Ostali sportovi

Hakkinen prvi, Schumacher pregazio mehaničara!

Boris Bilas • nedjelja, 07.05.2000.

Mika Hakkinen pobjednik je pete utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 koja je vožena za VN Španjolske na stazi u Barceloni. Hakkinen je u najzanimljivijoj utrci sezone slavio ispred momčadskog kolege Davida Coultharda i vozača Ferrarija Rubensa Barrichella.

U utrci u kojoj smo po prvi puta ove sezone gledali izravni dvoboj Hakkinena i Michaela Schumachera uspješniji je bio Finac koji je na početku utrke imao drugu starnu poziciju iza svog vječitog konkurenta. Schumacher je bolje startao, te je nakon prvih deset krugova stekao prednost od 3 sekunde ispred Hakkinena, ali Finac se nije predavao, te je do prvog ulaska u boks smanjio Schumacherovu prednost na manje od sekundu.

U prvom ulasku u boks Nijemac je bio uspješniji, te se iz boksa vrati s prednošću od sekunde i pol, ali je prilikom promjene guma i točenja goriva prerano krenuo, te je ozlijedio jednog od članova svog teama (pregazio mu nogu!) koji je bio zadužen za točenje goriva. Iza leđa Schumachera i Hakkinena odvijala se borba za treću poziciju između Coultharda, Barrichella i Ralpha Schumachera koja je odlučena u drugom ulasku u boks gdje je Coulthard bio najbrži i tako stekao prednost pred vozačima Ferrarija i Williams-BMW-a.

Za to vrijeme na čelu utrke događala se prava drama - Schumacher i Hakkinen istovremeno ulaze u boks i dok je Hakkinen tamo proveo samo 6.5 sekundi, Schumacher je u boksu bio oko 17 sekundi prije svega zbog pogreške prilikom točenja goriva novog čovjeka koji je zamijenio prethodno ozljeđenog člana Ferrarija!

I dok je Hakkinen rutinski odvezao utrku do kraja Schumacherovi problemi su se nastavljali, naime zbog problema s gumama Michael je bio prisiljen propustiti Coultharda, Barrichella i svog brata Ralpha prije nego što je još jednom otišao u boks. Schumacher je tako završio utrku na petom mjestu dok je McLaren drugu utrku zaredom slavio dvostruku pobjedu.

Hakkinen se ovom pobjedom popeo na drugo mjesto u poretku za Svjetsko prvenstvo, a ovo je ujedno bila njegova 16. pobjeda u karijeri i 125. za momčad McLarena.

Treba pohvaliti i Davida Coultharda koji je samo pet dana nakon što je preživio avionsku nesreću osvojio drugo mjesto i tako pomogao svojoj momčadi da se približi Ferrariju na sedam bodova u poretku konstruktora. Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u Njemačkoj na stazi Nurburgring.

Poredak VN Španjolske: (65 krugova, 307.323 km)

1. M. Hakkinen, McLaren 1:33:55, (prosječna brzina: 196,324 km/h)
2. D. Coulthard, McLaren + 16,0
3. R. Barrichello, Ferrari 29,1
4. R. Schumacher, Williams 37,3
5.M. Schumacher, Ferrari 47,9
6. H.-H. Frentzen, Jordan 1 krug

Poredak vozača nakon pet utrka:

1. M. Schumacher 36
2. M. Hakkinen 22
3. D. Coulthard 20
4. R. Barrichello 13
5. R. Schumacher 12
6. G. Fisichella 8

Konstruktori:

1. Ferrari 49
2. McLaren 42
3. Williams 15
4. Jordan 9
5. Benetton 8
6. BAR 6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!