Ostali sportovi

SP u hokeju: Prvi poraz Čeha

Ivor Krapac • ponedjeljak, 08.05.2000.

Današnji program na svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu donio nam je najbolju utakmicu u dosadašnjem tijeku natjecanja. Česi su tražili nastavak svog pobjedonosnog niza, a Finci vraćanje samopouzdanja nakon visokog poraza od Kanade.

Rezultati:

Bjelorusija-Rusija 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)
Kanada-Italija 6-0 (2-0, 3-0, 1-0)
Finska-Češka 6-4 (1-2, 2-1, 3-1)
SAD-Latvija 1-1 (0-1, 0-0, 1-0)

Nakon osam minuta igre Česi su imali protivnike "na konopcima", povevši 2-0 pogocima Františeka Kaberlea i Vaclava Prospala. U 18. minuti Fince vraća u igru Petteri Nummelin, a početkom druge trećine, u 23.minuti, isti igrač svojim drugim golom vraća stvari na početak. Branitelji naslova se tada ponovno bude, u 25.minuti vraćaju prednost zaslugom Michala Sykore. Finci se, međutim, nisu predavali, pa ih tako u 29.minuti Jyrki Lumme opet vraća u egal. Sredinom posljednje trećine vidjeli smo najuzbudljivije razdoblje utakmice. U 42.minuti za novo češko vodstvo pogodio je Jiri Dopita, što je očito poprilično razbjesnilo Fince, koji u nepune dvije slijedeće minute režiraju "hitchkockovski preokret" - golovima Tomija Kallia i Juhe Linda dolaze prvi put u vodstvo, koje će zadržati do kraja utakmice. Česi tada svim snagama pokušavaju izvući bod, a njihovu riskantnu igru koristi za postavljanje konačnog rezultata Kimmo Rintanen.

Navijači domaće reprezentacije sve se češće moraju crvenjeti zbog predstava svojih hokejaša. Ruske "crne rupe" danas su iskoristili Bjelorusi, gurnuvši svoje već eliminirane protivnike na zadnje mjesto u grupi. Rusi su bili potpuno ispražnjeni i nisu pokazali nikakvu želju za pobjedom. To su Bjelorusi vješto iskoristili, pogodak Vladimira Tsyplakova s igračem više u 13.minuti bio je dovoljan za četvrti uzastopni poraz domaćina. Nakon toga Rusi su tek sporadično napadali, ali nisu uspjeli svladati bjeloruskog vratara Andreja Mezina.

Susret SAD-a i Latvije ponudio je odlična izdanja oba vratara - Robert Esche za SAD i Arturs Irbe za Latviju proglašeni su najboljim igračima svojih reprezentacija u današnjoj utakmici. Latvijci su, nakon povijesne pobjede nad Rusijom, ostvarili još jedan uspješan rezultat, dok Amerikanci moraju biti zadovoljni bodom jer nisu bili daleko od poraza. Za latvijsku reprezentaciju je u 7.minuti u situaciji s igračem više pogodio Rodrigo Lavins, a Amerikancima 10 minuta prije kraja bod osigurava Sean Haggerty. Ovim je rezultatom SAD izbio na 1.mjesto grupe E sa šest bodova, dok su Latvijci ostali na trećem mjestu sa dva boda manje.

Kanađani su danas očekivanom uvjerljivom pobjedom eliminirali Italiju iz kombinacija za četvrtfinale, napravivši veliki korak k ostvarenju istog cilja. Pobjedu su "javorovim listovima" donijeli pogoci Petera Schaefera (4.min.), Mikea Sillingera (9. i 58.), Mikea Johnsona (25.), Stevea Sullivana (27.) i Adriana Aucoina (33.).

Rezultati i redoslijed grupe G (za opstanak):

Ukrajina - Francuska 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)
Strijelci: Vitaliy Lytvynenko (10.), Oleksandr Savitsky (36.) i Boris Protsenko (41.) za Ukrajinu, a Jonathan Zwickel (47.) i Laurent Meunier (49.) za Francusku.

Austrija - Japan 5-3 (2-1, 1-1, 2-1)
Strijelci: Artur Marczell (7.), Simon Wheeldon (12.), Christoph Brandner (31. i 54.) i Dieter Kalt (55.) za Austriju, a Ryan Kuwabara (4. i 30.) i Chris Yule (52.) za Japan.

Grupa G:
1. Ukrajina 2-0-0(7-2) 4 boda
2. Austrija 1-1-0(8-6) 3
3. Francuska 0-1-1(5-6) 1
4. Japan 0-0-2(3-9) 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!