Nogomet

Poljud plakao od suzavca i sramote...

Bernard Jurišić • utorak, 02.05.2000.

Hajduk će opet pred pustim tribinama

Najave su se, nažalost, ostvarile. Finalna utakmica Kupa Hrvatske između Hajduka i Dinama nije završena, loša atmosfera i ispadi navijača su nastavljeni, policija je imala pune ruke posla, ali, nažalost - i hitna pomoć.

Sukobi i neredi su nastavljeni i poslije utakmice, platilo je mnogo izloga, automobila, nažalost - ima i ozlijeđenih. Kako se sve odvijalo? Čitajte u nastavku...

Finale hrvatskog nogometnog Kupa, prva utakmica
HajdukDinamo 2 : 0 Izvještaj

Komešanje na sjeveru, gdje su je smještena Torcida, počelo je već u drugoj minuti utakmice, kada je Igor Musa promašio jedanaesterac. Bakljada koja je trebala biti dekor proslave vodećeg pogotka, pretvorila se u prvu prijetnju mogućim incidentom. Ipak, stjecao se dojam da Torcidaši nisu imali namjeru krenuti u ozbiljnije i teže sukobe. No, ponukani ranijim izgredima, u situaciji kada nisu htjeli riskirati da nespremni dočekaju veće sukobe, na scenu su stupili organi reda.

Marković: “Najtužniji dan mog života”

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković bio je vidno utučen svime što je vidio, njegovom licu nije trebalo ništa dodati. Ipak, Marković je rekao: “Ovo je najtužniji dan moje sportske karijere, Hajduk u svom stoljeću postojanja nije zaslužio ovakve događaje. Službena lica su odlučila da se utakmica ne može nastaviti, ja za četvrtak sazivam IO HNS-a na kojem ćemo razmotriti sve što se dogodilo i naći rješenja.”

Tu policija radi prvu pogrešku, stotinjak “specijalaca” u koloni je počelo ulaziti preko tartan staze na sjevernu tribinu i raspoređivati se uzduž donjeg dijela sjevera. Policijska demonstracija sile umjesto da preplaši Torcidaše, što je bio glavni cilj, proizvela je upravo suprotan efekt, vruće glave domaćih navijača upravo su u tom potezu organa reda vidjele glavni povod za nerede. Od 8. minute, kada su specijalci ušli na sjever, trajao je petominutni žestoki sukob s navijačima u prvim redovima, kojima se poput lavine pridruživala rulja iz gornjih redova. Negdje oko 13. minute utakmice, činilo se da će doći do proboja navijača i ulaska u teren. Torcidaši su se ponovno, kao i protiv Šibenika, okomili na središnja vrata na ogradi koja se spuštaju na atletsku stazu. U tim je trenucima masa uspjela otvoriti vrata, jedan je navijač uspio proći, no vrlo je brzo vraćen na tribinu. Srećom, vrata su se uspjela zatvoriti, specijalci iznutra, te redari i policajci izvana, uspjeli su začepiti taj prolaz.

Situacija se na sjeveru ipak polako smirivala, a nervoza se prenijela - u svečanu ložu. Nažalost, nismo uspjeli identificirati sukobljene strane, koje su, međutim, vrlo brzo razdvojene i izolirane. Radilo se o ljudima koji su bili smješteni u elitnoj Hajdukovoj loži, nitko nije upao sa strane. Ipak, oko dvadesete minute strasti su se barem prividno smirile, pa smo se konačno uspjeli, barem letimično, posvetiti događanjima na travnjaku.

Malović: “Situacija je komplicirana”

Delegat susreta Ivan Malović u novinaska pera je izjavio: ”Nakon prvog jedanaesterca Hajdukovi su navijači demonstrirali loše namjere, što je kulminiralo od 14. do 17. minute sukobom s policijom. Kad se činilo da će se utakmica ipak privesti kraju, nerede su počeli raditi BBB-i na južnoj tribini, razbijanje stolica, gađanje pirotehnkom, na što je Torcida pokušala uzvratiti probijanjem ograde koja dijeli sjever i zapad. Policija je morala upotrijebiti suzavac da spriječi tragediju, nakon čega je sudac prekiuo utakmicu, u 88. minuti i 47. sekundi. Dvadeset minuta potom - suci su htjeli nastaviti utakmicu, ali se nije moglo. Stvar ću predati Natjecateljskoj komisiji HNS-a, mogu samo reći da je vrlo komplicirana i biti će potrebno puno stvari pregledati.”

Da je ulazak specijalaca na sjevernu tribinu bio pogreška, vjerojatno je shvatio i njihov zapovjednik, pa su krajem prvog dijela dobili naredbu da se povuku sa sjevera i pridruže svojim uniformiranim kolegama i redarima na atletskoj stazi. Veliki dio specijalaca uspio je izaći, no nekoliko desetaka njih ostalo je blokirano, kad su huligani ponovno navalili, u želji da ih udarcima isprate sa sjevera. Grupa specijalaca ostala je na tribini, van nisu smjeli zbog opasnosti da se vrata ponovno ne probiju, a tek je tada počeo najgori dio. Žestoka i nemilosrdna tučnjava u dnu sjeverne tribine ponovno je započela, a sukobi su bili jači nego ikad. Grupe Torcidaša zaletavale su se direktno u pendreke, brojčano inferiorniji policajci teško su odolijevali udarcima “navijača”. Neslužbeno saznajemo da je jedan policajac iznesen sa stadiona u nesvjesti, dok se krvave glave na obje strane nisu dale niti prebrojati.

