dana u Bugarskoj, bivši Dinamov junior dobio je poziv iz MLS-a kojeg nije mogao odbiti, a tamo je već dvije godine među najboljim vratarima lige...

Svjetsko prvenstvo 1994. godine održano u SAD-u bilo je prekretnica, Amerikanci su otvorili vrata za novi sport koji polako ulazi u sve pore društva, a najveću eksploziju bi trebao imati 2026. godine kad će se na američkom tlu ponovno igrati Svjetsko prvenstvo.

Igraj na utakmice MLS-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

MLS je prije 15 godina krenuo s dovođenjem velikih zvijezda na zalasku karijere, a posljednjih je godina bacio oko na mlade europske igrače poput Stipe Biuka i dokazane internacionalce na nivou Europske lige.

U tu se računicu savršeno uklopio Kristijan Kahlina koji je pet godina čuvao vrata Gorice, a onda se u Ludogorecu dokazao i na srednjoj europskoj razini. Charlotte je u siječnju 2022. godine Bugarima platila preko milijuna eura, a Kahlina je dobio priliku iskušati se preko “bare“.

Klub je osnovan 2019. godine i tek je u procesu izgradnje, a za Kahlinu se već sada može reći da je klupska legenda. Vratar koji je prošao Dinamovu školu, a na seniorskoj razini se dokazivao u Vinogradaru, Lučkom i slovenskom Kopru, prije nego što je eksplodirao u Gorici, ove je sezone jedan od najboljih u MLS-u.

Regularni dio sezone od 34 kola je završen i kreće doigravanje, a liga je objavila najbolje u pojedinim statističkim kategorijama. Lionel Messi kombinirano ima 36 golova i asistencija (20 golova, 16 asistencija) i prvi je u toj kategoriji, a Kahlina je vratar s najviše čistih mreža.

U 12 utakmica Kahlina nije primio gol, a u tom je segmentu izjednačen s dugogodišnjim kapetanom francuske reprezentacije Hugom Llorisom. Što se tiče ukupnog broja obrana, tu je Brad Stuver sa 143 obrane svijet za sebe, ali Kahlina je treći sa 121 obranom.

Charlotte je regularnu sezonu završila na 11. mjestu s 51 bodom, a samo su Seattle Soundersi primili manje golova (35-37) od nje. U doigravanju će Kahlina i njegovi suigrači igrati protiv Orlanda, a prolazak dalje osigurat će momčad koja osigura dvije pobjede.

Ždrijeb se posložio tako da bi u slučaju da oboje uspješno prođu prvo kolo, Charlotte i Inter Miami igrali međusobno, a to bi donijelo izvaran dvoboj najboljeg napadača i najboljeg vratara lige.

Kahlina je u srpnju napunio 32 godine, ugovor s Charlottom vrijedi mu do kraja 2026. godine, a u svojoj karijeri samo je jednom obukao kockasti dres i to u reprezentaciji do 19 godina. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!