Nogomet

Liga prvaka: Bayern protiv Španjolaca

Marko Breljak • utorak, 02.05.2000.

Nogometna europska Liga prvaka došla je do polufinala. Među četiri najuspješnije momčadi Starog kontinenta ove sezone nalaze se renomirani Real, Barcelona, Bayern i iznenađenje u liku Valencije - dakle, čak tri španjolske ekipe, što predstavlja malo iznenađenje.

U finalu ćemo dakle sigurno vidjeti jedan španjolski klub, a da ne gledamo španjolsko finale pokušati će se potruditi Bayern München.

U utorak je još jedan veliki dan za Valenciju. Na prepunom Mestalla stadionu dočekat će Barcelonu. Iako su zadnjih desetak godina u vrhu španjolskog nogometa, sam ulazak u polufinale i briljantna pobjeda nad Lazijom predstavljaju najveće uspjehe u povijesti kluba iz Andaluzije.

Kada su došli tako daleko, neće se predati jer pred njima leži stara mušterija Barcelona. Imaju solidnu momčad pokrivenu na svim pozicijama, ali su vrlo slabo počeli sezonu. Hector Cuper je tek u drugom dijelu uspio pohvatati konce i sada se nalaze samo dva boda od 3. mjesta na ljestvici, dakle vrlo blizu su ponovnom ulasku u Ligu prvaka. Prema riječima kapetana Gaizke Mendiete, njihov glavni cilj bit će ne primiti gol u prvom susretu protiv Katalonaca. To će biti dosta teško jer im obrana nije jači dio momčadi. Ipak, najvjerovatnije će igrati zatvorenije i loviti barem neriješeno, što bi im moglo donijeti finale, jer igraju odlično u gostima, a već su nekoliko puta pobjeđivali na Neu Campu.

Barcelona je ipak favorit u ovom susretu, a posljednjih nekoliko kola odigrali su odlično. Također su u vrlo impresivno u četvrtfinalu Lige Prvaka prošli Chelsea. Veliki udarac za Katalonce biti će najvjerovatniji izostanak njihovog najboljeg igrača ove sezone, Figa. Imaju još nekih problema s ozljedama, tako da je vrlo neizvjesno koji će sastav istrčati. Oni će u Valenciji ići na pobjedu jer im ona širom otvara vrata finala. Da je vrlo teško očekivati neriješen rezultat u ovoj utakmici govori i činjenica da su ta dva sastava u zadnjih 13 utakmica igrali samo jednom neriješeno. Andalužani su slavili 6 puta, a Katalonci 5 puta. Danas u 20.45 na stadionu Mestalla u Valenciji igra se prva runda, uzvratna je 10- svibnja u Barceloni. Prijenos možete pratiti na trećem programu HTV-a.

Bayern München će svoj put do finala morati tražiti preko Real Madrida. Ne treba govoriti ništa o povijesti tih dvaju giganta. Ipak, ove sezone oba sastava igraju promjenljivo i vrlo teško je nazrijeti koji bi mogao dalje. Real Madrid je na 4. mjestu španjolskog prvenstva s tek teoretskim izgledima za naslov. Prošli tjedan su ispali i iz Kupa, tako da im Liga prvaka predstavlja zadnju nadu da ove godine mogu osvojiti neki trofej. Upravo zato su naročito opasni jer su u sličnoj situaciji bili i prije godine, pa su na kraju postali europski prvaci. Njihova nezgoda je što su već dva puta igrali sa Bavarcima u skupini i dva puta izgubili.

Bayern je nakon prvog dijela sezone u Njemačkoj imao sigurno vodstvo i zavidnu formu. Odlaskom Matthäusa i ozljedom Effenberga ostali su bez dvojice ključnih igrača te su posustali u prvenstvu. Prestigli su ih leteći “apotekari”, te imaju male šanse za naslov u Njemačkoj. Upravo ta borba za naslov, te još dodatni nastup u finalu njemačkog Kupa, predstavljat će im dodatni balast u borbi protiv Madrižana. No u susretima istih takmaca u prvom dijelu Lige prvaka vidjeli smo neke od najboljih utakmica ove sezone i treba poželjeti jednako dobar nogomet I ovoga puta.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!