Pauza u poluvremenu kao da je malo ohladila vruće glave domaćih navijača, a boljoj atmosferi pogodovao je i drugi pogodak Vučka u 53. minuti. No, kad su se strasti na sjeveru barem donekle primirile, zajapurili su se Bad Blue Boysi. U 83. minuti utakmice, gostujući navijači počeli su s neredima na južnoj tribini, razbijanjem sjedalica i ispaljivanjem raketa i baklji prema publici smještenoj na zapadnoj tribini. Začudo, policija nije našla za shodno da reagira i prekine orgijanje BBB-a, iako je tristotinjak gostujućih navijača bilo okruženo gotovo istim brojem “anđela čuvara”. Divljanje BBB-a ponovno je iziritiralo ionako zapaljive domaće navijače, a njih stotinjak sa istočne tribine krenulo je preko ograde prema jugu, želeći direktan obračun s BBB-ima. Njih je, međutim, policija pravovremeno pendrecima uvjerila da je gost uvijek u pravu...

Promatrajući stanje na jugu, ponovno su se zapalili i “sjevernjaci”, te počeli ljuljati ogradu koja dijeli sjevernu i zapadnu tribinu, želeći krenuti prema BBB-ima na jugozapadu. U međuvremenu, vidjevši razjarenu masu koja nastoji svim silama probiti ogradu, iza koje se nalazilo tek desetak policajaca, BBB-i su se primirili, vidjevši da je vrag odnio šalu i da provociraju tragediju. Kad je nakon nekoliko minuta snažnog ljuljanja jedan dio ograde popustio, činilo se da je tragedija i neizbježna. No, policajci su se brzo snašli, ispalivši suzavac prema grupici koja je počela utrčavati na zapadnu tribinu, koji ih je odbio natrag. No, suzavac se raspršio po cijelom stadionu, proplakali su svi i na tribinama i na travnjaku, a igrači su promptno napustili zelenu površinu. Grupa Torcidaša i dalje nije odustajala od odlaska prema jugu, pa su policajci da bi ih primirili - ispalili još nekoliko suzavaca.

Bišćan: “Vratiti ćemo im u Maksimiru”

Dinamov reprezentativac Igor Bišćan podlegao je atmosferi, što najbolje ilustrira njegova izjava na po završetku: “Hajduk je zasluženo pobijedio, bili su bolji. Znati ćemo vratiti Hajduku za sve ovo i na travnjaku i na tribinama.” Iz usta mladog reprezentativca Hrvatske. Njegov je kapetan iz te selekcije pokazao puno više zrelosti: “Ne znam zašto se ovo događa, očito je da su naši navijači bili isprovocirani na kraju od BBB-a. Žao mi je i želim se ispričati igračima i vodstvu Dinama, koji svojim ponašanjem nisu učinili ništa da isprovociraju ni nas ni publiku.”, rekao je Ivan Leko.

Tribine su ubrzo opustjele, svi su požurili izići, oči su suzile, grlo je peklo, a sve su to gutali tek BBB-i koji jedini nisu mogli (a čisto sumnjamo da su i htjeli) napustiti tribinu. Nakon dvadesetak minuta, suci su izišli na travnjak pred prazne tribine, no suzavci su još uvijek bili vrlo snažni i nastavak je bio nemoguć. Kako će se riješiti posljednja minuta i pol koja nije odigrana - ostaje da definiraju tijela HNS-a.

Sukobi su nastavljeni na ulicama, gomila od nekoliko tisuća gnjevnih Torcidaša slila se pred južne izlaze sa stadiona, koji su, međutim, bili nepristupačni zbog velikog broja “osiguravatelja”. U “tampon zonu” oko stadiona pušteni su policijski psi, koji su očistili prostor za evakuaciju gostujućih navijača. Stradali su, međutim, izlozi i automobili nedužnih ljudi, onih koje su razjareni “navijači” najprije dohvatili, dok su oni koji su čitav incident na kraju utakmice izazvali - pod budnom pratnjom “anđela čuvara” trijumfalno i bez ogrebotine napustili grad podno Marjana, usput počastivši okoliš kojim su prolazili svim onim što im “nije trebalo”. Torcidaši su u nemoći pred specijalnim odredima policije koji su štitili gostujuće navijače, svoje orgijanje nastavili po gradu, uništavajući sve što im se našlo na putu.

Kad je vaš reporter konačno uspio napustiti poljudski stadion, duboko u kišnoj splitskoj večeri, ulice grada izgledale su kao pravo bojno polje. Kamenice po cesti, razrušeni zidovi, staklo, razbijene boce i limenke - ostale su kao posljedica jednog sportskog događaja, koji je trebao biti praznik hrvatskog nogometa. Nažalost, u hrvatskom nogometu već odavno nema praznika ...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!